Minister vil hindre straff av spillere for Mandela-hyllest

Didier Drogba og Emmanuel Eboue risikerer straff etter å ha gått med T-skjorter som en hyllest til den avdøde frihetsforkjemperen Nelson Mandela.

HYLLET MANDELA: Galatasaray-spiller Didier Drogba.   Foto: NTB scanpix

fotball

Det tyrkiske forbundet mener de to spillerne har brutt en paragraf i lovverket som sier at ingen spillere har rett til å bære merker eller klær med politisk budskap. Derfor har forbundet gjort det klart at Drogba og Eboue må være forberedt på straffereaksjoner etter at de har båret t-skorter for å minnes den tidligere sørafrikanske presidenten som døde 5. desember.

Men nå har sportsministeren i landet, Suat Kilic, engasjert seg i saken. Mandag tok han kontakt med ledelsen i fotballforbundet og ba dem rett og slett slutte å tulle. Ledelsen i forbundet fikk beskjed om å droppe alle anklager om regelbrudd mot de to spillerne.— Dette utspillet smaker rett og slett dårlig. Det er upassende og lite bra for tyrkisk anseelse. De to spillerne må være i sin fulle rett til å markere sorgen sin på denne måten, sier sportsministeren.

På Drogbas t-skjorte sto det «Takk, Madiba», mens Eboue hadde «Hvil i fred Nelson Mandela» på sin t-skjorte. Det ble for sterkt for det tyrkiske fotballforbundet.

Etter at sportsministeren gikk i rette med fotballederne, forsvarte de seg med at spillerne ikke hadde søkt om å få bære slike T-skjorter til minne om frihetshelten Mandela.

Flere som ble kjent med saken gjennom Twitter, viste sitt raseri mot forbundet ved å kalle fotballederne fascister.

«I England blir Nelson Mandela minnet med ett minutts stillhet også på fotballbanen, her i Tyrkia blir han minnet med trussel om bøter», skrev en illsint Twitter-bruker. (©NTB)