Johan Selvig blogger om Viking.

Johan Selvig blogger om Viking. Foto: Jon Ingemundsen

«Vikings suksess i overgangsvinduet er avhengig av riktige referanser og gode anbefalinger»

En kan nå se konturene av hvilke spillere Viking belager seg på å hente.

Viking som klubb må ta et tydelig valg på hvilke spillere de skal rekruttere i dette vinduet. De kan ofre alt for å få inn spillere på korttidskontrakter, med solide bonuser ved fortsatt eliteseriespill.

En annen vei er at de kan velge å gå for en mer langsiktig tanke, der de henter spillere som bidrar ut denne sesongen, samtidig som de forplikter seg å være med videre ved et eventuelt nedrykk.

Det kan se ut som Viking foretrekker den siste tanken.

Minner litt om Sandnes Ulf anno 2012

Tommy Høiland er klar, Sime Gregov er klar og Fredrik Torsteinbø er i dialog med klubben.

Alle disse tre spillerne er spillere som har erfaring fra øverste divisjon fra sin tidligere klubb.

Jeg har en følelse av at dette er halvgarderingsspillere. Det vil si spillere som er ok eliteseriespillere, og som samtidig er spillere som blir med Viking om de må ta veien ned i Obos-ligaen. Faktisk minner det ikke så lite om spillere Sandnes Ulf hentet da de vaket mellom Adecco og Tippeliga. Både Høiland og Torsteinsbø var en viktig del av Sandnes Ulf-laget som holdt seg i Tippeligaen i 2012.

Samtidig hentet også Sandnes en stopper fra Balkan i Milos Mihajlov, en spiller som hadde mange av de samme ferdighetene som Sime Gregov har. For Viking sin del må en håpe at disse spillerne kan bidra til å styrke resultatene slik at Viking kan beholde sin eliteseriestatus.

Signeringen av Gregov

Kroaten har blitt hentet på en korttidskontrakt ut sesongen. Det betyr at det er liten risiko Viking tar med denne signeringen. Gregov har erfaring fra både kroatisk og slovensk fotball og er med sine 29 år en erfaren og rutinert midtstopper. Det bør passe perfekt for det behovet Viking har akkurat nå. Med så lite rutine som Viking har i sin bakre firer er rutine noe de virkelig trenger.

Hvis Gregov er en ledertype og en som er god til å dirigere, vil han bety en stor hjelp for sine yngre medspillere. Er han derimot en mer stille, rolig markeringsstopper-type, vil denne rutinen ha mye mindre å si. Viking trenger nemlig en leder i sin bakre firer.

Med en tydelig sjef bak, er jeg sikker på at Viking hadde unngått mange av de sene målene de har sluppet inn. Kommunikasjon og dirigering av medspillere har enormt mye å si for å skape ro og trygghet i et lag. På slutten av kamper er det ofte evnen til å ta rette beslutninger som er avgjørende for resultatet. Her har Viking vært alt for svake i årets sesong, og det må forbedres for at de skal sanke mer poeng i høst. Håpet må være at Sime Gregov har de kvalitetene som skal til for å heve Viking på dette området.

Veien videre i overgangsvinduet

Slik det ser ut nå, er sannsynligheten for at Adegbenro forsvinner, ganske stor. Andre klubber har startet å sondere spilleren, og Viking venter nok bare på en akseptabel sum. Det er en realitet vi bare må godta.

Utfordringen for Viking vil være å få tak i fullgode erstattere. Uten speider og med mye arbeid er det naturlig at Viking ligger litt på hælene i dette vinduet. Det er ikke tvil om at Viking har tidsnød og ikke har nok oversikt til å ha full kontroll over situasjonen. Wiggen og co må stole på sine referanser og sine kjennskaper for å kunne få inn forsterkninger.

Det er alltid en viss gambling å hente spillere, og risikoen er større jo mindre kjennskap en har til spilleren. Vikings suksess i dette overgangsvinduet er sterkt avhengig av riktige referanser og gode anbefalinger fra eksterne personer.

Ergo ligger mye av Vikings fremtid i hendene på relasjonene til hovedsaklig Bård Wiggen og Ian Burchnall. La oss krysse fingrene for at disse relasjonene fører til fortsatt eliteseriespill for Viking.