Rosenborg videre til kvartfinale etter straffedrama

Keeper Arild Østbø reddet Odds syvende straffe. Dermed lever drømmen om Ullevaal fremdeles for Rosenborg.

Sikker: Her treffer Vegar Eggen Hedenstad, som resten av RBKs syv straffeskyttere.   Foto: Kim Nygård

fotball

RBK – Odd 2–2, 9–8 etter straffer

Det ble et drama av dimensjoner.

Etter 2–2 ved full tid og ekstraomganger endte det i straffer på Lerkendal. Etter at alle de tolv første straffene gikk i mål (!), tok Arild Østbø skuddet fra Vebjørn Hoff.

Nå lever drømmen om ny cupfinale for Kåre Ingebrigtsens menn.

Mentalt viktig Konradsen-mål

Det på en kveld hvor det meste egentlig snudde da Anders Konradsen, litt ut av ingenting, klasket ballen i vinkelen etter 25 minutter. Den scoringen var nemlig ikke bare en kjærkommen utlikning etter kalddusjen imot etter tre minutter. Det virket også som at Konradsen trakk nerve-proppen ut av RBK-systemet i samme slengen.

Etter bare tre minutter hang nemlig ballen i garnet bak en smått uheldig Østbø. En baklengs som så ut til å prege et RBK-lag som hadde vært gjennom en Brann-smell tre dager tidligere. Og som i tillegg var nykomponert etter alle forfallene.

Situasjonen etter 25 minutter virket derfor å være såpass viktig også mentalt denne onsdagskvelden, at det føles riktig å bli litt svulstig oppe i det hele: Vi går over til kursiv.

Anders Konradsen mottar ballen midt på Odds halvdel. Ser opp, og tar den med seg. 25 meter fra mål. 24. 23. Venstrefoten er ikke hans beste skuddbein, men hvorfor ikke? RBK har slitt spillemessig – og det er ikke all verdens av bevegelse inne i boksen. Kapteinen kjenner det helt sikkert idet ballen forlater venstrefoten. At det her… Det er et av de treffene…

Ett sekund senere ligger ballen limt oppe i venstre kryss. Og der Jacob Rasmussen oppildner medspillerne i jubelhaugen etter målet, virker det samtidig som om det meste av den tydelige usikkerheten forlater RBK-skuldrene.

Kampbildet helt endret

Resten av kvelden var kampbildet nemlig som forvandlet ute på Lerkendal-matta. Der Rosenborg hadde blitt presset hardt bakover i starten, gikk kaptein Konradsen kraftig foran nå. Han fikk med seg Anders Trondsen, som skjøt rett over et par minutter etter utlikningen. Konradsen fikk også med seg Birger Meling, som var nære ved etter halvtimen. Og sakte, men sikkert ble de andre med, også.

Rafik Zekhnini fikk vist at han både er hurtig og teknisk god. Jonathan Levi dro seg forbi en spiller hver gang han hadde ballen, og rett før pause var også Even Hovland nære, da han skjøt rett over etter en corner.

I sum: Der RBK ikke hadde skapt noe som helst de første 25, og hvor den første pipingen fra tribunen hadde kommet allerede etter kvarteret, hadde man våknet til live igjen. For alvor.

Hovland og Reginiussen

Etter pause fortsatte det som mer og mer ble en ren beleiring inne på Odds halvdel. Der RBK hadde presset lavt og forsiktig før 1-1, var det hardt og aggressivt nå. Og Hovland kunne fint ha vært tomålsscorer, men der skuddet gikk over før pause, gikk headingen rett utenfor da han vant sin duell etter en corner etter 55 minutter.

Rett etter Hovland-sjansen ble Reginiussen servert på sølvfat av Vegar Eggen Hedenstad - men skjøt hull i lufta der han sto blank på syv-åtte meter.

At Alexander Søderlund ikke scoret etter timen, er imidlertid mer vanskelig å forstå. Han prikket ballen i hjørnet, men som en katt var Vebjørn Hoff på streken og avverget.

Kalddusj – så Søderlund

Men, som RBK har slitt med også tidligere på Lerkendal denne sesongen: Når uttellingen uteblir – så smeller det fort andre veien. Like mye ut av ingenting som Konradsens utlikning, mottok mannen som scoret etter tre minutter, Birk Risa, ballen litt ut til venstre. Igjen var avslutningen mulig å holde for keeper Østbø, men igjen måtte han gi retur. Ballen i beina på innbytter Tobias Lauritsen. 1-2.

Det var derfor naturlig nok viktig for RBK – og også fortjent – da Søderlund fikk oppreising for sjansen han misset bare to minutter etter kalddusjen. Søderlund steg til værs etter et innlegg fra Meling – og stanget inn utlikningen.

Disse tok straffer

I ekstraomgangene jevnet kampen seg noe mer ut. RBK mistet kaptein Konradsen på grunn av lårtrøbbel, mens indreløperkollega Trondsen løp seg tom. Men hjemmelaget var uansett nærmest, da Meling headet et innlegg tilbake i feltet, som Søderlund var centimetere fra å nå.

Da det endte i straffekonkurranse, var det imidlertid Søderlund og co som var kaldest. Syv straffer. Syv mål. Så våknet Østbø.

Og dermed lever Ullevaal-drømmen i beste velgående.

Disse tok straffene for RBK: Jonathan Levi, Alexander Søderlund, Vegard Eggen Hedenstad, Even Hovland, Birger Meling, Jacob Rasmussen og Tore Reginiussen