Slik går det i bunnstriden: Viking er fortapt. Dette laget slår mest sannsynlig følge.

Tallknuserne har sett på avslutningen av Eliteserien.

Tommy Høiland og Viking rykker sannsynligvis ned fra Eliteserien.   Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

fotball

Viking har vært sist i Eliteserien i 16 av 22 serierunder og styrer mot spill i 1.-divisjon kommende sesong. Laget til Ian Burchnall har åtte poeng opp til kvalifiseringsplassen når åtte serierunder gjenstår.

Ifølge selskapet OddsModel, som jobber med teknologi for oddssetting, er det 94,3 prosent sannsynlighet for at Viking rykker ned (se faktaboks). Norsk Regnesentral har 96,5 prosent sannsynlighet for nedrykk.

– Du trenger verken å være tallknuser eller veldig god med kalkulatoren for å finne ut at Vikings sjanser for å overleve i Eliteserien er minimale. Et lag som har vunnet tre av 22 seriekamper, og i praksis ligger ni poeng bak kvalifiseringsplassen når den dårlige målforskjellen regnes inn, skal slite stort med å klare seg åtte runder før slutt, sier Aftenbladets sportsleder Stig Nilssen.

Laget fra Stavanger har tapt sine tre siste kamper. Lørdag venter en tøff bortekamp mot Haugesund.

– Viking-trener Ian Burchnall tror fortsatt det er mulig å unngå nedrykk, men han er klar på at laget da må vinne minst to av de tre neste kampene, sier Nilssen.

Erfaring med bunnkamp

Tromsø, som har spilt én kamp mindre enn siddisene, har vunnet to av sine fire siste kamper.

– Over 40 prosent sannsynlighet for nedrykk. Hva tenker du om det tallet?

– Det er vel en prosentsjanse vi har hatt de siste tre årene på samme tid. Vi er ganske innkjørt i denne rollen, og vi skal gjøre alt vi kan for å klare det, sier sportssjef i Tromsø, Svein-Morten Johansen.

Tromsø-spillerne kunne juble mot Sarpsborg 08 sist helg, men nedrykk truer.  Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

Han tror erfaringen til TIL har med bunnstrid vil bli gull verdt i sesongavslutningen.

– Vi vet veldig hvordan vi skal håndtere en sånn situasjon, og det skal vi dra nytte av, sier Johansen.

– Ser du på Viking som fortapt?

– Nei. De som tenker at de er reddet eller at andre lag er fortapt, vil slite, sier Johansen.

Sannsynlighet for direkte nedrykk fra Eliteserien:

Oddsmodel:

Vålerenga: 5,6 prosent

Aalesund: 12,5 prosent

Sogndal: 19,5 prosent

Kristiansund: 24,2 prosent

Tromsø: 40,8 rosent

Viking: 94,3 prosent

Norsk Regnesentral:

Vålerenga: 7,1 prosent

Aalesund: 7,6 prosent

Kristiansund: 20,9 prosent

Sogndal: 24,2 prosent

Tromsø: 40,7 prosent

Viking: 96,5 prosent

OddsModels fremgangsmåte

Beregningene er basert på flere statistiske modeller. Disse modellene kalkulerer en offensiv og en defensiv rangering for alle lag.

Denne rangeringen genereres ut ifra lagets historiske prestasjoner. Etter hver kamp så blir den offensive og defensive rangeringen analysert. Statistikk og data som antall mål, skudd, skudd på mål og cornere er sentrale data som legger grunnlag for rangeringen.

Rangeringen av lagene tar også høyde for spilleroverganger. I tillegg til spilleroverganger vil modellen ta hensyn til hvordan laget presterer statistisk sett. Dermed vil nødvendigvis ikke rangeringen av lagene være lik tabellsituasjonen.

Denne måten å rangere lagene på gir et mye bedre og riktigere grunnlag enn tabellen.

Når rangeringene er tallfestet, spilles resten av kampene for sesongen 100 000 ganger på en datamaskin. Tabellsituasjonen gjøres tilsvarende opp 100 000 ganger. Deretter beregnes det hvor mange ganger et lag kommer på førsteplass, andreplass og så videre, og tilsvarende for alle lag, som igjen gir sannsynligheten for plassering for hvert enkelt lag.

Når kampene spilles på datamaskinen tar modellene hensyn til flere faktorer som hjemmebanefordel og fremtidig formutvikling. Hjemmebanefordelen er ulik for hvert enkel lag til hver enkelt kamp og tar med de viktigste faktorene som blant annet styrkeforhold mellom lagene, reiseavstand, tilskuerantall og baneforhold.

– Nytt for oss alle

Sannsynligheten for at Kristiansund rykker ned skal være på 24,2 prosent (OddsModel) og 20,9 prosent (Norsk Regnesentral).

