Lundanes tok nytt langdistansegull i O-VM

O-løperen Olav Lundanes (31) løp inn til sitt fjerde VM-gull på rad i langdistanse i Spydeberg. Junioren Kasper Fosser sørget for at det ble dobbelt norsk.

Gullgrossist: Olav Lundanes har innkassert nok ein gullmedalje.  Foto: Jarle Mordal (arkivbilde)

Sport

Totalt sett var det sjette gang at Lundanes er verdensmester på distansen. Første gang det skjedde var på hjemmebane i Trondheim for ni år. Han vant også distansen i 2012, samt i 2016, 2017 og 2018.

Sunnmøringen Lundanes ble hardt presset av Fosser i starten, og det drøyde før Lundanes var i førersetet. Etter 12 av de totalt 16,4 kilometerne ledet Lundanes med åtte sekunder. Derfra og inn var det ingen tvil. Veteranen la inn kjempekreftene og dro ifra. I mål var han 1.39 minutter foran Fosser.

Det la ingen demper på humøret til Fosser.


Olav Lundanes løp skjorta av konkurrentene i kvalifiseringa på mellomdistansen i VM

90 prosent var nok

Olav Lundanes sitt favorittstempel ble ikke akkurat svekket etter tirsdagens kvalifisering på mellomdistansen.


Ung sølvvinner

Kasper Fosser (20) er første norske junior i et senior-VM siden Tore Sagvolden i 1979. Junioren kommer fra Heming i Oslo, og bestefar Per ble verdensmester i stafett i 1970.

Fosser tok et smart veivalg mellom post tre og fire. Han løp mer på vei enn konkurrenter som Gustav Bergmann og Olav Lundanes.


Lundanes raskest i VM-kvalifiseringen

Olav Lundanes sløste ikke med kreftene, men var likevel raskest av samtlige i kvalifiseringen på mellomdistansen under VM i orientering i Sarpsborg tirsdag.


– Jeg merket mot slutten at veiløpingen tappet meg for krefter. Dette er vanskelig å fatte, og jeg hadde virkelig ikke trodd på dette.

Fosser sier at han ikke kunne vært mer lykkelig.

– Dette er det viktigste løpet i mitt liv. Det er kanskje sju år til neste VM på hjemmebane. Det er helt rått at jeg får oppleve dette. Var det én dag jeg skulle gjøre det bra på, så var det denne, sa 20-åringen fra Heming i Oslo til NRK.

Fosser fortalte kun om enkelte småfeil underveis, og han løp inn til den tid som var litt over åtte minutter bedre enn det løypeleggerne hadde estimert.

Fosser hadde en liten bom mellom post 12 og 13.

Dæhli-trøbbel

Magne Dæhli løp inn til 5.-plass etter et trøblete løp. Han endte 5.28 minutter bak.

– I dag følte jeg at alt gikk feil. Jeg mistet også en linse inn til den tiende posten. Jeg slet med å finne kartet og slet med kneet. Det er utrolig kjedelig at det skulle bli slik, sa Magne Dæhli.

VM-debutant Jon Aukrust Osmoen løp inn til 1.43.11 og ble nummer 20.

– Dette ble en tøff affære. Jeg hadde håpet at det skulle løsne underveis, men det gjorde det ikke, sa Osmoen til NRK.

Daniel Hubmann fra Sveits løp inn til 3.-plass. Han hadde 2.58 opp til vinneren Olav Lundanes. Landsmannen Matthias Kyburz var tre sekunder bak Hubmann på 4.-plass.