Tufte har tatt OL-medalje i fire ulike mesterskap, blant annet to gull. I år hadde 42-åringen derimot planer om ikke å ro, men da Nils Jacob Hoff var opptatt med eksamen steppet veteranen inn til den første verdenscupkonkurransen i Beograd. Det endte med tredjeplass. Denne helga får Helseth en ny mulighet til å ro med Tufte i verdenscupstevnet i Linz.

– Det er en kjempestor inspirasjon å ha med Olaf i båten. Fra jeg var liten junior har jeg hatt et bilde av meg der jeg får autografen hans på brystkassa, så det er veldig gøy, sier Martin til Sunnmørsposten.

Ferie

Etter tredjeplassen i Serbia skulle etter planen Hoff komme tilbake i dobbeltfireren, men Therese Johaugs kjæreste ble opptatt lenger med eksamen enn planlagt. Derfor ble Tufte "tvunget" til å bli med båten i en konkurranse til, noe som skapte problemer for oppkjøringen.

– Først sa Olaf at han skulle ha ferie, men så fikk vi beskjed om at Nils Jacob måtte ha litt mer skole. Da mistet vi en uke med trening sammen. I tillegg har det vært hver sin tur med skader og uhell. Vi har snublet litt, ler Martin.

Likevel har Helseth fått trene med barndomshelten Tufte i flere uker. Det gir motivasjon for kommende mål.

– Det er gøy å følge progresjonen og se at jeg etter hvert kan trene med Olaf, det er kjempegøy, og han har så mye å komme med. Man spør jo hva han er laget av, sier Martin om roeren som har tatt medalje i fire OL, derav to gullmedaljer, samt står med to VM-gull.

I helga ror også Oscar Helvig og Erik Solbakken i samme båt. Det betyr at Nils Jacob Hoff fortsatt mangler. Helseth frykter ikke for plassen når rutinerte Hoff kommer tilbake i aksjon og om Tufte bestemmer seg for å fortsette årets satsning.

– Jeg har vært i båten siden 2014 og har såpass lang fartstid i båten at jeg føler meg trygg, sier Helseth, som tror dobbeltfireren kan følge opp tredjeplassen fra Beograd i helga.

– Ror vi like fort som forrige gang kan det bli pallplass. Det har vært ei litt amputert oppkjøring, og det er flere påmeldte, men når det klaffer, går det veldig fort, sier Martin.

Valgets kvaler for Thea

Også søstrene Thea (22) og Amanda Helseth (18) skal i aksjon i helga. Prestasjonene vil få stor betydning for resten av rosesongen for jentene. For Thea kan helgas resultat, der hun ror i en ny dobbeltfirer for første gang i verdenscupen, avgjøre mye. 22-åringen må velge mellom å ro singlesculler i U23-VM og dobbeltfirer i EM senere i sommer.

– Jeg har veldig lyst til å konkurrere med dobbeltfireren, men så har jeg også veldig lyst til å ro singlesculler i U23-VM. Det er siste året jeg kan delta i dette mesterskapet, og jeg har ikke medalje fra det tidligere, sier Thea Helseth til Sunnmørsposten.

Samtidig kjemper lillesøster Amanda i et norgescupstevne om å klare VM-kravet til samme øvelse i det samme mesterskap. Problemet er bare at Norge kun stiller med en båt i klassen. Dermed kan Amanda gjøre et allerede stort dilemma enda større for Thea.

– Det er egentlig et lite dilemma. Jeg har vært igjennom sånne valg før, men det blir nok enda litt vanskeligere om hun klarer kravet, og det i tillegg er lillesøsteren min, så det spiller nok litt inn på avgjørelsen, sier Thea.

Medaljesjanser

Går Thea for singlesculler vil ei annen jente erstatte roeren fra Ålesund i dobbeltfireren. Dermed mister hun EM og et større roarrangement i London. Rotalentet risikerer også at den nye konstellasjonen gjør det så bra at hun ikke får plassen tilbake til VM i september. I U23-VM er derimot medaljesjansene store.

– Medalje er målet der. Jeg kom på femteplass i fjor, og alle de som kom foran meg er ikke med i år, sier Thea.

Ender roeren fra Aalesunds Roklub opp med å velge dobbeltfireren er det ikke medalje som er målet i år.

– Denne verdenscuphelga og videre handler om å samle erfaring og få mest mulig gode løp, så får vi ta plassering etter hvert. Å havne høyt oppe i en B-finale denne helga ville vært gøy, sier Thea, som møter stor forståelse fra lillesøster Amanda om hun velger U23-VM.

– Jeg skjønner hvis Thea har lyst til å ro U23-VM. Det er det siste året hennes på nivået, og hun har gode medaljesjanser, sier Amanda, som har tro på at hun kan klare kravet i siste mulighet i helga.

– Det har ikke vært så raske forhold så langt. Forrige regatta klarte de ikke å ta tiden på oss, fordi det var noe tull, og da var det ganske raske forhold, så det var kjipt. Jeg har ikke vært så langt i fra, avslutter Amanda.

Også søsknene Thea (t.v.) og Amanda Helseth skal i aksjon i helga. Foto: Odd-Sølve I. Grannes