Svensk dommer opprettet Facebook-side for å forklare avgjørelsene sine  

Allsvenskan-dommer Mohammed Al-Hakims åpenhet har fått stor oppmerksomhet.
fotball

Svenske Mohammed Al-Hakim spås en lys fremtid som dommer. Nå har 30-åringen laget en Facebook-side hvor han forteller om hverdagen som dommer – og om sine dommeravgjørelser.

Allsvenskan-dommeren tror det trengs bedre forståelse for hvordan en dommerhverdag er, og er derfor for åpenhet, tilgjengelighet og dialog.

— Grunntanken er at jeg vil skape interesse, og jeg tror at fotballfamilien kan tjene på å få et bedre innblikk og en større forståelse for en dommers hverdag. Jeg tenker også at siden skal inspirere til at eventuelt flere velger å bli dommere – som er en viktig del av fotballen, sier Al-Hakim til svenske Fotbollskanalen.

- Feilfri kommer jeg aldri til å bli

Dommerens Facebook-side har så langt fått stor oppmerksomhet siden oppstarten i begynnelsen av august, og spesielt etter at Al-Hakim innrømmet at han burde dømt et straffespark i kampen mellom IFK Norrköping og AIK.

«Nå har jeg i ro og fred sett det du sikkert allerede har sett. (…) Feilfri kommer jeg aldri til å bli, men det er viktig å minimere feilene og passe på at det blir riktig i de avgjørende øyeblikkene», skrev han etter kampen.

Al-Hakim forteller at han valgte Facebook for å nå ut til mange, men understreker at siden skal være mer enn kun forklaringer av bestemte avgjørelser.

— Tanken er at jeg skal markedsføre selve dommerrollen, og jeg har blant annet lagt ut et innlegg hvor jeg skriver hva en fjerdedommer gjør. Jeg vil beskrive hele dommerrollen og ikke bare en enkelt avgjørelse, sier han og forteller at han i størst grad har mottatt positive tilbakemeldinger.

Tror NFF vil ønske å utveksle erfaringer

Den norske FIFA-dommeren Svein-Erik Edvartsen (36) er selv aktiv i sosiale medier, men forklarer at vi i Norge har retningslinjer dommerne må forholde seg til.

— Disse sier at vi ikke skal omtale egne eller andres kamper før, under eller etter kampene, men at vi selvsagt kan promotere dommerrollen og dommerfamilen på en positiv måte. Når det gjelder å stille opp for media i etterkant av kampene, er det opp til hver enkelt dommer. For min egen del stiller jeg stort sett alltid opp, sier Edvartsen til Aftenposten.

Dommer Svein-Erik Edvartsen er selv for åpenhet og takhøyde i dommeryrket. Her gir han Moldes Vegard Forren gult kort.   Foto: Digitalsport

Han antar at Norges Fotballforbund kommer til å snakke med sine kollegaer i Sverige for å utveksle erfaringer knyttet til Al-Hakims Facebook-side.— Jeg noterer meg at dette prosjektet er godkjent av dommerkomiteen i det svenske fotballforbundet, sier Edvartsen.

Selv oppfatter han at folk er engasjert i dommerrollen – noe han synes er veldig positivt.

— Jeg får ofte meldinger via SMS eller sosiale medier etter kamper jeg har dømt. Jeg svarer ikke på alle, men noen. Noen av meldingene er fornuftige og saklige. Andre ikke. Altså ingen overraskelser på dette området. Men jeg har alltid vært for stor åpenhet, ydmyket og takhøyde, sier 36-åringen.