- Viktig at ikke Vipers blir så ivrige at de gjør hva som helst for å ta igjen Larvik

Landslagstrener Thorir Hergeirsson gleder seg over både entusiasme og pågangsmot, men advarer Vipers mot å bli utålmodige.

- Det blir veldig spennende å følge Vipers. Det er mulig jeg legger litt demper på entusiasmen, men jeg er veldig glad for at det er flere enn Larvik som satser. Samtidig er nøkternhet viktig slik at de ikke spenner buen altfor kraftig, sier landslagstrener Thorir Hergeirsson.  Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

ballsport

KRISTIANSAND: - Det er fantastisk å se den entusiasmen, pågangsmotet og viljen til å satse som råder i Vipers. Det er utrolig flott at de vil tone flagg. Samtidig er det viktig at de ikke blir så ivrige at de gjør hva som helst for å ta igjen Larvik, sier landslagstrener Thorir Hergeirsson.

Denne uka har landslagsspillerne Malin Aune og Emilie Hegh Arntzen signert for Vipers - og supplerer med det Katrine Lunde, som foran kommende sesong kommer hjem fra Russland for å stenge Vipers-buret. Signeringene er et ledd i planen mot det store målet i 2018/19-sesongen hvor Vipers skal vinne seriegull og nå hovedrunden i Champions League.

Maner til nøkternhet

– Vipers har allerede denne sesongen en god stamme i laget, og nå forsterker de i tillegg på to helt sentrale posisjoner, det vil si en målvakt i Katrine og midtforsvar/midtback/skytter i Emilie. I tillegg gir Malin dem flere strenger å spille på på høyresiden. Men mens Katrine er en av de mest erfarne, og representerer stor rutine, må man være klar over at Malin og Emilie ikke har det. Selv om de var med i EM, og er gode eliteseriespillere, er de ikke etablerte toppspillere. Forventningene må stå i stil til det, påpeker islendingen.

Malin Aune er en av Vipers tre forsterkninger foran kommende sesong.  Foto: Bjelland, Kjartan

Han understreker at han applauderer at flere lag vil ta opp kampen med Larvik, og mener det er bra både for norsk klubbhåndball og for landslaget.

– Samtidig er det viktig å være nøktern slik at man ikke spenner buen altfor høyt. Det er utrolig viktig å skynde seg langsomt.

– Må utvikle lokale talenter

– Tyder satsingen i Vipers på det motsatte?

– Nei. Men alltid når man henter inn nye spillere er det viktig å ikke kjøre over fartsgrensen. Gode spillere er ikke alltid ensbetydende med et godt lag. Samtidig er det en økonomisk side som jeg ikke kjenner så godt til. Men jeg setter min lit til at det har de kontroll på.

– Er laget de vil få kommende sesong allerede sterkt nok til å nå målsettingene sine i 2018/19-sesongen - eller må de forsterke ytterligere?

– Det viktigste nå er å utvikle dem de har. Det er en smertegrense for hvor mange man kan hente inn. Også er det viktig å utvikle lokale profiler - for å overleve over tid. Om dette er godt nok, det vet jeg ikke. Jeg tror de skal bruke tiden de trenger, og ikke forsere det for å ta igjen Larvik, sier suksesstreneren.

– Fortsatt vanskelig å ta Larvik

Randi Gustad, håndballekspert i TV2, har ikke sett tegn som tyder på at Vipers går for fort fram.

– Det er riktig at ikke innkjøp er tilstrekkelig, men der synes jeg de har bygd stein på stein. Og når de i tillegg henter en lokal profil som Katrine Lunde foruten at de har kontinuitetsbærere, ser jeg ikke noe negativt i at de setter seg hårete mål.

Hun liker også at de bygger en norsk profil.

– Fremfor å kjøpe utenlandske stjernespillere som kanskje vil gi raskere suksess, har jeg mer tro på å bygge en vinnerkultur basert på norske landslagsprofiler. Det tror jeg også er bra for interessen lokalt at man har gjenkjenbare spillere, sier Gustad.

Hun minner imidlertid om at Linn-Kristin Riegelhuth Koren, Marit Malm Frafjord og Kristine Breistøl nylig har signert nye kontrakter med Larvik.

– Og hvis Amanda Kurtovic også blir med videre, blir det fortsatt vanskelig å ta Larvik, påpeker hun.

– Veldig enig med Hergeirsson

Daglig leder Terje Marcussen skjønner godt advarslene fra Thorir Hergeirsson om å være tålmodig.

– Han har helt rett i det. Ting skal henge sammen. Dette er noe jeg må være opptatt av, og jeg vet at også styret er det. Det er viktig å bli påminnet dette utenfra, sier Marcussen.

Daglig leder Terje Marcussen har allerede heist Vipers-flagget, men forteller også at de er opptatt av å ha beina på jorda.  Foto: Heida Gudmundsdottir

Assistenttrener Kristine Lunde-Borgersen frykter ikke at de skal gå for fort fram.

– Noen er utålmodige, men vi som jobber med det sportslige vet hva som kreves. Vi har ikke fokus på Larvik. Men vi forsterker med dem vi mener er bra for oss som klubb, sier Lunde-Borgersen.

Hun har vunnet Champions League med Viborg, og vet hva som skal til for å nå opp.

– Det handler om treningshverdagen og hva vi gjør 24 timer i døgnet. Vi må utvikle oss i forhold til kunnskap og vi må trene best. Også har vi gode spillere som vi mener kan bli enda bedre. Derfor trener vi så mye som vi gjør. Per dags dato jobber vi knallbra, sier Lunde-Borgersen.

Stjernespiller Linn Jørum Sulland mener heller ikke at de er for utålmodige.

– Det har jeg ikke tenkt på. Vi måtte styrke stallen ytterligere for å få en treningshverdag som gjør at vi ikke bare kan slå Larvik, men også slåss i Europa. Og i de posisjonene vi har styrket oss, har det ikke vært så mange talenter for øyeblikket, sier Sulland.

– Det er alltid noen i klubben som er ivrigere enn andre, men personlige føler jeg at vi har kontroll på nivåforskjellen opp til Larvik. Men neste år tror jeg vi kan utfordre dem, gitt at vi blir skadefrie og raskt får satt sammen laget, sier Marta Tomac.