Han skal redde Klepp

Jon Pall Palmason har spilt fotball, sett fotball og tenkt fotball hele livet. Nå har han kommet fra Island for å løfte Klepps damelag mot gamle høyder.

Jon Pall Palmason kom nærmest ut av ingenting, men har fått skikk på Klepps damelag som ligger på øvre halvdel etter ti serierunder.  Foto: Kristian Jacobsen

fotball

— Nothing!

Jon Pall Palmason slår to tomme hender ut i luften for å demonstrere akkurat hvor lite han visste om Klepp da han i fjor fikk en e-post fra Jæren med spørsmål om 31-åringen fra Island kunne tenke seg å trene klubbens damelag.

Nå sitter han innerst i gangen på Klepp stadion, på et lite kontor han deler med en svær fluefamilie. Her planlegger han neste treningsøkt, neste spillermøte og neste kamp. Han er hentet hit for å løfte Klepp bort fra bunnstriden. Kontoret er pyntet med et islandsk flagg, en Ole Gunnar Solskjær-trøye, to John Barnes-drakter, drakten til FH fra hjembyen Hafnafjordur, og en oransje trøye fra damelaget til Fylkir som han trente for to år siden.

— Jeg er glad jeg kom hit. Det har vært en flott opplevelse så langt. Vi har en fin gruppe, og noen av resultatene har vært bra, sier Klepp-treneren til Aftenbladet.

Jobben ingen ville ha

Damefotballen er i utvikling. På banen. Tempoet er hurtigere, det tekniske repertoaret bredere og den taktiske forståelsen er større enn for få år siden. Utenomsportslig står imidlertid det meste i stampe. Få supportere, smale sponsorbudsjett og forsvinnende liten medieinteresse.

Klepp var en hårsbredd unna nedrykk i fjor. Det kommer i gjennomsnitt 150 tilskuere på klubbens hjemmekamper. Ingen av spillerne er heltidsproffer. Og budsjettet balanserer på en knivsegg. Likevel fant Jon Pall Palmason det interessant å flytte fra Island til Jæren for å ta en trenerjobb ingen lokale, kvalifiserte trenere ønsket å røre.

— Jeg syntes det var interessant. Og da jeg snakket med klubbledelsen lærte jeg mer om klubben. For en fotballnerd som meg er det perfekt å kunne leve av fotball, sier Palmason.

Tommy André Velde forlot et synkende Klepp-skip i fjor. Uten særlig forhåndskunnskap har Palmason forsøkt å få det på rett kjøl igjen. Og med to kamper igjen til sommerpausen ser det ut til at han kan lykkes. Klepp ligger på 6. plass av 12 lag. 12 poeng over kvalifiseringsplassen, og bare 4 poeng unna bronseplass.

Litt av årsaken er de tre forsterkningene Klepp fikk inn før årets sesong. Høyreback Astrid Grøttå Ree kom hjem fra Arna-Bjørnar, veteranen Silje Thorsen gjorde comeback og Linn Merethe Thune tok turen opp fra Amazon Grimstad.

En annen årsak er endringene Palmason foretok. Han har gjort det enkelt. Trent på pasninger, mottak, enkle, basistekniske øvelser. Og så har han hatt kontinuitet i laget. Justine Bernier står i mål hver kamp. Foran henne har midtstopperne og de sentrale midtbanespillerne spilt hver kamp. Med unntak av to stortap mot Kolbotn og Lillestrøm har sesongen vært over all forventning. Søndag påførte Klepp regjerende seriemester Stabæk sesongens første tap da det ble 3-2-seier.

— Jeg vil jo helst vinne, men det er ikke realistisk. Ender vi på øvre halvdel i år skal jeg være fornøyd med det, men da vil jeg ta enda et steg opp neste år.

Islandsk fellesskap

Han begynte som trener for smågutter i moderklubben FH hjemme i Hafnafjordur. Fra breddefotballen gikk veien videre til 2. divisjon for herrer i 2010, og til Fylkir i kvinnenes eliteserie året etter. I fjor hadde han et pauseår, men så dukket muligheten på Jæren opp.

Takket være det relativt store, islandske idrettsmiljøet i regionen har han funnet seg godt til rette også sosialt. Palmason og Björn Daniel Sverrisson er fra samme by og samme klubb. Når de ikke er på fotballbanen spiller de golf eller ser på fotball-VM sammen med Indridi Sigurdsson og de øvrige Viking-islendingene. Tidligere denne uken var han også i middagsselskap hos håndballjentenes Klepp-bosatte landslagstrener Thorir Hergeirsson.

Han har kontrakt ut neste år. Hvor ferden går etter det, vet han ikke. Kanskje blir det flere år på Jæren. 31-åringen er i begynnelsen av det han håper skal bli en lang og innholdsrik karriere innen fotball.

— Jeg er veldig glad for å kunne leve av fotball, og jeg trives i Klepp, men min ambisjon er å jobbe i en klubb der også spillerne er profesjonelle. Da kan man få til så mye mer. Drømmen er å trene det islandske landslaget, det hadde vært helt perfekt, sier Palmason.