Haukenes kollapset etter målgang: – Jeg har aldri vært så kokt som nå

Håvard Haukenes er usikker på om han var bevisst hele tiden etter målgang.

SLITEN: Haukenes måtte støttes ut etter målgang.  Foto: Hagen, Fredrik / NTB scanpix

andreidretter

BERLIN: Håvard Haukenes har hatt en trøblete sesong med trenerskifte og mye skader, men klarte likevel å være med i tetstriden på 50 kilometer kappgang helt inn til finalen. De siste kilometerne ble det likevel for tøft, og han måtte ta til takke med den sure fjerdeplassen.

– I dag fikk jeg ut alt, og det er en seier å klare det i et mesterskap. Derfor er jeg fornøyd med fjerdeplassen, sier Haukenes.

Kollapset

Etter å ha blitt nummer fire på 50 kilometer kappgang under EM i Berlin, kollapset Håvard Haukenes. Nesten fire timers gange i drøyt 30 grader i den tyske hovedstandens gater krevde sitt. Bergenseren ble støttet inn i det medisinske teltet like ved målgang. Der ble han liggende i 45 minutter før han kom ut for å snakke med pressen.

– Med en gang etter at jeg kom inn der var jeg veldig, veldig groggy. Blodtrykket var høyt og de måtte ise ned hele kroppen. Men nå begynner jeg å kjenne meg normal igjen, sier Haukenes.

– Elsker du kappgang når det er slik som dette, eller angrer du på at du begynte?

– I dag elsker jeg det. Bare å kjenne at dette er noe jeg klarer, sier Haukenes, og medga:

– Da jeg kom i mål brant det i de fleste musklene som finnes i bena. Jeg har aldri vært så kokt som nå, sier Håvard Haukenes.

Håvard Haukenes måtte kjøles ned med isposer etter målgang i Berlin.   Foto: Hagen, Fredrik / NTB scanpix

Inntok syv liter væske

Inne i det medisinske teltet lå det andre kappgjengere og vred seg i smerte. Noen gråt til og med, ifølge Haukenes.

– Det ser sykt ut når folk ligger slik og får isbiter på brystet for å roe ned pulsen.

Det ble ikke så ekstremt varmt som landslagslege Ove Talsnes hadde fryktet på forhånd. Likevel, Haukenes inntok syv liter væske i løpet av konkurransen, og kommuniserte tett med Talsnes og trener Susana Feitor mens han gikk.

– Håvard trenger å snakke underveis, jeg til ham og han til meg. Vi har en dialog. Jeg ba ham hele tiden å være tålmodig. Da han gikk fort i starten, ble jeg nervøs, sier Feitor.

Haukenes fikk capser med is, håndkle med is og vann. Alt ble gjort for å holde kroppstemperaturen nede.

– Ser du på anstrengelsen og skal sammenlikne den med andre idretter, så vet jeg ikke noe om som er tøffere en femmil kappgang. Løperne går på terskel i nesten fire timer. Det er bare å prøve. Det er fryktelig, det er vondt, det er smerte, sier Talsnes.

Ny trener

Haukenes lå lenge an til å ta medalje, og noen kilometer før mål var han nummer to bak Marjan Zakalnytskij (Ukraina) som til slutt vant EM-gull på 3.46.32.

Men de to siste kilometerne ble svært tøffe for 28-åringen fra Paradis. Slovaken Matej Toth gikk forbi ham og opp til sølvplass. Dmitrij Dzjubin, som Haukenes lenge gikk sammen med, tok bronsen.

Haukenes kom til slutt i mål 2.03 bak gullet.

Portugisiske Susana Feitor har fungert som Haukenes’ trener etter at han brøt med Stephan Plätzer tidligere i år. Hun var ringside under hele EM-konkurransen, og var svært fornøyd med det eleven gjorde, selv om han ble tatt igjen på slutten og medaljen glapp.

– Men han trenger mer erfaring. På slutten er det veldig vanskelig å kontrollere seg selv. Du blir giret fordi du er på vei til å ta medalje. Det er ikke lett å styre alle de følelsene, sier Feitor.

Haukenes medgir at han ble påvirket å ligge på medaljeplass.

– Jeg ble selvsagt litt stresset, selv om jeg prøvde å ikke tenke på det. Mellom 40 og 44 kilometer hadde jeg tro på medalje, sier Haukenes.

Det var svært varmt i Berlin, og Haukenes måtte prioritere å få i seg mye vann.   Foto: Hagen, Fredrik / NTB scanpix

Lang restitusjon

Januar til april var preget av skadeproblemer med en avrevet muskel på innsiden av låret for Haukenes. At han er tilbake på europeisk toppnivå etter en ødelagt sesongoppkjøring, er han svært godt fornøyd med.

– Tatt i betraktning at jeg har hatt tre måneder med skade, var dette veldig bra. Jeg viste at jeg kan være med og kjempe. Dette var et veldig bra tegn og en god karamell jeg tar med meg videre inn i en ny sesong.

Det jobbes nå for at Feitor skal bli Haukenes sin permanente trener. Hun ønsker å være med på å løfte bergenseren ytterligere.

– Han er en atlet. Det er nok å bare se på ham, så skjønner du det. Han har stort potensial, mener Feitor.

Det er ikke avklart om Haukenes skal gå 20 kilometer kappgang lørdag, som han er kvalifisert for.

– Det tar flere uker å komme seg fysiologisk etter en femmil som denne, sier lege Talsnes.

– For hissig

Roger Gjelsvik kommenterte femmilen for NRK. Han har tidligere vært trener for Haukenes.

– Håvard var for hissig på grøten mellom 35 og 42 kilometer. Det gjorde at han fikk det i trynet på slutten, sier Gjelsvik.

Kappgang-eksperten mener det er Stephan Plätzer sitt treningsopplegg som fortsatt virker for Haukenes.

– Jeg er stolt over Håvard som bergenser. Han har gått gradene i systemet i Bergen, sier Gjelsvik.