Helleland om dopingsjokket: – Verre enn noen kunne forestille seg

Kulturminister og visepresidenten i WADA mener idretten må starte oppryddingen med en gang.

Linda Hofstad Helleland er sjokkert etter at McLaren-rapporten ble lagt fram.  Foto: NTB scanpix

idrettspolitikk

Kulturminister Linda Hofstad Helleland er nylig valgt som visepresident i Verdens antidopingbyrå (WADA). Hun er klar på at idretten må begynne med en omfattende opprydding etter sjokkrapporten McLaren-utvalget la frem fredag.

– Jeg har nesten ikke ord for å beskrive alvoret og omfanget McLaren-rapporten dokumenterer. Denne systematiske statsdopingen og manipulasjonen er langt verre enn det noen kunne forestille seg, sier hun til Aftenposten.

De viktigste funnene i McLaren-rapporten

* Over 1000 utøvere i mer enn 30 idretter har benyttet seg av et statsstøttet russisk dopingprogram.

* Jukset pågikk mellom 2011 og 2015, deriblant under London-OL i 2012 og vinter-OL i russiske Sotsji i 2014.

* 15 russiske medaljevinnere fra London-OL og 12 fra Sotsji-OL var involvert i dopingprogrammet.

* Salt og kaffe ble brukt for å manipulere prøveresultater.

* Dopinglaboratoriet i Moskva jobbet under et statskontrollert regime og fikk positive prøver til å forsvinne.

* Dopinglaboratoriet i Sotsji utarbeidet en unik byttemetode som gjorde det mulig å bytte ut positive prøver.

* Det russiske idrettsdepartementet dirigerte og kontrollerte manipulasjonen av utøvernes prøveresultater. Dette ble gjort med hjelp fra FSB (den russiske sikkerhetstjenesten).

* Det var et krav at de ansatte ved laboratoriet i Moskva skulle være en del av det statsstyrte dopingprogrammet.

* Idrettsdepartementet bestemte hvilke utøvere som skulle beskyttes av russiske dopinglaboratorier – som regel de med en reell medaljesjanse.

* Russiske embetsmenn visste at utøvere var dopet under Sotsji-OL i 2014.

* Det er uklart hvordan russerne klarte å åpne dopingprøvene i Sotsji. Undersøkelser beviser at hetten kan tas av flaskene og brukes på nytt.

I alt er 1000 russiske utøvere involvert i den russiske dopingskandalen. Antidopinglabratoriet i Moskva skal ha manipulert urinprøver i stort omfang, fra 2011 til 2015. Helleland håper avsløringene skal bli et vendepunkt i antidopingarbeidet.

– Vi er alle nødt til å sette en stopper for denne skammelige dopingepoken i internasjonal idrett. La dette være et vendepunkt. Oppryddingen må starte nå. Jeg vil gjerne kunne se mine to idrettsaktive barn i øynene og si at deres rollemodeller er rene, sier hun.

Mangeårig dopingjeger Inggard Lereim liker nyhetene fra Russland dårlig:

– Nå må IOC følge WADA. Den ærlige idretten forventer og krever at de tar hensyn til funnene. Det gjorde de ikke i sommer. Da var det bare IAAF (Det internasjonale friidrettsforbundet) som fulgte opp, sier Inggard Lereim til NTB.

Bør de utestenges?

Også idrettspresident Tom Tvedt er sjokkert over funnene. - Jeg tenker på alle utøverne som har brukt så mange timer av livet sitt og jobbet etter fair play, og så har de tapt for folk som fusker. Det har jeg rett og slett ikke ord for, sier Tvedt til Aftenposten. Han er sjeleglad for at jukset nå er kommet frem i dagslyset.

Han mener det foreløpig er for tidlig å si om Russland bør utestenges fra OL i Sør-Korea om drøye to år. I kjølvannet av den første rapporten ba Verdens dopingbyrå (WADA) om at alle russiske utøvere skulle utestenges fra OL i Rio. Friidrettsutøvere ble utestengt, men IOC ville ikke utestenge alle russere.

- Fra norsk side var vi tydelig på dette spørsmålet om Russland i Rio-OL. Da var vi klare og tydelige. Rapporten kom nå, og Vi må bruke litt tid på dette, men det vil helt klart bli et spørsmål, sier Tvedt.

Den Internasjonale Olympiske Komité, skriver i en uttalelse at rapporten viser at det har vært et «angrep på integriteten til de olympiske og leker, og sport generelt».

– IOC vil reanalysere alle de 254 urinprøvene som er samlet inn fra russiske utøvere i OL i Sotsji. Alle 63 blodprøver fra russiske utøvere i Sotsji-OL er blitt reanalysert i samarbeid med professor McLaren, og var alle negative, skriver IOC.

Mads Kaggestad er sykkelekspert for TV 2, og mye brukt som ekspert på dopingfeltet. Han er ikke overrasket over funnene i den nye rapporten.

– Russisk idrett har null troverdighet. Det er forferdelig. Samtidig er det godt at det blir avslørt, sier Kaggestad.

Urinprøvene til i alt 15 medaljevinnere fra Sotsji-OL i 2014 ble manipulert. Det ble brukt kaffe og salt i prøvene for å unngå at dopingjegerne oppdaget manipulasjonen. I urinprøvene til to av gullmedaljevinnerne fra Sotsji-OL skal ha inneholdt så mye salt at det er fysisk umulig i en menneskekropp. I urinprøvene fra to kvinnelige hockeyutøvere ble det også funnet mannlig DNA.

Første del av McLaren-rapporten kom i juli, og avslørte systematisk russisk dopingprogram i statlig regi. Rapporten er oppkalt etter professor Richard McLaren, som fikk i oppdrag å gjennomføre en ekstern granskning av påstander om russisk statlig manipulering av dopingkontroller. Han er en av verdens fremste eksperter på etikk i idrett.