Solskjær setter seg på skolebenken i England

Ole Gunnar Solskjær reiser åtte ganger til Liverpool for å bli en bedre fotballtrener.

Vil lære mer: – Jeg vil videreutdanne meg og bli en flinkere manager, sier Ole Gunnar Solskjær om hvorfor han tar ett års studium i Liverpool. Her er Molde-manageren under bortekampen mot Celtic  Foto: Svein Ove Ekornesvåg

fotball

MOLDE: MFK-treneren har begynt på et kurs som heter «Diploma in Football Management». Det avvikles i regi av LMA (League Managers Association) og er underlagt Liverpool University.

– Jeg søkte etter at jeg kom hjem fra Cardiff. Jeg hadde lyst til å utvikle meg videre, jeg ville lære mer, forteller Ole Gunnar Solskjær til Romsdals Budstikke.

Han kom inn på det samme kurset for mange år siden, men da prioriterte han å fullføre Uefas Pro-lisens som pågikk samtidig.

– Det handlet jo om coaching av spillere, det å være trener for et lag. Dette her går mer på rollen som manager, hvordan du skal styre et lag og en klubb, sier han.

Gamle helter

Tony Adams, Les Ferdinand og Mark Hughes er blant de tidligere spillerprofilene som har tatt kurset.

– Det er veldig flinke foredragsholdere som er med. Den første samlinga var i juni, da var Howard Wilkinson der, sier Solskjær om den tidligere Leeds-manageren som også var engelsk landslagssjef i to korte perioder.

Denne uka har Solskjær vært på nytt kurs. Denne gangen var en av foredragsholderne Derby-manager Paul Clement, som først var Carlo Ancelottis assistent i Chelsea, PSG og Real Madrid.

– Vi har fått høre mange spennende historier om hvordan store managere har kommet seg dit de er i dag. Dette handler ikke om det taktiske ute på feltet, men om økonomi, lederskap, mediestrategi og så videre. Ett tema nå var hvordan du bygger opp «backroom staff», sier Solskjær, som foreløpig har beholdt hele støtteapparatet i Molde Fotballklubb.

Åtte turer

Solskjær skal delta på åtte samlinger i løpet av ett år. Eksamen avlegges etter den avsluttende uka til sommeren. Alt foregår på St. Georges Park i Burton Upon Trent, der FA (Football Association) har reist sitt nasjonale fotballsenter.

– Det blir en del reising, men jeg liker dette veldig godt. Jeg har alltid likt å studere, og synes videreutdanning er interessant.

– Kan du bruke dette i Molde, eller må du til en større klubb for å utnytte det du lærer?

– Dette kan jeg helt klart ha nytte av i Molde, også. Kurset går mye på realisering av seg selv, å finne ut hvilke prosesser du skal sette i gang i en klubb. Vi har mange gode diskusjoner. Jeg kjenner at jeg blir flinkere for hver gang, sier MFK-manageren.

Blant Solskjærs medstudenter er Nottingham Forests reservelagstrener Jamie Fullerton, Cambridge-manager Shaun Derry, Simon Hollyhead som var Rikard Norlings assistent i Malmö og Brann og Chris Davies som var assistenten til Brendan Rodgers i Liverpool.

– Fantastisk på Old Trafford

Solskjær spilte de første 17 minuttene for verdenslaget.  Foto: Alex Morton, Reuters

Ole Gunnar Solskjær innledet England-oppholdet med Unicef-kampen på Old Trafford forrige lørdag, sammen med stort knippe tidligere superstjerner.– Det er fantastisk at en sånn kamp med stort sett avdanka spillere går for er utsolgt stadion med 75.000 på tribunene. David (Beckham) spilte sju kamper på alle kontinentene i løpet av ni dager. Han laget kamp i Antarktis, og den i Manchester var avslutninga. Han er en unik person som gjør en stor innsats. Jeg har alltid sagt nei til sånne kamper, men nå stilte jeg opp fordi det var «Becks» som spurte, sier Solskjær.

Han tok også selfies med de største stjernene i garderoben.

– Jeg traff igjen noen av verdens beste spillere som jeg har spilt mot før, men ikke snakket med. Det var kjekt å sitte i garderoben med Kafu, Ronaldinho, Zeedorf og Figo, erkjenner Solskjær.