Aalesund henter brasilianer: - Må innrømme at jeg vet lite om han

AaFKs tredje forsterkning i sommervinduet er klar.

Trond Fredriksen forsterker laget med brasilianske Marlon Mateus da Silva. (Arkivfoto)  Foto: Helge Skuseth

fotball

Bare detaljer gjenstår før brasilianske Marlon Mateus da Silva blir AaFK-spiller.

21-åringen ankommer Ålesund i kveld. Går arbeids— og oppholdstillatelsen i orden, blir han AaFK-spiller ut året. Aalesund har dessuten sikret seg kjøpsopsjon på spilleren.

Men før den tid kan det skje mye. AaFK legger nemlig ikke skjul på at dette er en avtale litt utenom det vanlige.

— Jeg må innrømme at jeg ikke vet så mye om denne spilleren. Men slik avtalen er har vi ingenting å tape på det. Derfor prøver vi og ser hvordan det går. Går det ikke, så er det greit, men blir det bra så feirer vi, sier AaFK-trener Trond Fredriksen.

Koster ikke AaFK noe

AaFK-treneren har den siste tiden understreket flere ganger at panikkjøp på tampen av overgangsvinduet er helt uaktuelt. Signeringen fra Brasil kan umiddelbart høres ut som nettopp en panikkavgjørelse, men slik er det ikke, ifølge Fredriksen og klubbdirektør Henrik Hoff.

Årsaken til signeringen er nemlig litt mer sammensatt enn vanlig. Henrik Hoff forklarer:

— Marlon kommer fra en klubb i Rio som har et større akademi. Over en stund har disse ønsket et samarbeid med oss. De har blant annet ønsket oss til Brasil for en prat, men hittil har vi ikke fått tid til dette. I stedet har de nå ønsket å låne ut en spiller til oss. I utgangspunktet vil ikke det koste oss noe som helst, så da kom vi til at dette var en sjanse vi ville si ja til. På den ene siden kan vi på den måten danne oss et bilde over hvilken kvalitet vi kan forvente oss fra dette akademiet ved et eventuelt samarbeid. På den andre siden har vi muligheten til å sende han tilbake dersom dette skulle bli en skikkelig fiasko, sier Hoff.

Ifølge Hoff har kontakten med den brasilianske klubben kommet i stand via ålesundere med interesser i Brasil. Flere av AaFKs viktigste støttespillere har i flere år solgt fisk til Brasil og på den måten fått et stort kontaktnettverk i Brasil.

- Er det Bjarne Haagensen som har vært på spillerjakt nå?

— Hehe, nei, det er ikke det denne gangen. Men Bjarne kjenner til det han også, sier Henrik Hoff.

Rask angrepsspiller

Trond Fredriksen krysser fingrene for at AaFK er heldig og skyter gullfuglen her. I løpet av historien har en rekke prøvespillere blitt sendt hjem fra Ålesund uten kontrakt, men samtidig finnes det enkelte suksesshistorier. Blant annet da en fiskehandler anbefalte Leke James til AaFK. Nå er det en ny fiskehandler som får prøve seg.

— Så lenge han ikke koster oss noe har vi ingenting å tape. Dette blir nesten som å ha en prøvespiller på besøk, bare at vi har en skriftlig avtale på det, sier han.

Aalesund har sett Marlon Mateus da Silva litt på video, men vet ikke stort mer utover at han skal være en rask angrepsspiller på 170 centimeter. Om han er aktuell for en startplass i løpet av høsten har man enkelt og greit ikke peiling på foreløpig.

— Jeg tror ikke vi skal forvente at han over natta skal snu Aalesund fra å være en "middelshavsfarer" til å bli et medaljelag. Ofte ser vi at det tar tid med utenlandske spillere å tilpasse seg norsk fotball, blant annet så vi det med Barrantes. Men vi har jo selvfølgelig et håp om at han skal slå til, sier Henrik Hoff.