Supertalentet sammenlignes med sitt store forbilde: – Det er stort

EM-klare Frida Leonhardsen Maanum (17) er klar for å lære av Caroline Graham Hansen og Ada Hegerberg.

Frida Leonhardsen Maanum var onsdag med på sin første trening med det norske A-landslaget.   Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

fotball

ULLEVAAL STADION: Onsdag startet det norske landslaget de siste EM-forberedelsene på nasjonalarenaen.

Med for første gang var 17-årige Maanum. Stabæk-spilleren var en av de store overraskelsene da landslagssjef Martin Sjögren presenterte EM-troppen forrige uke.

– Det er en veldig bra spillergruppe, jeg gleder meg til å komme enda mer i gang. Det var godt å få unnagjort første trening, sier stortalentet til Aftenposten.

Ingrid Hjelmseth og Ingvild Isaksen er lagvenninner med Maanum også på klubblaget. De bruker store ord når de skal beskrive tenåringen. De mener hun minner veldig om en av nøkkelspillerne i EM-troppen, nemlig Caroline Graham Hansen.

– Hun har vist at hun har ferdigheter som det er lenge siden vi har sett hos en ung spiller. Jeg vil tro at «Caro» var den siste med like god teknikk. Samtidig har hun en enorm fysikk, jeg tror det er en spiller norsk fotball kommer til å ha glede av i lang tid fremover, sier keeper Hjelmseth.

Isaksen er enig og mener Maanum har et skyhøyt potensial.

– Hun er et kjempetalent, jeg ser mange av «Caro»-ferdighetene i henne. Hun har en veldig slepen teknikk og det ser veldig uanstrengt ut når hun spiller. Det ligger veldig naturlig for henne.

Frida Leonhardsen Maanum

Født: 16.7.1999

Klubb: Stabæk (tidligere Lyn og Bærumsløkka)

Aktuell: Tatt ut i den norske EM-troppen uten å ha spilt en eneste landskamp.

Ungdomslandskamper: 10 for U23, 10 for J19, 24 for J17, 12 for J16.

Caroline Graham Hansen er det store forbildet til Frida Leonhardsen Maanum.  Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Trives med ballen i bena

Maanum vokste opp på Jar og spilte fotball for Bærumsløkka og Stabæk før hun gikk til Lyn for tre år siden. Der etablerte hun seg fort på A-laget og spilte to sesonger i 1. divisjon.

I oppveksten var det Chelsea-spiller Eden Hazard og Graham Hansen som var de største forbildene. Derfor er det også stas når hun nå sammenlignes med den norske Wolfsburg-profilen.

– Det er jo stort å bli sammenlignet med en så stor spiller. Jeg er en spiller som liker å ha ballen i beina, er kreativ, liker å sette andre opp i gode posisjoner og utfordre selv, beskriver Maanum.

– Det er stort, sier Frida Leonhardsen Maanum om sammenligningen med Caroline Graham Hansen.  Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Nå skal hun prøve å plukke med seg mest mulig inspirasjon og erfaring som hun kan ta med seg til hverdagen i Stabæk. Spilletid stresser hun ikke med i denne omgang.

Skulle hun bli kastet innpå, er imidlertid både Hjelmseth og Isaksen klare på at det er noe hun vil være klar for.

– Hun har spilt mer eller mindre samtlige kamper i Toppserien i år og har mange kamper på yngre landslag, så hun vet litt hva det går ut på. Hvis hun blir kastet utpå har hun også ti fantastiske spillere rundt seg, sier Hjelmseth.

Vil lære av proffene

Isaksen var 20 år da hun var med som benkesliter i 2011-EM. Hun mener det er ekstremt lærerikt for en ung spiller å se hvordan ting fungerer i et mesterskap.

37-årige Hjelmseths beste råd til Maanum er å kose seg og suge til seg alt hun kan av erfaring og inntrykk.

– Det har hun vært god til i Stabæk, hun spør og graver, er lydhør og vil bli bedre, sier Hjelmseth.

Maanum tror det er mye å plukke med seg fra internasjonale profiler som Ada Hegerberg og Graham Hansen.

– Jeg tror jeg kan lære av profesjonaliteten deres på og utenfor banen og måten de jobber på under samling. Det blir veldig spennende.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport: Tviler på Rosenborg, hyller Tour de France-hardhausene og slakter overgangsvinduets priser: