Mykjåland mener dette kan bli Norges EM-joker

Lene Mykjåland er full av lovord om spilleren som i vinter fikk «den umulige jobben» med å erstatte nettopp Lene Mykjåland.

Martin Sjögren har så langt ikke gitt mye spilletid til Toppseriens toppscorer, Guro Reiten.  Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

fotball

Tirsdag møter Norge Frankrike til generalprøven før EM-alvoret starter mot Nederland søndag.

Dager før mesterskapet har trener Martin Sjögren fått en uønsket skadeutfordring i fanget. Ingvild Isaksen er usikker til mesterskapet med en vond hæl.

TV 2-ekspert Lene Mykjåland mener det vil være en svekkelse av den norske midtbanen om Stabæk-spilleren må melde pass, men har pekt ut en 22-åring som hun mener bør få sjansen.

Den mulige EM-jokeren er spilleren som fikk den krevende oppgaven med å erstatte Mykjåland selv i LSK Kvinner før denne sesongen.

– Jeg mener de har et ess i ermet i Guro Reiten. Hun har vært den definitivt beste spilleren i Toppserien i år. Hun har vært vanvittig god, og jeg mener hun bør få sjansen, spesielt hvis Isaksen ikke blir klar, sier Mykjåland.

Lene Mykjåland skal til EM, men denne gangen som TV 2-ekspert.  Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Veldig kreativ

Reiten byttet beite fra Trondheims-Ørn til Norges suverent beste lag de siste årene. Der fikk hun «Mykjåland-rollen», etter at sørlendingen som hadde herjet i Toppserien i flere år la opp sist høst.

Så langt har det endt med 11 mål på 12 kamper og plassen øverst på toppscorerlisten.

– Det er det iallfall ingen tvil om at hun har klart den oppgaven med glans, ler Mykjåland, og forklarer hvorfor hun mener Reiten nå bør har spilt seg inn i EM-diskusjonen:

– Hun er en spiller etter mitt hjerte. Hun er veldig kreativ, og det er noe jeg synes midtbanen har manglet litt i det offensive spillet.

Slik Mykjåland forstår det har Reiten fått beskjed om at hun i utgangspunktet kun er aktuell for den offensive midtbaneposisjonen på laget.

Utfordringen er at der spiller Caroline Graham Hansen, en av verdens beste spillere.

– Jeg vet jo at det ikke går an å spille uten henne, sier Reiten selv om konkurransen med Hansen, før hun legger til at hun gjerne spiller sentralt på midtbanen eller ute til venstre.

Guro Reiten

Født: 26.7.1994

Klubber: Sunndal, Kattem, Trondheims-Ørn, LSK Kvinner

Landskamper/-mål: 13/1

Har spilt 78 u-landskamper (21 mål)

Guro Reitens store utfordring på landslaget er at hun kjemper med Caroline Graham Hansen om en plass på laget.  Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Målfarlig og sjanseskapende

Det er roller hun er vant med fra tiden i Trøndelag, og som treneren i LSK Kvinner, Hege Riise er sikker på at eleven vil mestre bra.

– Med henne får du den beste venstrefoten i Norge. Hun er både målscorer og dødballspesialist. Spiller hun i den dype rollen bidrar hun med godt overblikk og kan være servitør for de lenger fremme på banen. Er hun indreløper kan hun bidra mer offensivt, sier Riise, som legger til at Reiten så langt ikke har fått så mye spilletid på landslaget.

Reiten selv håper naturlig nok at hun skal få mest mulig tid ute på gresset de neste ukene.

– Det gjør jeg, samtidig vet jeg jo at det er veldig mange gode spillere her. Så skal vi i tillegg ha det artig, spille god fotball og komme så langt som mulig.

Selv har hun ikke hatt mye fokus på det å skulle erstatte spilleren som ble kåret til Toppseriens beste flere år på rad.

– Folk sammenligner meg med Lene fordi jeg tok over rollen hennes, men jeg må være meg selv og bidra med det jeg er best på. Jeg er målfarlig og skaper sjanser, sier hun.

Nå vil hun vise det for resten av Fotball-Europa.

Hør Aftenpodden Sport hvor vi lader opp til fotball-EM.