Slik holder AaFK-gutta seg i form

Desember måned betyr fotballferie for AaFK- spillerne. Det betyr at Sondre Brunstad Fet må begrense seg til å trene «bare» seks økter i uka.

TRENER DAGLIG: Flere AaFK-spillere, deriblant Sondre Brunstad Fet, holder seg i form på Color Line Stadion gjennom vinteren. Her fra i går på det som er blitt et midlertidig treningsrom på stadion grunnet oppussing.  Foto: Nikolas Birkevold Farstad

fotball

– Nå ligger jeg på rundt seks økter i uka. Det er ikke så mye, det er mest for å holde det i gang. Men det må være såpass med økter om man skal rekke over alt man ønsker, sier Sondre Brunstad Fet.

Helst skulle 19-åringen trent et par økter til, men det har AaFK-sjefene satt ned foten for.

– Beskjeden til spillerne er at de må bruke ferien godt. I det så ligger det at de må ta vare på den fysiske formen, men samtidig må de ikke minst bygge energi og sult inn mot en ny sesong. Det er tross alt det viktigste, sier AaFKs fysiske trener Jonas Nordal.

FULL TILLIT: Fysisk trener Jonas Nordal er ikke i tvil om at spillerne holder seg i gang gjennom vinteren.  Foto: Nikolas Birkevold Farstad

Får individuelle opplegg

Mens andre norske lag har kjørt fellestreninger i flere uker etter sesongslutt, tok AaFK ferie allerede 18. november.

4. januar samles spillerne til fellesøkter igjen. Det betyr at spillerne har hatt ferie i 47 dager. Det betyr imidlertid ikke at spillerne kan leve et liv i sus og dus uten å bevege seg.

– Alle har fått med seg et individuelt opplegg som de skal følge i ferien. Vi legger opp til at alle skal få kjørt seg godt i ferien, sier Jonas Nordal. Ifølge han er treningsoppleggene tilpasset ut ifra testing og «screening» gjennom sesongen.

Spillerne ble testet ved sesongslutt og skal gjennom nye tester når de samles igjen.

– Hvor mange økter i uka bør en spiller ha i ferien?

– Det kommer litt an på hvordan du gjennomfører det. Det spørs om du samler øktene og hvor effektiv du er. Men det skal nok være mulig å gjennomføre det på fire dager, sier Nordal.

Vil forbedre svakheter

Han sier en typisk treningsøkt utenfor sesong i all hovedsak består av tre hoveddeler.

Den første delen av økta fokuserer på mobilitet. I praksis handler det om å gjøre kroppen mest mulig bevegelig.

Den andre delen av økta er gjerne en løpsdel. I all hovedsak dreier dette seg om intervalløkter for AaFK-spillerne.

Den siste delen av økta beskriver Nordal som kjerneaktivering. I praksis kan dette være styrkeøvelser som bidrar til kraft og eksplosivitet.

– Jeg ønsker sjølsagt å holde ved like formen, men samtidig har jeg vel så mye fokus på å forbedre meg på noen områder i denne perioden. Jeg må bli sterkere fysisk for å kunne ta mer tak på banen, sier Sondre Brunstad Fet.

Jonas Nordal er ikke bekymret for at AaFK-spillerne møter utrent til sesongoppkjøringen over nyttår.

– Nei, overhodet ikke. Ut ifra slik jeg kjenner spillerne og samtalene vi har hatt har jeg hundre prosent tillit til spillerne. Jeg tror vi alle er sultne på å jobbe knallhardt for at vi skal få en bedre start på 2017-sesongen og et kanonår for AaFKs del neste år, sier Nordal.