Islands EM-helter misbrukes av naziparti

Forbundet har bedt Facebook om å gripe inn etter rasistisk annonse.

MISBRUKES AV NAZIPARTI: Islands Aron Gunnarsson (til venstre), Hannes Halldorsson og Ragnar Sigurdsson.  Foto: Frank Augstein, AP

fotball

«Hvis heller ikke du ønsker at Europa og Danmark skal bli forvandlet til en afrikansk bakgård, så skriv inn din mail på (….) slik at Danskernes Parti kan få lov å stille opp i Folketinget».

Det er budskapet fra det nasjonalistiske partiet Danskernes Parti på sin Facebook-side.

Afrika mot Europa

For å styrke sitt poeng har de laget et bilde med Islands kaptein Aron Gunnarsson på ene siden, og et bilde med tre mørke franskmenn på den andre siden. Dette er Moussa Sissoko, Bacary Sagna og Paul Pogba.

Nazipartiet har satt «Frankrike» i hermetegn, og kaller det en kamp mellom Afrika og Europa der Island-kapteinen symboliserer det hvite og europeiske. Frankrike burde heller spille i Afrikamesterskapet enn i EM, mener partiet.

Svenske Expressen har også omtalt saken.

Slik ser bildet Danskernes Parti la ut.  Foto: Skjermdump Facebook

— Ingen plass i fotballen

Det islandske fotballforbundet, KSI, tar sterk avstand fra innholdet.

«Midt i lykken og stoltheten som råder etter et fantastisk EM er det forferdelig å støte på overtrampet som Danskernes Parti har stått for», skriver forbundet.

«Separatistiske krefter har ingen plass i fotballen, og fotballmyndighetene i Europa har kjempet hardt mot rasisme i sporten. Kampen er langt fra over», står det videre.

KSI har bedt Facebook om å stanse annonsen fra det danske nazipartiet.

Island overrasket «alle» i EM. Laget tok seg helt til kvartfinalen i EM der det ble 2-5-tap mot nettopp Frankrike.