Jakob Ingebrigtsen vil bli olympisk mester som tenåring

Nå har 18-åringen satt seg et hårete mål.

Jakob ingebrigtsen er i ferd med å legge bak seg et fenomenalt 2018. Nå ser han fremover.  Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

andreidretter

– Det skulle bare mangle, sier Henrik Ingebrigtsen og ler.

Han snakker om det faktum at lillebror Jakob nå er tatt ut på elitelandslaget til Norges Friidrettsforbund, det såkalte Team Tokyo.

Da den da 17 år gamle fra Sandnes i sommer løp inn til EM-gull på både 1500 meter og 5000 meter, var han faktisk ikke en del av det fremste landslaget.

Etter 2018 er det selvsagt ingen som er i tvil om at han hører hjemme der. Og Tokyo-navnet, det spiller på OL-byen i 2020.

Da tenåringen for et år siden sa at han ville vinne EM-gull et halvt år frem i tid, var det ikke mange som trodde det var mulig. Nå strekker målene seg mot den japanske hovedstaden.

– Det høyeste målet jeg har er å ta gull der. Så må jeg selvsagt være realist og se på hva som er mulig å få til, men jeg skal iallfall gjøre så godt jeg kan for å være best der.

– Har årets gullmedaljer gitt deg troen på at du også kan sprenge barrieren det er å vinne OL som 19-åring?

– Ja, for det viser jo først og fremst at det faktisk er mulig. Det er bedre å sette seg et mål og gjøre alt for å komme så nær det som mulig. Greier jeg det ikke, så blir jeg skuffet, men det er sånn idrett er. Da er det bare å komme seg hjem og trene og jobbe mer.

Henrik og Filip Ingebrigtsen må innse at det er lillebror Jakob som nå får mest oppmerksomhet i familien.  Foto: Jon Olav Nesvold, Bildbyrån

Mer oppmerksomhet

Sommerens enorme suksess har gjort tenåringen til en av landets fremste idrettsutøvere. Når han også er sentral del av den populære TV-serien Team Ingebrigtsen, som følger Sandnes-klanen i jakten på nye triumfer, så sier det seg selv at oppmerksomheten er blitt betydelig større det siste året.

Det er imidlertid ikke noe han klager over.

– Nå er jeg jo ikke så mye ute blant folk i hverdagen, men jeg merker jo at folk bryr seg om det vi gjør. Det er gøy at folk legger merke til prestasjonene og synes det er stas. Det er mye av drivkraften bak det å drive med idrett.

Friidrettsforbundet kunne vært heldigere med tidspunktet de hadde invitert landets journalister til pressetreff.

Neste års landslag ble presentert samtidig som en avtroppende skikonge satt i Trondheim og fortalte om hvorfor han nå gir seg.

Men der Petter Northug nå har karrieren bak seg, er Jakob Ingebrigtsen forhåpentligvis så vidt kommet i gang med sitt løp. Og blant friidrettsfolket på Olympiatoppen var det ingen som vil si at han ikke kan nå sitt hårete mål om OL-gull i 2020.

For storebror Henrik er det bare tull å si at lillebror er for ung.

– Det er han absolutt ikke. Du skal ha høye mål og ambisjoner, men aldri ta noe for gitt. Å ha et mål er ikke det samme som å si at det kommer til å skje, sier eldstemann i den hurtige brødretrioen.

Jakob Ingebrigtsen

Født: 19.9.2000

Klubb: Sandnes IL

Meritter: Europamester på 1500 m og 5000 i 2018. Sølv (1500 m) og bronse (5000 m) i U20-VM i 2018. To gull i U20-EM i 2017, og tre EM-gull i juniorklassen i terrengløp. Tre NM-gull i 2017 og ett NM-gull i 2018.

Får 400.000 kroner i året

Selv om han nå mener det er en selvfølge at lillebror er på landslaget, så kan han forstå hvorfor det ikke var tilfellet for ett år siden.

– Det var ingen som da kunne forutsi at han skulle bli dobbelt europamester året etter, det er vanskelig å spå når fremgangen kommer så fort, sier 27-åringen.

Forbundets toppidrettssjef Erlend Slokvik sier at det først og fremst er økonomisk at Ingebrigtsen vil merke en forskjell på sitt nye lag.

De beste utøverne får utbetalt inntil 400.000 kroner i året som skal dekke utgifter til treningssamlinger, høydeopphold osv. Da er stipendet fra Olympiatoppen også regnet med.

Han er enig i at Jakob Ingebrigtsen kan ta OL-medalje i 2020.

– Det kan han naturligvis gjøre, det er ikke umulig det.