AIK hevder norsk nysignering er raskere enn Bolt

Men det svenske friidrettsforbundet motbeviser påstanden.

Farten til Fredrik Brustad har skremt vettet av Eliteserie-forsvarere denne sesongen, men han har fortsatt et stykke opp til verdensrekordholder Usain Bolt, som på dette bildet løper 100 meter-semifinalen i Berlin i 2009.  Foto: NTB SCANPIX/REUTERS

fotball

Fredrik Brustad (25) har imponert for Stabæk denne sesongen, og angriperen er sammen med Moldes Daniel Chima Chukwu og Vidar Örn Kjartansson nominert til prisen «årets angriper», som skal deles ut av Norsk Toppfotball.

Det er allerede klart at Brustad skifter beite til den svenske storklubben AIK foran neste sesong, og den svenske storklubben gleder seg såpass til at bakromsspissen spiller i deres farger at de nå farer med usannheter på sosiale medier.

Hvert fall mener det svenske friidrettsforbundet at de gjør det. Det var Aftonbladet som først skrev om saken.

— Visste dere at AIKs nysignering Fredrik Brustad er raskere enn Usain Bolt på 40 meter? Brustads personlige rekord på 40 meter er 4,57 sekunder. Når Usain Bolt tok verdensrekord på 100 meter (i Berlin-VM i 2009, journ. anm.), løp han de første 40 meterne på "bare" 4,64 sekunder, noe som er syv hundredeler langsommere enn Brustad, skriver AIK på sin Instagram-konto.

- En test beregnet på ikke-spesialister

Den svenske forbundet arresterer AIK på sine hjemmesider.

— Har han virkelig løpt 40 meter syv hundredeler raskere enn Bolt? Naturligvis ikke, og dette handler om en klassisk «eple og pære»-sammenligning, skriver forbundet i en artikkel, før de forklarer:

— For mens Bolts tid er en tradisjonell sprinttidtagning - det vil si med liggende start med reaksjon på et startskudd - er Brustads tid fra en test som har blitt gjort for å måle hurtigheten til ikke-spesialister. Det vil si uten krav om at man har trent på å starte fra liggende posisjon, og på å reagere på startskudd.

— I testen starter derfor personen i stående, når han/hun selv vil, og tidtagningen går først når hans/hennes første fot forlater startstreken.

Testen der Brustad løp 40 meter på 4,57 ble ifølge det svenske friidrettsforbundet gjennomført på Olympiatoppen i Oslo. Forbundet påpeker også at Brustad ikke en gang er Eliteserie-spilleren som har løpt raskest.

Den tidligere Vålerenga-spilleren Luton Shelton løp nemlig på 4,47 på Toppidrettssenteret i januar 2009. AIK er langt fra først ute med å hevde at en fotballspiller er raskere enn Usain Bolt på en viss distanse. I juli 2013 signerte Borussia Dortmund angriperen Pierre-Emerick Aubameyang, som skal ha løpt 30 meter åtte hundredeler raskere enn Bolt.

Storklubb

Fredrik Brustad har spilt for Stabæk siden 2011, og er nå på utegående kontrakt. Dermed slipper AIK å betale overgangssum for angriperen.

— Dette er en klubb som har fulgt meg over lang tid. Det er en storklubb i Skandinavia som har store ambisjoner og en lidenskapelig supportergruppe. De har en klar plan for hvordan de vil bruke meg. Jeg gleder meg veldig til å flytte til Stockholm på nyåret, sa Brustad til VG når overgangen ble bekreftet.

Som Brustad selv påpekte, er AIK en storklubb i skandinavisk målestokk, for ikke å snakke om i svensk fotball isolert sett. AIK er for øyeblikket på tredjeplass i Allsvenskan med en runde igjen å spille, men kan også havne på 2. plass eller 4. plass etter siste serierunde.