FARVEL: Fredrik Haugen får ikke flere tilbud fra Brann. Det er et spørsmål om prioritering fra Sportsklubbens side, skriver BT-kommentator Anders Pamer.

FARVEL: Fredrik Haugen får ikke flere tilbud fra Brann. Det er et spørsmål om prioritering fra Sportsklubbens side, skriver BT-kommentator Anders Pamer. Foto: FREDRIK VARFJELL, BILDBYRÅN / BT

«Det er Brann som velger å la Haugen gå»

Brann prioriterer ikke å forlenge med Fredrik Haugen. Da må de treffe med sitt neste valg, mener BT-kommentator Anders Pamer.

KOMMENTAR: Fenomenet er ikke nytt. Det viser seg at det er enklere for Brann å punge ut ekstra for spillere fra andre land eller landsdeler, enn for å beholde bysbarn. Karer som Piotr Leciejewski, Mads Hvilsom, Vadim Demidov og Vito Wormgoor har, eller har hatt, ekstraordinære lønnsytelser i Brann.

Fredrik Haugen har for så vidt også hatt det. Han fikk litt ekstra fra Softball for å forlenge den forrige kontrakten. Likevel tjente han i fjor omtrent en tredel av det Vadim Demidov håvet inn. Brann har nemlig fortsatt økonomiske muskler.

Når de virkelig vil.

Men nå er Fredrik Haugen tilbudt samme grunnlønn som reserven Jonas Grønner. Det er et tilbud han har fått tre ganger – bare de ulike bonusene har endret seg noe.

Altså har Haugen stammet like mye – han har sagt nei, nei og nei.

For det er jo ikke slik at spillerne i garderoben på Kniksens plass ikke har den fjerneste idé om hva sidemannen tjener.

De har full kontroll, total oversikt. Kolleger snakker sammen. Også i Brann.

Dermed har Haugen enkelt kunne finne ut hvor høyt Brann verdsetter ham. Han er ikke fornøyd med svaret, og nå skal han bort.

Åsen inn?

Brann virker ikke å være spesielt bekymret over det. De satser på å få inn Gjermund Åsen fra Tromsø – en spiller som på mange måter fortjener betegnelsen «Fredrik Haugen light».

Han scorer sjeldnere. Han leverer færre målgivende. Han har mindre erfaring, han har knapt måttet erfare hvordan det er å prestere foran et så kravstort publikum som i Bergen. Han er ett år eldre og kommer fra Trøndelag.

Åsen er også god. Bare ikke like god.

Men han er kanskje billigere i drift.

Det behøves. For Brann jakter også etter spiss, og her blir de nødt til å bruke penger, enten de vil eller ikke. Menn som scorer mål er sjelden vare, og de få som kommer med scoringsgaranti kjenner selvsagt sin verdi.

Brann er nå i en situasjon hvor de både mister sin fremste offensive spiller i Fredrik Haugen og er på jakt etter en forsterkning på topp. Aller helst skal det ende med at Brann komme bedre ut av det enn i år. Dette er grunnen til at jeg innbilte meg at Brann var villige til å legge seg i selen for å beholde nettopp Haugen. Da kunne de konsentrert spillerjakten om å finne denne ene spissen, og å bruke de midlene som finnes på nettopp ham.

I stedet må sportssjef Rune Soltvedt hoste opp to offensive forsterkninger. Begge må slå til. De må passe sammen og de må levere målpoeng.

DRØMMEN: Branns drøm er å sikre seg Alexander Søderlund fra franske St. Etienne. Haugesunderen har fått én kamp fra start i Ligue 1 denne sesongen.

DRØMMEN: Branns drøm er å sikre seg Alexander Søderlund fra franske St. Etienne. Haugesunderen har fått én kamp fra start i Ligue 1 denne sesongen. Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Drømmespissen

Selve Drømmespissen heter Alexander Søderlund. Den 30 år gamle spissen tjener euro i fleng i Frankrike, og han blir ingen billig mann. Skal en slik signering bli en realitet, trenger Brann de pengene de kan skrape sammen.

Et salg av Fredrik Haugen relativt omgående, samt en lavere lønnet erstatter for Haugen, kan frigjøre litt av det som er nødvendig for å hente Søderlund. Kanskje kan Brann også spe på litt ved å selge Kasper Skaanes og/eller Steffen Lie Skålevik.

En slik manøver vil ikke være så helt ulik den Brann valgte da de mistet unge Fredrik Pallesen Knudsen til Haugesund og parkerte Jonas Grønner i garasjen for å være i stand til å møte Vito Wormgoors lønnsforventninger.

Jeg tror nok vi uansett kan konkludere med at det finnes midler til å forlenge avtalen med Fredrik Haugen. Brann prioriterer det bare ikke. Da gjenstår det å se hva som blir prioritert utover vinteren.