Norge europamester: - Alt er bare helt magisk

Overlykkelige norske jenter sikret norsk EM-gull i håndball.

De norske spillerne feirer etter at EM-gullet ble klart.  Foto: NTB Scanpix

ballsport

NORGE — SPANIA 28-25

BUDAPEST (aftenposten.no): Norge er europamester for sjette gang etter at håndballjentene slo Spania i en høydramatisk EM-finale. Linn-Kristin Riegelhuth Koren og keeper Silje Solberg ble de store heltene i Budapest.

— Jeg er så glad! Det er så mye mer enn jeg hadde forventet da mesterskapet startet. Jeg er stolt av meg selv, stolt av laget. Alt er bare helt magisk, sa en rørt Silje Solberg til TV 2 etter kampen.

Spanjolene ledet med fire mål da ti minutter gjensto av første omgang. Norge kom tilbake og ledet med fire da åtte minutter gjensto, men spanjolene kjempet seg inn igjen i kampen og reduserte til 25-26. Silje Solberg sto frem, og Linn-Kristin Riegelhuth Koren scoret sitt niende for kvelden i en fantastisk håndballfinale.

Norge tok time out med 26 sekunder igjen å spille og med tomålsledelse.

Linka scoret sitt tiende på straffe, og Norge vant finalen med 28-25. — Vi har hatt en utrolig flyt, konstaterte trener Thorir Hergeirsson lykkelig på TV 2 bare sekunder etter at kampen var ferdig.

— Utviklingen gjennom tre uker har vært optimal. En fantastisk reise, la han til.

Spansk kanonåpning

Det så greit ut helt i starten av omgangen. Norge hang med til 3-3 etter mål av Linn-Kristin Riegelhuth Koren og Nora Mørk (2). Så startet en blytung periode.

Nerea Pena og Alexandrina Cabral herjet med det norske forsvaret, og plutselig ledet spanjolene 7-3. Norge disket opp med flere feil i angrep enn de gjorde med mål, og da blir det vanskelig å hevde seg i håndball.

Nora Mørk og Sanna Solberg lurte inn to norske mål, men Pena og Carmen Martin scarte med tre strake spanske.

Etter 19 minutter tegnet endelig Heidi Løke seg på mållisten. Strekgiganten hadde vært uvanlig anonym så langt i kampen.

Breivang inn som styrkvinne

Thorir Hergeirsson lot Karoline Dyhre Breivang styre det norske angrepsspillet fra midtbacken de siste ti minuttene, og Stine Bredal Oftedal ble satt til å hvile på benken.

Det hadde imidlertid sett veldig mørkt ut om ikke Silje Solberg hadde hentet frem glitrende keeperspill i siste halvdel av omgangen. Hun stoppet åtte spanske baller, uten redningsprosenten på rundt 40 ville det sett mørkt ut til pause.

Veronica Kristiansen, Riegelhuth Koren og Sanna Solberg scoret tre strake, men da Macarena Aguilar sikret spansk tomålsledelse til pause.

Norge plutselig foran

Mørk og Koren utlignet raskt den spanske ledelsen, og lagene fulgte hverandre frem til 15-15. En spansk teknisk feil etter at dommeren hadde surret med å være borti ballen ga Ida Alstad muligheten til å gi Norge den første ledelsen siden 3-2, og en Nora Mørk-scoring fra helt umulig vinkel sendte Norge to foran (17-15).

Linn-Kristin Riegelhuth-Koren scoret på ti av ti skudd mot Spania i finalen og var en av Norges desidert beste spillere.  Foto: NTB Scanpix

Silje Solberg pådro seg en meget unødvendig tominutter ved å kaste ballen i bakken da hun var uenig med en dommeravgjørelse, men Emily Stang Sando kom like godt inn og reddet straffen Norge mente var urettferdig idømt.

Oftedal sto frem

Stine Bredal Oftedal hadde en tung førsteomgang, men hadde tydeligvis bestemt seg for å slå tilbake i den andre.

Først et par målgivende pasninger, så skaffet hun et par straffer og banket ballen inn fra ni meter ved to anledninger.

Etter at Mørk bommet på en straffe i første omgang var det Riegelhuth Koren som tok ansvar fra syv meter for Norge, et ansvar hun forvaltet på beste vis.

Da Norge gikk opp til 22-20 scoret hun også sitt tredje spillemål fra kanten, og var Norges toppscorer sammen med Mørk (syv hver).

Søstrene Riegelhuth-show

Lillesøster Betina Riegelhuth ville også være med, og etter 45 minutter satte Hergeirsson henne inn. Spanjolene må ha følte det tungt at den kraftigste kanonen kom inn da de begynte å bli dyktig slitne, og kraftskuddet smalt opp i nettaket.

Riegelhuth lagde imidlertid en straffe like etter, men Emily Stang Sando kom inn og reddet sitt andre for kvelden. Sanna Solberg sendte Norge så opp i kveldens første firemålsledelse (24-20), og Sando klarte nesten å stoppe sitt tredje straffekast for kvelden.

Storesøster Riegelhuth ville inderlig gjerne sikre familien to gullmedaljer til jul, og snappet en spansk ball, løp over hele banen og satte inn sitt åttende for kvelden (25-21).

Lillesøster ville også bidra, og hamret inn sitt andre til 26-22. ## Spansk sluttspurt

Det så plutselig veldig lyst ut med åtte minutter igjen å spille, men norske angrepsfeil, tominuttere på Betina Riegelhuth og Pernille Wibe og tre spanske scoringer skapte plutselig ny spenning og dramatikk.

Norge slet med å score, men Silje Solberg reddet og reddet, og Linn-Kristin Riegelhuth Koren scoret sitt niende for kvelden i en fantastisk håndballfinale.

Norge tok time out med 26 sekunder igjen å spille og med tomålsledelse.

Norge fikk straffe, og «Linka» var sikker og satte inn sitt tiende.

Dermed er Norge europamester i håndball!