Venter sitt tredje barn: Skal delta i prestisjetungt løp tre måneder før hun skal føde

Anne Margrethe Hausken Nordberg (42) er i lykkelige omstendigheter. Men før hun føder, tar hun med seg Tiomila.

Skogen og poster. Anne Margrethe Hausken Nordberg stortrives med å trene i dette elementet, og hun gir seg ikke.   Foto: Johnsen, Stian / NTB scanpix

andreidretter

Orienteringsløperen har fått termin 5. august. Den mangeårige landslagsløperen har selv gått ut med nyheten på sin blogg. Hun skriver:

«Dette er vel ingen bombe siden jeg var åpen om spontanaborten i fjor, men vi erfarte den gang at det er ikke bare å bestille unger. Så jeg tok det ikke som noen selvfølge at vi skulle få flere barn. Men alt så bra ut på første ultralyd, og 13 av 40 svangerskapsuker er passert. So far so good.»

Ektemannen Anders Nordberg, som er klubbtrener i Nydalen, kom raskt med oppfordringen om at hun måtte trene godt foran Tiomila som går i månedsskiftet april/mai. Det er hun innstilt på, men vil ikke ha sisteetappen som vanlig. Hun prøver en av de andre etappene.

– Da jeg var gravid med mitt andre barn, så løp jeg Tiomila ti uker før termin. Det var «verre», sier hun til Aftenposten.

Nordberg løp nest sisteetappen den gangen. Det kan hun tenke seg igjen.

Anne Margrethe Hausken Nordberg har vært med på mange mesterskap. Her gratulerer hun vinneren av VM i Strömstad i 2016, Tove Alexandersson. Selv tok hun bronse.  Foto: Ihse, Adam / TT NYHETSBYRÅN

Er åpen om livet

Hausken Nordberg er ikke redd for å dele litt av sitt privatliv og tanker med leserne. Hun skriver:

«Min erfaring er at graviditet er ok, fødsel er grusomt og barseltid er noe herk, men etter det kommer alle gledene ved å ha barn og de gjør at man gidder å ta en runde til.»

Hun har tidligere flagget at VM på hjemmebane i 2019 er det store målet, og det står hun fast på.

– Det blir det første VM der man splitter opp skogs- og sprintorientering. I 2019 blir det skogs, året etter sprint-VM. Det betyr at 2019 blir et år der alle satset på skog og medaljene der kommer til å henge ekstra høyt, sier hun.

Anne Margrethe Hausken Nordberg.   Foto: Andersson, Sören / SCANPIX SWEDEN

Likevel er det slike utfordringer hun elsker.

Etter at barna Tarjei og Sigrid kom, har hun oppnådd flere triumfer, også internasjonale medaljer. Den siste var bronse i VM langdistanse 2016. I 2013, da hun var ettbarnsmor, hanket hun inn VM-gull i stafett.

Det gir selvsagt ingen garanti for suksess i Østfold 13.–17. august 2019, men Hausken er målbevisst og mener 12 måneder er nok til å bygge seg opp igjen etter fødselen.

Tidligere har Hausken sagt til Aftenposten at alt handler om planlegging. Det må gjøres til minste detalj, og hver søndag setter hun og ektemannen seg sammen for å koordinere kommende uke. På den måten blir alle sysler ivaretatt.

Forbundet er imponert

Kommunikasjonsansvarlig Ivar Haugen i Norges orienteringsforbund sier:

– Det er smått utrolig at hun som er så «gammel» fortsatt er så ung og offensiv. Jeg vet at hun trigges av de ungjentene som hun er på lag med.

Haugen forteller at det ikke er noen tvil at hun betyr mye for miljøet.

– All den erfaringen hun sitter på. Hun har gått den lange veien i idretten og livet. Har opplevd nedturer personlig og idrettslig, ikke minst det hun var igjennom i fjor.

Han tenker på spontanaborten som hun opplevde og gikk åpent ut om.

– På den måten kan hun sette ting i perspektiv for de litt yngre, sier han.

Hausken har et spesialopplegg på landslaget, for å få familielogistikken til å gå opp.

– Vi ønsker å legge til rette for at hun skal få det til.

EM i Sveits går i mai, så den neste samlingen er i mars. Der blir ikke Hausken med.