Mål etter syv sekunder startet marerittet for Tottenham

Newcastle slet i første omgang, men scoret øyeblikkelig etter pause.

Sammy Ameobi ble byttet inn før andre omgang, og scoret seks-syv sekunder ut i omgangen. Til høyre feirer han sammen med Rémy Cabella (til venstre).  Foto: DIGITALSPORT

fotball

Newcastle-manager Alan Pardew har vært under enormt press denne sesongen, men søndag vant Newcastle 2-1 på bortebane mot Tottenham, etter mål fra Sammy Ameobi og Ayozé Perez etter pause.

Tottenham dominerte fullstendig før hvilen og kunne ha ledet mer enn 1-0, men syv sekunder ut i andre omgang var lagene like langt.

Rett fra avspark spilte Jack Colback en langpasning mot Sammy Ameobi, som tok ballen ned, og skjøt rett i mål.

— Det var godt å komme inn. Jeg sa faktisk til Jack Colback at han skulle spille ballen oppover mot hjørnet fra avspark, sier Ameobi etter kampen ifølge BBC.

Slått av Bendtner

På sosiale medier hersket oppfatningen om at dette måtte være en rekord.

Rekorden for det raskeste Premier League-målet i historien er det Ledley King som har. Han scoret etter 9,9 sekunder for Tottenham i en kamp mot Bradford i 2000. Det har imidlertid neppe blitt scoret et mål kortere tid etter avspark enn Ameobis mål. Denne rekorden har vel å merke ikke blitt bekreftet ennå.

Ameobi er ikke spilleren som har scoret etter kortest tid på banen i en Premier League-kamp. 1,8 sekunder hadde ballen vært i spill med Nicklas Bendtner på banen da dansken scoret mot Tottenham i 2007. Etter Ameobis utligning sendte Ayozé Perez Newcastle i ledelsen. Etter det presset Tottenham for en utligning, men det endte til slutt med null poeng for Mauricio Pochettinos menn, til tross for at de var det førende laget i store deler av kampen.

Lokal unggutt storspilte for Tottenham

Kampen var relativt sjansefattig før Emmanuel Adebayor headet Tottenham i ledelsen etter 18 minutter. Unggutten Ryan Mason viste flott overblikk da han løftet ballen inn til Adebayor, som fikk en enkel oppgave med å score fra kort hold.

Mange har blitt overrasket over at 23-åringen Mason har fått mye tillit fra Tottenham-manager Mauricio Pochettino den siste tiden. Mason er fra Enfield i London, et område som ligger like nord for Tottenhams hjemmearena White Hart Lane, og er dermed et «local lad»-alibi for Tottenham, som startet med åtte utlendinger søndag.

Ryan Mason gratulerer Emmanuel Adebayor etter Tottenhams ledermål. Mason slo innlegget i forkant av målet.  Foto: DIGITALSPORT

Mason fikk sin debut for Tottenham allerede i 2008, men har på grunn av mangel på førstelagsmuligheter i Tottenham blitt sendt på lån til fem forskjellige klubber de siste sesongene.I den første omgangen mot Newcastle var Mason sentral i hjemmelagets angrepsspill, med flere gode involveringer.

Mason og makker Éttiene Capoue dominerte fullstendig på midtbanen, og ifølge BBC hadde Newcastle bare 31 prosent ballbesittelse før hvilen.

Scoret etter syv sekunder

Newcastle-manager Alan Pardew har vært under et enormt press hele sesongen, selv om lagets seier over Leicester i forrige runde lettet trykket noe. Erik Thorstvedt i TV 2-studio var veldig kritisk til Pardew etter den første omgangen søndag, og sa at «løpet er kjørt» i henvisning til managerens rolle i klubben.

Newcastle skulle imidlertid svare lynraskt på kritikken etter pause. Pardew satte inn Rémy Cabella og Sammy Ameobi, og rett fra avspark mottok sistnevnte en lang pasning fra Jack Colback i bakrommet.

Ayozé Perez er en lur og teknisk god spiss, og viste det på White Hart Lane søndag. Her feirer han 2-1-scoringen.  Foto: DIGITALSPORT

Ameobi dempet ballen, og satte den i lengste hjørnet bak en lamslått Hugo Lloris i Tottenham-målet. Dermed hadde Newcastle utlignet — seks-syv sekunder etter avspark - og med deres første skudd på mål i kampen.Det skulle ta et snaut kvarter før Newcastle fikk sitt andre skudd på mål for dagen, og også denne gangen ble Lloris overlistet.

Innbytter Rémy Cabella slo inn fra venstre, og Ayozé Perez headet inn ledermålet for Newcastle. Tottenham hadde dominert den første omgangen totalt, men full klaff på to Newcastle-angrep viste seg altså å være nok til å gi dem en motbakke.

Tottenham skulle aldri komme tilbake etter Newcastles sjokkstart på omgangen. De fant imidlertid nettmaskene da Newcastle-keeper Tim Krul brystet ballen over linjen like etter Perez' ledermål, men dommer Anthony Taylor dømte at ballen hadde vært ute før ballen traff Krul.

PS. Før kampen ble legenden Bill Nicholson, som både var spiller og trener for Tottenham, hedret med applaus på White Hart Lane. På torsdag var det ti år siden Nicholsons død.