For neste år venter karrierens høydepunkt; verdensmesterskapet i hjemtraktene.

Nå er riktignok Olav fra Eikenos i Ålesund kommune med Emblemsfjellet som sin treningsarena i oppveksten.

Men han har i de fleste av sine år som seniorløper bodd og trent i nærheten av Halden, der han nå er tilbake etter to år i lånt leilighet i den finske byen Åbo.

Blir pappa snart

1. november har samboer Ida Marie Næss Bjørgul termin og venter parets første barn.

– Det blir spennende, sier den vordende far. Og ser sjølsagt fram til en annen tidsregning i hjemmet når den nye verdensborgeren kommer.

Men før den tid er det viktige konkurranser for en av verdens aller beste orienteringsløpere de siste 7–8 år.

Olav står nå bokført med hele åtte gullmedaljer i verdensmesterskap, det siste tok han i forrige måned da VM gikk nær Riga i Latvia.

Funnet rette balansen

– Du har hatt en kjempesesong?

– Ja, det har vært veldig bra siden jeg har unngått skader. Dessverre fikk jeg litt mageproblemer under VM og gikk glipp av stafetten, men jeg har funnet den rette balansen i treninga. Ikke minst har jeg funnet ut hva jeg tåler av trening, men likevel ha utvikling, sier den alltid sympatiske Lundanes.

– Du har tidligere sagt at du har lyst å delta i VM til og med 2021 i Tsjekkia, kan løpskarrieren bli enda noen år lenger?

– Der er godt mulig. Det kommer VM i Finland eller Sveits i 2023, begge disse landene har søkt. Og det passer meg, sier Lundanes.

Han utelukker ikke at han kan holde seg i verdenstoppen i ytterligere 6–7 år. Sammenligner vi med utøvere som Olaf Tufte (roing) og Ole Einar Bjørndalen (skiskyting/langrenn) så er det høyst realistisk for Lundanes å henge med de beste i hvert fram til 2025, kanskje enda lenger. Men det vil ikke sunnmøringen forskuttere, det kommer sjølsagt på motivasjon og like gode sesonger som i år rent trenings- og konkurransemessig.

Fredag er det langdistanse på programmet i Østfold, mens det er en tilnærmet nyskapning lørdag med prolog på morgenkvisten og jaktstart på ettermiddagstid, basert på resultatlista i prologen.

Kan styre sin begeistring

– Hva synes du om et slikt program, Olav?

– Vel, jeg kan styre min begeistring. Et lignende opplegg har jeg vært med for et par år siden. Det blir mye selskapsløping, men jeg vil ikke dømme det helt ned, sier Lundanes. Det er ingen hemmelighet at 30-åringen er litt konservativ når det kommer til avviklingen av løp. Olav trives best i skogen, der han kan konsentrere seg aleine, og ikke løpe etter hverandre, slik det trolig vil bli i en jaktstart.

– Det gjelder for meg å gjøre en svært god prolog, som jeg helst bør vinne for å få et forsprang til jaktstarten. Det kan gå på en meget god dag. Men jeg kan også havne på 25. plass, legger Lundanes til.

Prøve-VM avrundes med stafett søndag formiddag, der det er ikke er klart hvordan etappefordelingen blir for Norge.

Stafett blir god underholdning

NRK TV skal vise flere timer direkte fra konkurransene i Østfold, lørdag og søndag.

– Særlig søndagens stafett blir god underholdning for TV-seerne. Jeg er glad for at idretten får oppmerksomhet hos NRK, sier Olav Lundanes, Norges klart beste orienteringsløper.

Etter prøve-VM venter langdistansen under NM i Vegårshei, før Olav tar seg en snartur til Finland og skal løpe stafett for klubben Paimon Rusti, som han er medlem av ut året.

I 2019 er han tilbake i drakta til Halden Skiklubb.

Verdenscupfinalen går i Tsjekkia, første uke i oktober. Den runder av den internasjonale sesongen for orienteringsløperne.

Ida Marie Næss Bjørgul og Olav Lundanes blir foreldre i høst når de venter sitt første barn. Ida Marie er også en meget god orienteringsløper. FOTO: ERIK BORG Foto: Erik Borg