Keeperlegenden Gordon Banks er død

Gordon Banks, som voktet målet da England ble verdensmester i fotball i 1966, er død.

Gordon Banks er død, 81 år gammel. Her under trekningen til VM 2018.  Foto: Ivan Sekretarev / TT NYHETSBYRÅN

fotball

Det melder BBC. Han ble 81 år gammel.

Banks ble i sin tid regnet som verdens beste keeper. Han ble seks ganger kåret til årets målvakt av FIFA og spilte 73 landskamper for England.

Én redning han gjorde på en heading fra Pelé under VM-sluttspillet i 1970 er av mange beskrevet som den mest utrolige redningen noensinne.

– Men det er så mye mer vi sørger over i dag. Hvil i fred, Gordon Banks, din arv vil leve videre. Alle mine tanker er hos familien, skriver Manchester City-stjerne og landslagsspiller Raheem Sterling på Twitter.

– Gordon Banks var en stor helt for meg og så mange andre. Englands VM-vinner var en av de beste keeperne gjennom tidene og en elskverdig mann, skriver tidligere landslagsspiller Gary Lineker.

Banks ble født i Sheffield. Han innledet proffkarrieren i Chesterfield og kom til Leicester i 1959. Der etablerte han seg som ligaens beste målvakt og fikk fast plass på Englands landslag.

Han spilte alle kampene da England ble verdensmester på hjemmebane i 1966, med 4-2-seier over Vest-Tyskland i finalen på Wembley som høydepunkt.

I åtte sesonger med Leicester var han tapende finalist i FA-cupen to ganger og vant ligacupen i 1964. Han signerte for Stoke i 1967. Der spilte han resten av karrieren og vant ligacupen igjen i 1972. Det er fortsatt klubbens eneste store tittel.

Samme år mistet han synet på høyre øye i en bilulykke, og det tvang ham til å legge opp.

– Det er med stor sorg at vi opplyser om at Gordan fredfullt døde i natt. Vi er helt knust av å miste ham, men vi er glad for å ha så mange fine minner og kunne ikke vært mer stolt av ham, skriver familien i en pressemelding gjennom Stoke.