Høgmo om supporterdødsfall: - Dypt tragisk

Djurgården-supporter døde etter fotballbråk i Sverige. Norges landslagssjef reagerer med vantro.
fotball

Svensk fotball rystes av nytt supporterbråk. Denne gangen fikk bråket et tragisk utfall. En Djurgården-supporter døde av skadene han pådro seg da supportere fra Helsingborg og Djurgården barket sammen før kampstart i Sør-Sverige søndag.

Norges landslagssjef, Per-Mathias Høgmo, trente Djurgården forrige sesong, og fikk kjenne på den svenske supporterkulturen gjennom sin tid i Stockholm-klubben. Han mottok meldingen om søndagens dødsfall med sjokk.

— Dette er dypt tragisk, uttaler Høgmo til Aftenposten, gjennom kommunikasjonsdirektør i Norges Fotballforbund, Svein Graff.

Høgmo ønsket ikke å kommentere saken ytterligere da Aftenposten var i kontakt med NFF søndag ettermiddag.

Mishandlet

En Djurgården-supporter ble sendt til sykehus etter bråk i forkant av den allsvenske premieren på Olympia i Helsingborg søndag.

Supporteren skal ha blitt mishandlet, men det er fremdeles uklart hvordan det skjedde. Mannen ble sendt til sykehus, og straks etter klokken 16 meddelte Skåne-politiet at mannen var død.

Ardian Gashi spilte kampen.

— Det er en forferdelig følelse. Vi visste ingenting om dødsfallet. Dommeren blåste av kampen, og vi samlet oss i garderoben. Der fikk vi den triste beskjeden, sa Gashi til NRK, ifølge NTB.

— Det er forferdelig at serieåpningen og denne fotballfesten skal ende med et dødsfall. Det er alvorlig og trist, fortsatte han.

Kampen mellom Helsingborg og Djurgården startet som planlagt klokken 15, men like før pause måtte den avbrytes, da en rekke Djurgården-supportere stormet banen i sinne.

Først løp bare en supporter inn på banen, og han ble tatt hånd om av ordensvaktene. Deretter fulgte et tjuetall supportere til, og det ble en konfrontasjon mellom Djurgården-supporterne og politi og vakter, sier Expressens utsendte.

Gjestesupporterne ropte «mordere, mordere» mot Helsingborg-tilhengerne.

- Speiler samfunnet

Da aftenposten.no intervjuet daværende Djurgården-trener Per-Mathias Høgmo i fjor høst, snakket han om tribuneproblemet i Sverige.

— Fotballen her er en stor samfunnsaktør. Mange av utfordringene i samfunnet ser man igjen på fotballarenaen. Og tribunebråket gjenspeiler på en måte samfunnet. Det er små grupper som skaper mye bråk. Vi har alle et ansvar for å få bukt med dette, både fotballen og samfunnet for øvrig, sa Høgmo.

– Blir du skremt når du ser scenene?

– Jeg blir ikke skremt, nei. Jeg blir lei meg på samfunnets vegne. Fordi det vitner om at det er mange som ikke har det så bra. Vi har alle et ansvar for å løse dette på en klok måte.

Etter banestormingen søndag ble det raskt tatt en avgjørelse om at kampen ikke kommer til å gjenopptas.

Stemningen utenfor Olympia var opphetet, og politi forsøkte å sperre de to lagenes supportere fra hverandre for å unngå ytterligere bråk.

Djurgården-supporteren er den andre som har mistet livet i forbindelse med supporterbråk i Sverige. I 2002 døde en IFK Göteborg-supporter i Stockholm, etter bråk mellom supportere fra Göteborgslaget og AIK.

Ardian Gashi og Kenneth Høie spilte fra start for henholdsvis Helsingborg og Djurgården.