Far og sønn møtes i kvalikdrama: – Dette kan gå ut over julegavene

Aalesund har Lars Bohinen som skal sende sitt lag til Eliteserien. Stabæk skal unngå nedrykk og har sønnen Emil Bohinen på sitt lag.

Emil Bohinen er med når han skal sørge for at Aalesund ledet av sin far Lars Bohinen skal stoppes i sin vei mot opprykk til Eliteserien. Samtidig skal berge seg selv og Stabæk unna nedrykk.   Foto: BILDBYRÅN

fotball

NADDERUD: Det kan bli lett trykket stemning i det bohinske juleselskapet i år. Bakteppet er fotball, og det som alle som driver med fotball, frykter aller mest: nedrykk.

Far kan komme til å sende sønn ned i 1. divisjon. Ellers så kan sønn sørge for at laget pappa leder, forblir i 1. divisjon. Onsdag spilles første kvalifiseringskamp mellom Stabæk og Aalesund. Søndag spilles returkampen i Ålesund. Vinneren sammenlagt spiller i eliteserien neste sesong.

– Det kan jo hende at julegaven blir litt redusert, sier Emil Bohinen med et skjevt smil når far/sønn-duellen blir brakt på bane.

Lars Bohinen er sjef for Aalesund som spiller mot Stabæk i kvalifisering om en plass i Eliteserien.   Foto: FREDRIK VARFJELL / BILDBYRÅN NORWAY

Ettertraktet reserve

En iskald vind med melding om kuldegrader hadde blåst flere reklameskilt på Nadderud over ende, og Stabæk hadde akkurat avsluttet sin siste trening før den avgjørende kvalifiseringskampen mot Aalesund. Et Aalesund lag ledet av en fotballhelt fra 1990-tallet, Lars Bohinen.

Han er far til Emil Bohinen, Stabæks talentfulle 19-åring, som trasket mot garderoben. Den unge Bohinen er ikke fast i Stabæks førsteellever, og slett ikke den mest intervjuede av Stabæks spillere. Han starter heller ikke mot Aalesund onsdag kveld.

Emil Bohinen

Født: 12. mars 1999

Fra: Bærum

Klubb: Stabæk

Tidligere klubber: Ingen

Kamper denne sesongen: 11 (3 fra start og 8 som innbytter)

Har spilt på flere aldersbestemte norske landslag.

Lars Bohinen

Født: 8. september 1969

Fra: Bærum (født i Vadsø)

Klubb: Aalesund (trener)

Klubber som spiller: Bærum, Lyn, Vålerenga, Young Boys (Sveits), Lillestrøm, Nottingham Forest (England), Blackburn (England), Derby (England), Lyngby (Danmark), Farum (Danmark)

Klubber som trener: Asker, Sandefjord, Aalesund

Men før denne kampen har det vært stadig flere som har meldt inn til Stabæks mediesjef at det er nettopp en 19 år gammel innbytter de vil snakke med.

– Jeg forstår jo at det blir litt ekstra interesse rundt dette, sier Emil, før han profesjonelt legger til:

– For meg blir ikke dette noe mer enn en kamp. At det er faren min som leder det andre laget, betyr ikke noe, sier han.

Emil Bohinen er kvalikkampens mest ettertraktede reserve. Her er det Eurosport som lurer på hvordan det blir å møte sin far i kampen for et videre liv i Eliteserien for Stabæk.   Foto: Kurt B.M. Haugli

Overtidsmålet som ødela

Det ulykksalige overtidsmålet mot Strømsgodset i siste seriekamp, beseglet Stabæks skjebne. De ledet kampen til det var spilt tre minutter over 90 minutter. Det var da Mos Abdellaoue dukket opp og scoret målet som ga Godset uavgjort. Helt til det tidspunktet hadde det vært gjestene fra Drammen som var på kvalikplass. Men da snudde situasjonen. Stabæk måtte ut i kvalifisering,

Pappa Bohinen skjønner jo også at det vekker litt interesse at far står mot sønn, men samtidig ser han ikke at det skal ha noen spesiell innflytelse på hvordan de to oppfører seg før kampen. Og helt nytt er det ikke at de to representerer hver sin klubb.

– Jeg spilte mot ham i 2017 da jeg ledet Sandefjord. Da slo vi Stabæk 3–1 på Nadderud, sier Lars Bohinen.

Forhistorie i Stabæk

For senior er det et annet poeng som er mer fremtredende.

– Mest spesielt for meg blir det kanskje å sende klubben jeg var med på å lede til seriegull i 2008, ned i OBOS-ligaen.

Han var den gang sportsdirektør i Stabæk. Selv er han oppvokst på de kanter, og hans første klubb var Bærum.

Far og sønn sammen?

Emil Bohinen har spilt for Stabæk helt siden han ble «oppdaget» som et stort talent. Men etter sesongen går hans kontrakt ut. Da ble det selvfølgelig å lure frem spørsmålet om han neste sesong kunne tenke seg å flytte over til Aalesund og spille under sin fars ledelse.

– Akkurat det ofrer jeg ikke en tanke nå. Alt handler om de to kampene mot Aalesund først, sier han.

– Emils kontrakt med Stabæk går ut nå, så han vil ha sine valgmuligheter, sier faren med en passe dose tvetydighet.

Lars Bohinen har spilt mye fotball med sin sønn opp gjennom årene, men har aldri vært hans trener på lag.

Emil kan forsikre om at han ikke har røpet noen hemmeligheter til faren om Stabæk. De avgjørende kampene har de ikke snakket om.

PS: Stabæk-Aalesund spilles onsdag klokken 18.00. Returkampen spilles i Aalesund kommende søndag kl. 18.00.