Friidrettskometen Warholm satte verdenseliten på plass – nå demper han forventningene før VM

Torsdag satte han ny norsk rekord på Bislett. Søndag fulgte fenomenet Karsten Warholm opp den eventyrlige suksessen under Diamond League i Stockholm.

Karsten Warholm imponerte nok en gang da han knuste konkurrentene på 400 meter hekk i Stockholm.   Foto: TT NEWS AGENCY / Anders Wiklund

andreidretter

Warholm løp inn til førsteplass med tiden 48.82 på 400 meter hekk.

21-åringen ledet inn på oppløpet og klarte å holde konkurrentene unna helt inn til målstreken.

– Det var et veldig bra løp. Jeg følte jeg var sliten etter Bislett, men tydeligvis var de andre enda mer slitne, sa Warholm til svenske SVT like etter løpet.

Tiden var klart bedre enn konkurrentene. Rasmus Mägi fra Estland ble nummer to med tiden 49.16. Tyrkiske Yasmani Copello tok tredjeplassen.

Roer ned VM-forventningene

Warholms imponerende form får naturligvis de fleste til å snakke før VM i London i august. Hovedpersonen selv forholdt seg ydmyk etter den imponerende seieren i Stockholm.

– Jeg synes vi skal roe oss ned, faktisk. Det er viktig å huske at det er forskjell på Diamond League og VM. Jeg er helt ydmyk og rolig. Jeg må prøve å løpe mitt eget løp i VM. Husk at VM er en vanskelig setting, sa Warholm til den svenske kanalen.

Trener Leif Olav Alnes synes det er smart av eleven å kjøre en ydmyk linje.

– Han er jo en ydmyk fyr. Karsten har høy selvtillit, og noen ganger kan det bli misforstått. Men han er en utrolig jordnær gutt. Jeg mener at man har råd til å være ydmyk når man gjør det bra, sier Alnes til Aftenposten.

Han filmet Warholms løp og ikke rukket å gjøre de dype analyser i går kveld. Men Alnes var imponert. Igjen.

– Du trente Geir Moen da han slo gjennom og ble europamester i 1994. Kan det Warholm opplever nå sammenlignes med oppstyret rundt Moen?

– Det tok veldig av rundt Geir. Jeg merker at det er stor økning i interesse rundt det her. Det er på godt og vondt. Det er selvfølgelig hyggelig at prestasjonene blir lagt merke til. Men vi må likevel passe på å klare å holde fokus på den daglige utviklingen. Hvis omfanget blir for stort må man kanskje si nei noen ganger, sånn at vi får gjort jobben som skal til. Ingen er tjent med at man bare er i media og ikke får gjort det som er nødvendig for å prestere. Men jeg tror ikke det er noen stor fare. Dette skal gå bra, sier Alnes.

På fire dager har Warholm løpt 400 meter hekk to ganger i Diamond League. De to seirene har kostet, både fysisk og mentalt.

Nå får Warholm noen få dager i Oslo, før han reiser til Finland og Europacup i Vaasa kommende helg. Der skal han også løpe 400 meter hekk for Norge.

Så er det ikke planlagt noen nye konkurranser, før Warholm skal i aksjon under U23-EM i polske Bydgoszcz 13.–16. juli. Sesongens store mål er London-VM i starten av august.

Bortsett fra konkurranser i utlandet, blir Warholm og hans team hjemme i Oslo-området i sommer.

– Vi ser ingen grunn til å gjøre noe med opplegget. Når det går bra, er det ikke smart å endre kurs. Når det går dårlig må en dreie litt på roret. Vi har sagt at vi ønsker å være utviklingsorienterte. Det skal vi fortsette med. Og så skal vi passe på at det er like artig som det har vært. Vi skal ha det artig sammen fremover, lover trener Alnes.

Imponerte eksperter

Tiden 48,82 var klart bedre enn konkurrentene. Rasmus Mägi fra Estland ble nummer to med tiden 49.16. Tyrkiske Yasmani Copello tok tredjeplassen.

Warholms tid var 57 hundredeler bak den norske rekorden han satte på Bislett. Med vanskeligere forhold i Stockholm, lot ekspertene seg likevel imponere av tiden til nordmannen i bane syv.

– Han utklasser alle her i vinden. Det er en kanonsterk tid, sa NRK-kommentator, Jann Post.

– Akkurat like solid som på Bislett. 48,82 i de vindforholdene her er minst like bra som på Bislett, sa ekspertkommentator Vebjørn Rodal.