Kaos i opprykksjakten: Sent tirsdag kveld falt Lyn-dommen

Men det kan gå lang tid før Lyn vet om de rykker opp.

Lyn har forsvunnet fra Norsk Toppfotball, men prøver å kjempe seg opp igjen. Her er Oslo-klubben i aksjon i en cupkamp mot Tromsø i 2016.  Foto: NTB SCANPIX

fotball

Det gjenstår én serierunde i 3. divisjon avdeling 2. Og fortsatt hersker det komplett kaos rundt opprykkskampen - som fortsatt kan bli avgjort både på fotballbanen og i NFF-kontorene.

Lyn risikerer straff for å ha brukt en spiller som skulle sonet karantene. Motstanderen Ready la inn en protest, som potensielt kunne kostet Lyn opprykket.

Like før midtnatt tirsdag fikk imidlertid Aftenposten opplyst at denne protesten er avvist. Onsdag morgen bekrefter Ready at de lar være å anke avgjørelsen.

Lyn vant den aktuelle kampen 3–2. Et eventuelt poengtrekk kan bli helt avgjørende. Lyn leder nemlig avdelingen med to poeng ned til Stabæk 2 med én serierunde igjen.

Derfor var det svært gode nyheter for Lyn-fansen at Readys anke ble avvist.

Stor usikkerhet

Likevel er det stor usikkerhet knyttet til opprykkskampen. Separat med protesten fra Ready har NFF nemlig opprettet en sanksjonssak. Den kan også ende med poengtrekk.

Innstillingen i sanksjonssaken er ett minuspoeng. Straffen kan imidlertid bli økt til tre poeng, noe som ville sendt Lyn på etterskudd i opprykkskampen.

Mandag meldte TV 2 at den endelige avgjørelsen skulle falle tirsdag. Dette er imidlertid kun korrekt når det kommer til protesten fra Ready. Sanksjonssaken er ennå ikke behandlet.

NFF bekrefter overfor Aftenposten at protestsaken må ferdigbehandles før sanksjonssaken vurderes.

Ready anker ikke

At saken ennå ikke er avklart, har vært en kilde til frustrasjon hos Lyn-supportere. NFFs svar er at de vanlige prosedyrene må følges for å sikre en rettferdig saksgang for alle involverte.

Hadde Ready anket avgjørelsen i protestsaken, ville Lyn trolig gått til siste serierunde uten å vite om de har opprykket i egne hender.

– Det kunne vært interessant å få ankeutvalgets avgjørelsen i en slik sak. Da ville imidlertid siste serierunde gått til helgen uten at de impliserte lagene kjente premissene for hva som ville bestemme opp- og nedrykk. Derfor anker ikke Ready saken, forteller klubbleder i Ready Marius Gisvold i en pressemelding.

Hadde Readys protest blitt tatt til følge, ville klubben blitt tilkjent poeng fra kampen som i utgangspunktet endte 3–2 til Lyn. Det kunne blitt svært viktig for klubben, som ligger ett poeng over nedrykksgrensen før siste serierunde. Uansett utfall i sanksjonssaken mot Lyn, vil ikke Ready bli idømt flere poeng. Dermed må de slå Tynset i siste serierunde for å være trygge på 3. divisjonsspill også neste år.

Poengtrekk kan avgjøre

Bakgrunnen for saken er kampen mellom Lyn og Ready 17. september. Oskar Hansen spilte kampen for Lyn, selv om han skulle sone karantene. Hansen sto nemlig med tre gule kort, inkludert ett fra sin tidligere klubb Follo.

I siste serierunde spiller Lyn mot Korsvoll, mens Stabæk 2 møter Redalen. Begge opprykkskandidatene spiller på hjemmebane, og begge er store favoritter til å vinne.

Dermed vil et trekk på tre poeng med stor sannsynlighet knuse Lyns opprykkshåp. Supporterne til klubben på Oslo Vest må dermed vente på to skjebnedyster de nærmeste dagene: Den mot Korsvoll, og den i sanksjonsutvalget.

Utfallet kan bli svært avgjørende for klubben som prøver å kjempe seg tilbake mot toppen av norsk fotball.

Et veiskille i Lyns historie kom i 2010, da klubben gikk konkurs midtveis i 1. divisjonssesongen. Klubben kjempet seg opp til nivå tre i 2012, men rykket ned igjen i 2015. Nå kan altså Lyn på ny rykke opp til 2. divisjon. Klubbens uttalte mål er å spille i én av landets to øverste divisjoner innen 2020.