Stortalentet fikk sjelden hjertediagnose i Rosenborg. I dag slo han til for Stabæk.

Stabæk er eksperter på å få i gang talenter som har sluknet. For John Hou Sæter (19) kan seieren over Molde ha vært starten på en eventyrhistorie.
fotball

Stabæk-Molde 32

NADDERUD: Utenfor Nadderud yret det av liv i flere timer før kampstart, da Stabæk hadde invitert til det de kalte «fotballens festdag».

Og da kampen startet, fortsatte festen. Etter kampen kunne Stabæk-spillerne ta imot hyllesten fra den «blaa» veggen på Nadderud-tribunen.

Igjen viste Stabæk at de kan hamle opp med de fleste på gode dager. Denne sesongen skulle handle om nedrykkskamp og ryggen mot veggen, men med seier over Molde lever drømmen om Europa-spill i beste velgående.

Overrasker gang på gang

Stabæk er klubben som har gjort det til sin spesialitet å slå nedenfra og opp.

Med knappe ressurser presterer de over evne gang på gang.

Budsjettet for sesongen på 43,5 millioner kroner er det tredje laveste i hele Eliteserien. Til sammenligning har motstander Molde et budsjett på 91 millioner kroner.

Stabæk har vist seg særlig dyktige på å utvikle toppspillere. Eksemplene på talenter som har sluknet, for så å lyse opp i Stabæk, begynner å bli mange.

Ohi Omoijuanfo (23) var supertalentet som aldri blomstret fullt ut i Lillestrøm. Nå er Stabæk-spissen ligaens toppscorer, landslagsspiller og aktuell for en stor overgang.

Kampen mot Molde kan ha vært begynnelsen på en lignende eventyrhistorie. Den handler om John Hou Sæter.

Ble tidenes yngste Rosenborg-spiller

15 minutter ut i kampen smelte 19-åringen ballen opp i nettaket etter pasning fra Hugo Vetlesen og sendte Stabæk i ledelsen. Det var det en etterlengtet opptur etter lang tids motgang.

– En veldig god følelse, sier han til Aftenposten etter sitt første eliteseriemål.

Da han 16-åring ble tidenes yngste spiller for Rosenborg, ble han regnet som et av landets desidert mest spennende talenter. Han var spådd en lysende fremtid i Norges største klubb.

Men før 2015-sesongen begynte motgangen. Trøbbel med en sene i kneet ble starten på et langt skademareritt. Han ble utlånt til 1.-divisjonsklubben Ranheim, men da han forrige vinter skulle gjøre et nytt forsøk på å trenge seg inn på Rosenborg-laget, kjente han plutselig smerter i brystet under en trening.

Medisinske tester viste at han hadde en sjelden betennelse på hjerteposen.

– Jeg fikk så å si ikke lov til å ha puls. Det ble veldig begrenset med trening i fire-fem måneder, men nå er det helt borte, sier Sæter.

I sommer skrev han under for Stabæk i håp om å få en ny start på karrièren, slik Ohi har fått.

– Jeg har mistet de tre siste vårsesongene med forskjellig trøbbel. Men det er nesten sånn at man blir enda mer motivert av å være skadet og se alle andre spille og ha det gøy. Jeg har brukt det som lærdom, og forhåpentlig blir det ikke noe mer av det nå, sier Sæter.

For ham er fremgangen Ohi har hatt en inspirasjon. Selv er Ohi tydelig på hvorfor Stabæk lykkes med å utvikle toppspillere.

– Det handler om tillit. Man må gi unge spillere tiden dem trenger. Man kan ikke gi dem én sjanse, og så ser de ikke gressmatta på flere uker etter det. I Stabæk får du sjansen over en periode, sier Ohi til Aftenposten.

Sportslig leder Inge André Olsen peker på at de har greid å bygge opp en kultur der alle drar i samme retning.

– Vi er ikke verdens største klubb. Vi er opptatt av å ta vare på hverandre og gi tillit. Det tror jeg passer veldig mange spillere som har vært i situasjoner som Ohi og Sæter. I Stabæk er vi litt tettere på hverandre og vi vil det samme, sier Olsen.

Tilbake etter hjerteundersøkelser

Igjen kom Ohi på scoringslisten her på Nadderud. Jublende skled han langs gressmatten etter å ha satt inn straffescoringen som sikret 3–1. Det var spissens mål nummer 14 i Eliteserien denne sesongen.

– Jeg startet veldig bra i Lillestrøm, debuterte som 16-åring og var den yngste målscoreren i ligaen. Det gikk veldig fort opp, og så gikk det veldig fort ned. Da jeg bestemte meg for å dra til Jerv, var det langt utenfor komfortsonen. jeg visste ikke hva eller hvor det var og måtte faktisk søke det opp før jeg dro dit. Men det gikk bra, og i Stabæk har jeg tatt enda flere steg, beskriver Ohi.

Da han scoret 3–1-målet, hadde Luc Kassi økt Stabæk-ledelsen til 2–0 tidlig i 2. omgang, før Björn Bergmann Sigurdarson hadde redusert med en utsøkt avslutning.

Like før slutt satte tidligere Stabæk-spiller Fredrik Brustad inn en siste redusering.

Les stort intervju med Eliteserie-målmaskin Ohi Omoijuanfo:

For John Hou Sæter var det slutt etter 67 minutter. Da ble han byttet ut for Tonny Brochmann, midtbanespilleren som kan legge en svært spesiell uke bak seg.

Sist helg måtte han forlate banen med smerter i brystet etter en times spill mot Haugesund. Deretter ventet flere dager med uvisshet, der Brochmann lå på sykehus for testing.

Det ble tatt MR-undersøkelse av hjertet, men fredag kom beskjeden om at Stabæks lege friskmeldte spilleren.

– Jeg ble utrolig glad da jeg så at han ble byttet inn her. Vi ble redde da det skjedde mot Haugesund. Han holdt seg til brystet, og jeg spurte «hva skjer», men han svarte bare «jeg får ikke puste». Da ble jeg litt nervøs, sier Ohi.

– Der og da tenkte jeg ikke at det var alvorlig. Det var mer etterpå da jeg måtte bli igjen, at jeg tenkte om det var noe virkelig galt med meg. Jeg ble veldig glad da det viste seg at det gikk bra, sier Brochmann.