Austbø forberedt på «keeperkrig» i 1. divisjon

Iven Austbø (33) kan fort bli Vikings foretrukne keeper denne sesongen. Og veteranen vet akkurat hva som venter.

Iven Austbø, her etter endt trening på Gausel onsdag, kan fort bli Vikings førstevalg i mål denne sesongen. Hans rutine, størrelse og kvaliteter i feltet, kan bli avgjørende.  Foto: Kjetil Flygind

fotball

– Jeg har noen år på nakken. Jeg har spilt i 1. divisjon tidligere og vet hva det går i. Jeg håper det kan være til hjelp for meg og at de som tar ut laget har det i bakhodet, sier Austbø til Aftenbladet.

La det være klart: Konkurransen om keeperplassen i Viking er både jevn og tøff. Det er ikke soleklart at den blir den ene framfor den andre.

Men Iven Austbø har to ting som målvaktskollega Amund Wichne (20) mangler: Bøttevis med erfaring og størrelsen. Begge deler kan bli avgjørende når Bjarne Berntsen, etter gode råd fra sin keepertrener Kurt Hegre, tar ut laget til seriestarten mot Kongsvinger på Gjemselund 2. påskedag.

Austbø, som sto 24 seriekamper i fjor, har over godt over 200 kamper fra de to øverste nivåene i Norge i beltet. Måler 190 centimeter på strømpelesten og er robust og god i feltet.

Amund Wichne (seks seriekamper i Eliteserien i fjor) har framtiden foran seg. Han kan ikke matche Austbøs erfaring, er også åtte centimeter kortere. Men kompenserer med å være en reaksjonssterk skuddstopper som også er flink til å distribuere baller.

Feltarbeid avgjør valget?

Men i 1. divisjon, i en sesong hvor kun opprykk gjelder, kan Austbø bli Vikings trygge valg. Fordi det kommer mye innlegg, og da trenger Viking en keeper som er robust og trygg i feltet.

– Det tvinger seg fram et valg. Avgjørelsen er ikke tatt, og det er en tøff, sunn og god konkurranse. Vi har to kjempegode keepere. Men vi har noen kriterier som vi kommer til å vektlegge. Og i en serie som 1. divisjon, med mye innlegg foran mål, blir det vektlagt sterkt den som plukker mye innlegg foran mål. Du må ikke være 1,90 høy for å være god i feltet, du kan like godt være 1,80. Men du må ut og ta ansvar, ut i krigen. Være konge i feltet. Det jobber vi med, sier keepertrener Kurt Hegre.

– Er det fordel Iven Austbø da, ut ifra det du sier her?

– Nei, ikke fordel Iven. Men jeg forstår hvorfor du spør. Fordi Iven tar mye i feltet. Han har vist at han behersker den delen av spillet. Der må Amund steppe opp. Iven har 12 år med feltarbeid mer enn Amund, svarer Hegre.

Flere dueller

Austbø deler keepertrenerens vurdering av hva som venter i "knokkelligaen".

– Det blir absolutt en krig, spesielt i feltet. Tempoet ute på banen er lavere enn i Eliteserien, men det blir flere dueller, kraftfulle dueller. Det er knokkelspill i stedet for finspill, sier Austbø.

– Hvorfor bør du stå serieåpningen?

– Jeg har rutine, har spilt i denne divisjonen før, i tillegg til flere år i Eliteserien. Og så er jeg vel en brukbar keeper.

Kollega Amund Wichne har også lyst til å være Vikings førstevalg mellom stengene i år. Og er ikke langt unna å kunne bli det.

– Det er en veldig tøff kamp mellom oss. Men en god kamp. Det er gøy å gå på trening og kjempe på helt like vilkår om én plass. Vi backer hverandre. Men jeg håper jeg tar den plassen 2. april, sier sørlendingen.

Viking-keeper Amund Wichne fikk seks eliteseriekamper for de mørkeblå i fjor.   Foto: Fredrik Refvem

Vil lære

– Hvorfor mener du at du bør stå, Wichne?

– Jeg har mye energi, er god på strek, god med beina. Jeg kan sette i gang spillet hurtig, langt, og er god i kommunikasjonen med forsvarsspillerne. Derfor bør jeg stå. Det er en krig i feltarbeidet, det vet jeg, og det er et av utviklingsmålene mine, å bli bedre i den fysiske delen av spillet. Det er ingen måte å lære det bedre på enn å spille i 1. divisjon, sier 20-åringen.

Etter at Viking hadde unnagjort sin treningsleir i Marbella, tok Aftenbladet ut det laget vi mente Viking burde stilt med om seriestarten var da. Der var Iven Austbø inne på laget.