Unge utøvere ser fram til norgescupen i Buldrehallen i Breivika:

– Et fantastisk miljø

De roser miljøet og gleder seg nå til norgescup i kjente omgivelser.

Trives i veggen: Denne kvartetten av juniorer skal delta under norgescupen på hjemmebane i Breivika lørdag, nærmere bestemt i Buldrehallen, fra venstre: Runa Nakken (13), Sigve Klokk (14), Petter Ski (16) og Sander Myklebust (12).  Foto: JARLE MORDAL

Sport

Klatreklubben Ålesund har stor aktivitet, både for dem som klatrer med tau i Sparebanken Møre Arena og de som holder seg til buldring, som er friklatring uten bruk av hjelpemiddel.

Sistnevnte klartreform står på programmet for 15 utøvere fra Klatreklubben Ålesund, og drøye 100 andre deltakere under kommende helgs norgescup. Som skal arrangeres i Buldrehallen i Breivika, der det daglig er stor aktivitet.

– Hvorfor trekker stadig flere til klatremiljøet og ikke minst Buldrehallen?

– Fordi du får testet deg sjøl i veggen, sier Petter Ski. 16-åringen skal delta i eldre junior under norgescupen lørdag. Vi tok en prat med Petter og tre andre som stiller i yngre junior i Buldrehallen; Runa Nakken (13), Sigve Klokk (14) og Sander Myklebust (12).

Ros: Sigve Klokk sier at det er et fantastisk miljø i Klatreklubben Ålesund.   Foto: JARLE MORDAL

 

Sistnevnte fyller 13 år i løpet av året og kan dermed delta ettersom aldersgrensa er 13 år under norgescupen.

– Du får utfordret deg i denne idretten, sier Runa.

– Teknikk og fingerstyrke er viktig, påpeker Sigve.

– Jeg har holdt på med klatring i to år, men dette er mitt første stevne, sier Sander.


Reportasjen inneheld 360°-bilde. Dra i bilda for å orientere deg i den nye Ørstahallen.

Den største og hardaste julegåva

Dei fleste av oss opna alle julegåvene den 24. desember. Ørstingane har spara den største og hardaste pakken til etter jul.

 

Deler kunnskap med hverandre

Alle er de samstemte om en ting: – Miljøet er helt fantastisk. Og alle deler sine egne erfaringer med andre, her er det ingen hemmeligheter!

Under siste norgescup i høst fikk Petter Ski og Runa Nakken hver sin 11. plass. De seks beste går til finalen i et norgescupstevne.

– Hvor gode vil dere bli?

– Aller best i Norge. Sier Petter uten betekningtid.

Opplegget rundt en konkurranse er at alle deltakerne i hver sin klasse skal gå den samme løypa, det vil si på klatrespråket heter det ruta eller et buldreproblem.

– Konkurransetida er på 90 minutter, og så har hver utøver fem forsøk på hver rute innen den tilmålte tida. Total har du 40 forsøk, forklarer stevnesjef Ola Roalkvam. Han er styreleder i Klatreklubben Ålesund som altså har aktive innen både klatring og buldring. Roalkvam skal sjøl delta i seniorklassen.

Styreleder: Ola Roalkvam er styreleder i Klatreklubben Ålesund og stevnesjef under helgens norgescup. Han er også påmeldt i seniorklassen.   Foto: JARLE MORDAL

– Hvordan er faren for å pådra seg skader?

– Det er ikke store skadeproblem, men det kan ryke ett leddbånd i form av overtråkk i ankler når man kommer ned fra veggen, sier Roalkvam. Nå er det sjølsagt begrenset høyde i Buldrehallen, der de øverste punktene ligger på drøye fire meters høyde. Og man faller ned på et mjukt underlag.

Buldrehallen i Breivika er et kommersielt aksjeselskap som har to ansatte; den ene i 100 % stilling, den andre i 60 % stilling. Og interessen er stor. Både unge og gamle ser utfordringene til å teste seg sjøl, og skoleklasser er jevnlig på besøk i hallen.

Himmelhøge forventingar til klatrebok om Sunnmøre

Klatremiljøet på Sunnmøre er høgt oppe for tida. No kjem den etterlengta guideboka


Godt samarbeid

– Vi har et meget godt samarbeid med Buldrehallen der forholdene er gunstige. Det er blitt en populær plass for både barn og unge. Her har de egne barnegrupper, vi har i vår klubb har også grupper for barn og ungdom, forteller Ola Roalkvam.

– Utstyret er billig?

– Ja, du trenger bare et par gode klatresko. Som du faktisk kan låne her i Buldrehallen. Ellers kan du bruke treningsklær som passer deg, sier Roaldkvam.

De har som andre idrettsklubber og foreninger en årlig medlemsavgift, men er veldig glade for støtten fra Ålesund kommune og fylkeskommunen før helgens norgescup.

– Vi mottar 20.000 kroner til sammen i forbindelse med norgescupen. Det er vi utrolig takknemlige for, sier styreleder Roalkvam på vegne av en liten klubb med begrenset ressurser.

Nektes klatrerute her

Klatreklubben har heller ikke denne gangen fått gjennomslag for klatreruter i Skjonghelleren.


Motvekt til all organisert idrett

I motsetning til andre idrettsklubber er det stor frihet for dem som driver med buldring og klatring. For i Buldrehallen kan du komme og gå når det passer deg.

– Vi er en motvekt til annen organiserte idretter, påpeker Roalkvam.

Kun for de beste juniorene er det organiserte treningsøkter to ganger i uka; mandag er det klatring i storhallen, torsdag ei felles økt i Buldrehallen.