Ole Jørstad, styremedlem i Det europeiske håndballforbundet, syntes det var trist å få beskjed om at tre russiske ungdomslandslagsspillere har avlagt positiv dopingprøve nå i høst.

Ole Jørstad, styremedlem i Det europeiske håndballforbundet, syntes det var trist å få beskjed om at tre russiske ungdomslandslagsspillere har avlagt positiv dopingprøve nå i høst. Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Tre tenåringer tatt for doping: – For den som er glad i håndball, er dette bare trist

Tre russiske kvinnelige håndballspillere avla positiv dopingtest i ungdoms-EM i høst.

Fredag fikk styremedlem i Det europeiske håndballforbundet (EHF), Ole Jørstad, vite at tre spillere på det russiske ungdomslandslaget, det vil si spillere født i 1998, har testet positivt på forbudte stoffer. Russland vant EM-sølv i mesterskapet som ble vunnet av Frankrike.

– Min reaksjon på dette er todelt: All doping er tragisk, og det er spesielt tragisk at det skjer på ungdomsnivå. At det er tatt tre personer fra samme nasjon er også spesielt. Samtidig er jeg glad for at EHFs Anti-doping enhet som ble etablert i 2012 kan fange opp doping i håndball. De er ute og tester i mange av våre konkurranser, men dette er den første dopingsaken vi har hatt, sier Jørstad.

– Ei ripe i lakken

Han legger til:

– For den som er glad i håndball, er dette bare trist. Det er klart at håndballens omdømme får ei ripe i lakken med denne saken.

Ennå er det ikke kjent hvilke midler de har testet positivt på og hvilken straff som kan være aktuell. I tillegg til individuelle straffer, kan det være aktuelt at også laget straffes når det er flere enn to spillere involvert i en sak.

– Detaljer vil bli lagt fram i løpet av denne uka. Så skal all dokumentasjon legges fram for håndballens domsutvalg. Antidopingenheten samarbeider tett med Wada, og nå er det viktig at all mulig dokumentasjon blir lagt fram slik at man kommer fram til en fortjent og riktig straff. Prosessen skal være 100 prosent riktig, mener Jørstad.

Slo Norge

Han regner med at dopingsavsløringene vil bli en egen orienteringssak når EHF-styret møtes i september.

Vigids Holmeset er landslagstrener for de norske LK98-jentene som også deltok i mesterskapet i Slovenia.

– Det er fryktelig trist, og jeg kan ikke forstå at dette skal være bevisst fra spillernes side, sier Holmeset.

Norge møtte Russland i gruppespillet og tapte til slutt klart etter å ha holdt dem til uavgjort ved pause. Norge ble til slutt nummer sju i mesterskapet.

– En påminnelse

– Doping strider mot alt av verdier i idretten. Vi tok opp «Ren utøver»-programmet på den første samlingen med våre spillere i Frankrike i 2014. Vi snakker mye om dette, og selv om vi ikke har med oss lege på turneringer, så har vi med fysioterapeut som holder kontakt med A-landslagets lege, sier Holmeset og legger til at flere av hennes spillere har blitt testet.

– Det skal bli interessant å vite hvor mange spillere som ble testet under EM. Vi hadde fire som ble testet da vi spilte semifinale i fjor. Når tre blir tatt, så synes jeg det høres ut som mange. Dette må vi bruke til læring, og det er enda en påminnelse om at vi må si fra til spillerne at de må sjekke opp hva de får i seg. Vi må fortsette med «Ren utøver»-programmene, ja, kanskje gjennomføre de enda oftere, sier Vigdis Holmeset.