AaFKs nystarta gatelag skal spille sin første turnering:

– Jeg føler meg som en AaFK-spiller

Tirsdag setter Aalesunds gatelag kursen mot Hamar for å spille sine første kamper. Spillerne på laget er svært glade for det nye gatelagsinitiativet.

Øyvind Overå Hansen (i gul vest) har fått en bedre hverdag etter at han ble med på Aalesunds gatelag og er glad for at tilbudet eksisterer. Han føler seg som del av Aalesund Fotballklubb.   Foto: Marius Simensen

Sport

Gatelaget til AaFK er et tilbud i samarbeid med Ålesund kommune for personer som sliter med psykisk helse og rus. Siden august har åtte til ti spillere trent på Color Line Stadion og i Sunnmørshallen. To dager i uka, onsdag og fredag, samles laget til lunsj på Color Line og deretter ei treningsøkt. Tilbudet betyr mye i det som til tider er en tøff hverdag for spillerne.

– Det er kjekt og deilig. Det er godt å ha noe å gjøre på, og for meg betyr det i hvert fall mye, mest på grunn av det psykiske, det må jeg bare innrømme. Vi får to dager der kan vi få det ut fysisk, og så er det veldig deilig å være med en sosial gjeng og gode trenere, sier Sindre Marstrander, og får støtte av lagkompis, Øyvind Overå Hansen:

– Vi har blitt en sammensveisa gjeng. Vi blir savnet om vi er borte fra en trening. Folk spør om du kommer på treninga, og selv om du har en tung dag, føler du at du blir virkelig savnet, at du betyr noe for andre også. Det er bra tilrettelagt, vi ikke trenger å ha med oss treningsutstyr og får drakter. Vi føler oss som AaFK-spillere, som en del av klubben.

– Ta på oss drakten og gå ut på Color Line Stadion å trene, det er litt kult, legger Marstrander til.

Sindre Marstrander (t.h. i oransje) har kommet seg oftere ut av hjemmet sitt, takket være gatelagsprosjektet til Aalesund. Kommende uke blir han med laget til Hamar for å spille turneringer.   Foto: Marius Simensen

Samfunnsansvar

Foran hver trening kjører kommunenes ansvarlige, miljøterapeutene Perry Silseth og Tommy Lergrovik, for å hente alle spillerne i minibuss og bringer dem til trening. På Color Line Stadion er det AaFK-ansatte Per Gidlund som trener laget. AaFK ser på det som en del av deres samfunnsansvar.

– Det er helt annerledes å trene disse spillerne enn et vanlig fotballag. Her går det mer på det sosiale, og det er viktig at de får beveget seg, får seg mat, har det kjekt og bryter opp i hverdagen. Det viktigste er at vi lager treninger som de synes er bra og at de ønsker å komme tilbake, sier Gidlund.

Likevel stilles det krav. Spillerne får ikke delta på økta om de møter opp ruset, men får være med på det sosiale før økta. Under treninga er det ingen tvil om at Gidlund er sjefen. Han har tydelig fått stor respekt i gruppa.

– Åh ja, han stiller krav, men det er veldig godt. Det er mange som ikke er vant med å ha krav og hvordan man skal være i ei gruppe, sier Marstrander.

Per Gidlund er trener for AaFKs gatelag og blir med til turneringen på Hamar.   Foto: Marius Simensen

Arbeid

På sikt håper AaFK at de kan hjelpe deltakerne i prosjektet ut i jobb, kanskje gjennom deres samarbeidspartnere.

– Det skal være en start for å komme inn i samfunnet, og kan AaFK dra sin del av lasset der, er det veldig positivt. Målet er at vi kan forsøke å hjelpe dem ut i en bedrift, sier Gidlund.

Spiller Hansen har merket stor framgang i hverdagsgleden etter at han starta på gatelaget.

– Jeg slet med forskjellige ting og var ganske langt nede da jeg ble med. Dette føler jeg har hjulpet meg til å komme i arbeid og til å utvikle meg som person. Jeg har gått videre og fått lyst til å begynne og jobbe igjen, møte folk, ikke bare sitte hjemme og «game» og føle meg ensom, sier Hansen.

Miljøterapeut Perry Silseth bidrar fra kommunens side.  Foto: Marius Simensen

19 lag

Totalt er det 19 gatelag som skal spille turneringen på Hamar tirsdag og onsdag. AaFK har aldri spilt noen kamper tidligere, fordi den nærmeste «naboklubben» er Brann. Derfor er de spente før debuten.

– Vi går for å vinne alt, det er det vi reiser for, men vi vet ikke hvilket nivå vi er på sammenlignet med dem, sier Marstrander.

Aalesund reiser ned med en tropp på seks spillere og skal låne spillere i oppgjørene sine som går på sjuerbane. Derfor håper AaFKs gatelaget å få med flere spillere framover.

– Jeg håper at flere vil bli med, vi trenger folk, både gutter og jenter, og det er ikke noe å være redd for, avslutter Hansen.

Det var godt oppmøte på onsdagens gatelagstrening.  Foto: Marius Simensen