Markus Bergset (12) har drevet med skihopp siden han var fem år gammel. Endelig slipper han lange bilturer for å ta sats på hoppkanten.

Lørdag var det tid for den store dagen for hoppentusiastene i Spjelkavik.

Etter flere år med planlegging – og i det siste dugnadstimer for å gjøre alt klart – var det endelig tid for skihopping i Ålesund.

– Det blir ikke bedre enn dette. Det er artig å se at anlegget begynner å bli klart, sier Sindre Helland.

Han er en av flere entusiaster som har gått i bresjen for hoppanlegget. Totalt tre bakker med plast vil gi et helårstilbud til hopperne på Sunnmøre de kommende årene.

Foreløpig er de to minste bakkene klare. Snømengden gjorde at det lørdag «bare» ble hoppet i 12,5-metersbakken. En bakke til på 25 meter er allerede ferdig, mens 40-metersbakken trolig blir klart i løpet av høsten.

Få siste nytt om sport på Nordvestlandet. Følg SMP-sporten på Facebook!

– Litt skummelt

Sander Bratlie Vadseth (9) og Markus Bergset (12) var blant dem som lørdag tok turen til Spjelkavik for å teste det splitter nye anlegget.

Tok sats Her er Markus Bergset godt i svevet i 12,5-metersbakken i Spjelkavik. Foto: Eirik Nesset Hjelvik

– Det var litt skummelt å sette utfor første gangen. Jeg skalv litt i beina da, men etter hvert gikk det seg til. Jeg synes dette var veldig morsomt, sier Sander Bratlie Vadseth.

Hans 12 år gamle kamerat Markus Bergset fra Blindheim har drevet med skihopp siden han var fem år gammel. Siden da har han pendlet til alt fra Stordalen, Molde og Stryn for å hoppe.

– Det er veldig kjekt å få en bakke så nært. Nå er det bare å sette seg i bilen og så kan du være i hoppbakken i løpet av ti minutter, sier Bergset.

– Skihopping er litt skummelt i starten, men etter hvert er det bare morsomt, sier han.

Håper på rekruttering

For Bergsets del er hoppingen først og fremst en hobby. På sikt håper uansett ildsjelene bak Spjelkavik-bakkene at anlegget skal kunne bidra til å få fram nye hopphelter.

– På sikt håper vi jo det skal skje det samme som det har gjort i alpint: At vi skal kunne få fram lokale topper, sier Geir Eide.

Merkedag Geir Eide, som har tegnet bakkene, og Sindre Helland håper på en oppsving for hoppinteressen på Sunnmøre. Foto: Eirik Nesset Hjelvik

– Først og fremst er nok drømmescenarioet at anlegget skal fylles opp og at det myldrer av unger, sier Sindre Helland.

Under åpningen lørdag var det nok et litt beskjedent oppmøte.

– Miljøet for skihopping er naturlig nok ikke så stort foreløpig, men forhåpentligvis kan disse bakkene bidra til å endre på det, sier Sindre Helland.