– Vi er en klubb som har hatt resultatforbedring i 14 år på rad. Det å være i bunnstrid er noe nytt for oss alle. Det tror jeg også kan være positivt. Klubber som har slitt i bunnen gjennom flere år, vil jo til slutt måtte synke, sier sportslig leder Kenneth A. Leren.

Nyopprykkede Kristiansund ble tippet i bunnen av de fleste ekspertene før årets sesong.

– Det er ikke uventet at vi ligger der vi ligger, men hvis vi hadde fått den plasseringen vi har i dag før seriestart, ville vi vært fornøyd med det, sier Leren, og understreker at Kristiansund også har kontakt med lagene foran med åtte kamper igjen å spille.

– Vi har noe å spille for, og vi skal kjempe i hver kamp for hvert eneste poeng, sier Leren.

– Hvordan takler spillerstallen denne situasjonen?

– Dette er noe nytt for treneren, administrasjonen, spillerne, publikum og hele byen. Vi føler vi har tatt nivået som vi hadde håpet. Det er noen få kamper vi har vært sjanseløse i, og det må man regne med. Sett under ett, er vi godt fornøyd, sier Leren.

Norsk Regnesentrals fremgangsmåte:

Beregningene er basert på en statistisk modell hvor hvert lag har et styrketall. Det tas hensyn til hjemmebanefordel, men ikke eventuell formutvikling. Den (relative) hjemmebanefordelen er den samme for alle lag.

Styrketallene og hjemmebanefordelen er ukjente størrelser som tallfestes ved hjelp av resultatene i kampene som er spilt hittil i år. Her tas det hensyn til hvilke lag som har spilt mot hverandre, slik at en seier over et godt lag er bedre enn en (like stor) seier over et dårligere lag. En stor seier er i tillegg bedre enn en ettmålsseier. Tidligere har vi også lagt noe vekt på fjorårets resultater for å bestemme styrketallene og hjemmebanefordelen, men i dette tilfellet baserer vi oss på årets kamper alene.

Rangering av lagene basert på styrketallene følger dermed ikke helt tabellsituasjonen, men avviker noe fordi det tas hensyn til hvem som har møtt hvem og fordi også målforskjell har betydning for beregning av styrketallene. Modellen mener derfor at Rosenborg er årets beste lag (styrketall 100), mens Brann ligger et hakk under på andreplass (styrketall 97). Sarpsborg 08 er det tredje beste laget (styrketall 96).

Når styrketallene og hjemmebanefordelen er tallfestet fra de spilte kampene, spilles resten av kampene 50 000 ganger på en datamaskin. Tabellsituasjonen gjøres tilsvarende opp 50 000 ganger. Deretter beregnes det hvor mange ganger Rosenborg kommer på førsteplass, andreplass og så videre, og tilsvarende for alle lag, som igjen gir sannsynligheten for plassering for hvert enkelt lag. Det samme gjøres for enkeltkamper.

Fem hjemmekamper

Vålerenga er inne i en fryktelig periode, og står uten seier på sine sju siste seriekamper. Av bunnlagene har Oslo-laget størst sannsynlighet for å holde plassen. OddsModel har regnet ut at det er 5,6 prosent sjanse for at Ronny Deilas menn ender under nedrykksstreken. Sannsynligheten hos Norsk Regnesentral er på, 7,1 prosent.

Søndag er neste seriekamp. Da kommer Brann på besøk til Vålerenga Stadion.

– Det kommer den ene «cupkampen» etter den andre fortløpende utover høsten. Vi var oppe i en slik situasjon i fjor også, og vi har bare fokus på neste kamp. Det er det som står øverst på agendaen, sier Espeseth.

VIF har igjen ni seriekamper, og de spiller hengekampen mot Haugesund 12. oktober.

– Nå får vi flere hjemmekamper enn bortekamper resten av sesongen. Vi har definitivt fokus på at vi skal gjøre det godt utover høsten, sier Espeseth.

Vålerenga har flyttet inn på ny stadion, men sportslig går det tyngre.  Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Gull til Trondheim

Rosenborg tar med 94,2 prosent sannsynlighet sitt tredje seriegull på rad, ifølge OddsModel. De mener at nærmest utfordrer Brann, har 4,2 prosent sannsynlighet for å ta gullet.

Det skal være 48,3 prosent sannsynlighet for et bergenserne blir blant de to beste i årets Eliteserie.

Sarpsborg 08 og Molde, som ligger på henholdsvis tredje- og fjerdeplass, har en gullmulighet på 1,0 og 0,6 prosent, ifølge selskapet.

Sannsynlighet for seriegull i Eliteserien

Rosenborg: 94,7 prosent

Brann: 3,7 prosent

Sarpsborg 08: 1,0 prosent

Molde: 0,5 prosent