Sammen med Susan Madelen Midtbø (19) og Ingvill Todal (27), er Rogne i Tyskland for å delta i EM i tchoukball denne uken. Alle tre spiller håndball for Skarbøvik.

Onsdag starfter de den innledende runden med kamper mot Sveits og Tsjekkia.

– Det er veldig gøy å være her. Det gir masse motivasjon til å jobbe videre med å etablere sporten i Norge, forteller Rogne.

Følg smp.no på Facebook

Måtte ha spansk hjelp

For det er ikke mange andre som driver med idretten her hjemme. I Tyskland har de tre spillerne fra Ålesund slått seg sammen med fire spanjoler for å stille lag.

– Det internasjonale forbundet ønsket å få med Norge, og foreslo at vi kunne slå oss sammen med Spania for å kunne stille lag. De jobbes mye med et rekrutteringsprosjekt for å få med flere land, så derfor var det mulig. Og det er en veldig inkluderende sport, forteller Rogne.

Slik er spillet

Tchoukball er et håndballspill med syv spillere på hvert lag. Spillet ble oppfunnet på 60-tallet av sveitsiske Dr Hermann Brandt.

Det spilles på en bane, som normalt er 27x16 meter, med mål av trampoliner på begge sider av banen. Begge lag kan score på hvilket mål de vil. Rundt målene er en halvsirkel med en radius på tre meter som kalles den «forbudte sone».

For å få poeng må man skyte ballen i målet og ut av den forbudte sone uten av motstanderen får tak i ballen før den spretter i bakken. Klarer man det, får man ett poeng.

Hvis motstanderen fanger ballen før den går i bakken, fortsetter spillet. Men hvis det angripende laget bommer på mål, eller skuddet spretter ut av banen, får det forsvarende laget poeng. Kampen spilles over tre omganger på 15 minutter.

Ble lurt med

– Man trenger en pustepause iblant. Dette er en sport som en konstruert for at det skal gå så raskt som mulig. Det er for eksempel ingen kroppskontakt, forteller Rogne.

Hun ble introdusert for idretten da hun studerte i England.

– Jeg var på en aktivitetsmesse for å finne en idrett å holde på med og så at noen sto der med en håndball. Så jeg trodde det var vanlig håndball og spurte om å få bli med på en trening. Men da jeg kom dit ble jeg ganske overrasket, sier 25-åringen. Hun valgte å bli og prøve ut den nye idretten. Og hun har spilt tchoukball siden.

Les flere sportsnyheter på smp.no

Ikke noe miljø

Etter to år i England kom hun tilbake til Norge i fjor. Siden da har hun jobbet med å etablere et miljø både i Ålesund og Norge.

– Det har vært saker som å få tak i riktig utstyr og å rekruttere spillere. Vi er ikke så mange som driver med dette i Norge, men holder som sagt på å starte opp.

Det finnes ingen liga i Norge, men Rogne jobber sammen med representant fra Sunnfjord Folkehøgskule for å arrangere en tchoukball-turnering i den store sandhallen i Førde.

– Vi vil forsøke å få til en turnering der i høst. Og da vil vi også forsøke å rekruttere spillere til å være med. Vi har det veldig gøy med dette, i alle fall, forsikrer Rogne.

Sommerfugler

Men aller først er det EM som gjelder. Men som et ferskt, sammenslått lag, vil det norsk-spanske laget få det tøft i mesterskapet i Tyskland.

– I flere europeiske land har sporten blitt mer og mer populær. Vi har vært med i noen turneringer i Italia tidligere, men der var det mer for moro. Her er det mye mer alvor, forteller Rogne.

Men jentene gleder seg veldig til å komme i gang.

– Man blir litt nervøst av å tenke på at det er et EM. Jeg har gode sommerfugler i mange, men gleder oss, forteller Susan Madelen Midtbø.