Donald Trump holdt en pressekonferanse sammen med den nigerianske presidenten Muhammadu Buhari. Der ba han om støtte for den amerikanske VM-søknaden.

Donald Trump holdt en pressekonferanse sammen med den nigerianske presidenten Muhammadu Buhari. Der ba han om støtte for den amerikanske VM-søknaden. Foto: Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN

Trump trosset FIFA – fire dager etter advarsel

Donald Trumps budskap om fotball-VM i 2026 vekker oppsikt.

USA kjemper om å få arrangere verdensmesterskapet i fotball i 2026 sammen med Canada og Mexico. Motstander er Marokko.

Da Trump mandag holdt en pressekonferanse sammen med den nigerianske presidenten Muhammadu Buhari, ba han om støtte for den amerikanske VM-søknaden.

– Jeg håper alle afrikanske og øvrige land i verden som vi støtter, vil støtte vår VM-søknad, sa Trump.

Så fulgte han opp:

– Vi vil følge veldig tett med, og all hjelp de kan gi oss, vil bli satt pris på.

Trumps ord vekker oppsikt. Og de kom bare fire dager etter den forrige oppsiktsvekkende VM-meldingen fra USAs president. På Twitter stilte han da spørsmål ved hvorfor USA skulle støtte land som ikke støtter USA:

  • Fikk du med deg denne? (For abonnenter)

FIFA advarte mot «uønsket innflytelse»

Samme dag som Twitter-meldingen ble publisert, kom det en pressemelding fra Det internasjonale fotballforbundet (FIFA). FIFA er organisasjonen som er ansvarlige for VM-arrangementet.

– Som en generell regel kan vi ikke kommentere spesifikke uttalelser i forbindelse med søknadsprosessen. Vi kan bare referere til FIFA-regelverket for valg av arrangør for 2026-VM, og spesielt til reglene om adferd, het det i meldingen fra FIFA.

I delen av regelverket for VM-søkere FIFA refererte til, advares det mot handlinger fra søkerlandenes regjeringer som «kan skade integriteten til budprosessen og skape en uønsket innflytelse».

Tyskland kunne juble for VM-gull i 2014. 13. juni avgjøres det hvem som får arrangere VM i 2026.

Tyskland kunne juble for VM-gull i 2014. 13. juni avgjøres det hvem som får arrangere VM i 2026. Foto: Natacha Pisarenko / TT NYHETSBYRÅN

Det tok imidlertid ikke mer enn fire dager etter FIFAs melding før Trump igjen uttalte seg om VM-søknaden. Mange tolket uttalelsene som at han forsøker å legge press på land om å støtte USA.

I sosiale medier er det flere som påpeker at Trump trosser FIFA.

FIFA har tidligere slått hardt ned på politisk innblanding i idretten. Blant annet var Kuwait utestengt fra internasjonal fotball i to år frem til desember i fjor.

Hvert medlem har én stemme

13. juni i år skal det stemmes over hvem som får arrangere VM i 2026. For første gang har de 211 medlemslandene i FIFA hver sin stemme.

Det er altså de enkelte fotballforbundene som har stemmerett. På papiret skal ikke myndighetene i de forskjellige landene ha noe de skulle ha sagt, men i praksis finnes det nok fotballforbund som lar seg påvirke av egne myndigheters eventuelle ønsker.

Slik kan Trumps uttalelser i teorien få reell betydning på utfallet.

Foreløpig er det imidlertid lite som tyder på at de afrikanske fotballforbundene ikke vil støtte VM-søknaden til det nordafrikanske landet Marokko. I tidligere FIFA-presidentvalg har de afrikanske landene generelt blitt enige om å stemme det samme.

Det er blitt stilt spørsmål ved om FIFA-president Gianni Infantino har forsøkt å påvirke valget av VM-arrangør. Les mer om spillet i kulissene her.