Idrettspresidenten vil ikke sende utøvere til Tokyo-OL dersom lekene arrangeres i sommer

Idrettspresident Berit Kjøll ber idrettsstyret om å beslutte at Norge ikke sender utøvere til Tokyo-OL dersom lekene ikke utsettes.

Kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) møtte idrettspresident Berit Kjøll mandag.   Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

idrettspolitikk

Det er klart etter et møte mellom Kjøll og kulturminister Abid Raja (V) mandag.

– Min klare anbefaling til idrettsstyret er at det ikke sendes utøvere til OL dersom det ikke utsettes, sa idrettspresidenten etter møtet.

På spørsmål fra NTB opplyste Kjøll videre at hun tror idrettsstyret tar den endelige beslutningen i løpet av få dager.

– Vi kommer til å sette det på agendaen denne uken, men vi må også diskutere hele denne saken med idrettsstyret nå, sa hun.

Idrettspresidenten bekreftet også overfor NTB at anbefalingen om at norske utøvere ikke sendes til et eventuelt OL i sommer er diskutert med utøvernes representant Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Idrettspresidenten vil ikke sende utøvere til Tokyo-OL dersom lekene arrangeres i sommer  Foto: Heiko Junge

Umusikalsk

Fra norsk side bes nå Den internasjonale olympiske komité (IOC) om å komme med en ny dato for OL så snart som mulig. Kjøll kalte det å skulle gjennomføre Tokyo-lekene som planlagt for «umusikalsk».

– Jeg skulle ønske IOC allerede hadde tatt beslutning om å utsette, sa idrettspresidenten, som samtidig ikke ville rette for tøff kritikk mot IOC for å være i utakt med resten av idrettsbevegelsen.

Mer direkte var kulturministeren. Han mener IOC har vist passivitet.

– Når IOC ikke går foran og ikke vil ta den beslutningen, blir de tatt igjen av de andre landene, sa Raja.

Med mandagens anbefaling følger idrettspresidenten eksempelet fra Canada, der OL-komiteen søndag opplyste at det ikke blir aktuelt å sende utøvere til Japan i sommer uavhengig av hva Den internasjonale olympiske komité (IOC) måtte beslutte rundt gjennomføringen av lekene.

Tidslinje om OL og viruskrisen

Koronavirus-pandemien kan føre til at sommer-OL i Tokyo må flyttes eller utsettes. Dette er utviklingen i saken:

* 22. januar: Det asiatiske fotballforbundet flytter kamper i 3. runde i OL-kvalifiseringen i fotball for kvinner fra Wuhan til Nanjing. Dette er de første OL-relaterte idrettsarrangementene som påvirkes av virusutbruddet.

* 13. februar: Presidenten i organisasjonskomiteen i Tokyo sier i et møte med medlemmer av Den internasjonale olympiske komité (IOC) at det ikke foreligger noen planer om å kansellere eller utsette lekene.

* 20. februar: Den britiske politikeren Shaun Bailey hevder at London kan være klar til å overta OL dersom virusfrykt gjør at Tokyo ikke arrangerer lekene.

* 25. februar: Dick Pound, som har lengst fartstid av samtlige IOC-medlemmer, sier at en avgjørelse om gjennomføring av Tokyo-OL må fattes senest om tre måneder.

* 26. februar: Japans regjering står fast på at OL går som planlagt til tross for økende global virusfrykt.

* 4. mars: IOC-president Thomas Bach insisterer på at muligheten for at Tokyo-OL må utsettes eller avlyses overhodet ikke ble nevnt under et styremøte i komiteen.

* 12. mars: USAs president Donald Trump foreslår at OL utsettes til 2021 eller 2022.

* 12. mars: OL-ilden tennes bak lukkede dører i antikkens Olympia. Det er første gang siden 1984 at den tradisjonsrike seremonien avholdes uten tilskuere.

* 13. mars: Det internasjonale håndballforbundet gir etter for sterkt press og utsetter OL-kvalifiseringene i håndball. Norge skulle deltatt både for kvinner og menn.

* 16. mars: I en spørreundersøkelse i regi av japanske Kyodo News oppgir 69,9 prosent at de tror OL blir avlyst.

* 18. mars: IOC vedgår at forutsetningene for å skulle arrangere et sommer-OL i Tokyo om fire måneder er langt fra ideelle.

* 19. mars: OL-ilden overleveres de japanske arrangørene i en lukket seremoni i Athen. Den Hellas-bosatte japanske svømmeren Naoko Imoto representerer Tokyo-arrangøren, som selv ikke deltar.

* 20. mars: Norges idrettsforbund ber i et brev IOC om at OL ikke gjennomføres før pandemien er under kontroll.

* 21. mars: Kulturminister Abid Raja (V) skriver i et innlegg på Facebook at han har vanskeligheter for å se for seg at OL skal kunne gå som planlagt.

* 21. mars: USAs mektige friidrettsforbund ber om utsettelse av Tokyo-lekene. Det samme gjør OL-komiteer fra flere land samt enkeltutøvere.

* 22. mars: IOC-president Bach sier at det blir tatt en OL-avgjørelse innen fire uker og innrømmer for første gang at det kan bli aktuelt å utsette lekene. IOC sender samtidig ut et spørreskjema til de nasjonale OL-komiteene for å kartlegge i hvor stor grad viruskrisen påvirker enkeltutøveres forberedelser til lekene.

* 22. mars: President Sebastian Coe i Det internasjonale friidrettsforbundet sender brev til IOC og ber om at OL utsettes som følge av koronakrisen.

* 23. mars: Canada olympiske komité opplyser at den ikke akter å sende utøvere til et eventuelt Tokyo-OL i sommer. I Australia bes utøverne om å forberede seg på OL i 2021.

* 23. mars: Japans statsminister Shinzo Abe sier at landet må vurdere å utsette de olympiske sommerlekene som etter planen skal starte i juli.

* 23. mars: IOC-veteranen Gerhard Heiberg sier til NTB at «IOC er i bevegelse» og at det går mot OL-utsettelse.

* 23. mars: Idrettspresident Kjøll anbefaler idrettsstyret at Norge ikke sender utøvere til Tokyo-OL dersom lekene avvikles som planlagt. Hun har kulturministerens støtte i initiativet.

(©NTB)

Thomas Bach er president i IOC.  Foto: DENIS BALIBOUSE / REUTERS

Ba tidlig om utsettelse

Allerede fredag sendte Norges idrettsforbund et brev til IOC med en sterk anmodning om at Tokyo-OL ikke kan gjennomføres med mindre viruspandemien er kommet under kontroll.

Kulturminister Raja skrev i et innlegg på Facebook lørdag at han har vanskeligheter for å se at OL skal kunne gå som planlagt.

– Jeg støtter Berits beslutning om ikke å sende utøvere fullt ut, sa han mandag og la på spørsmål fra NTB til at en utsettelse av lekene er det eneste «forsvarlige og solidariske å gjøre».

I IOC har holdningen hele tiden vært at det er for tidlig å snakke om en mulig utsettelse av sommerlekene. Søndag sa imidlertid president Thomas Bach for første gang at det kan bli nødvendig å flytte arrangementet som følge av viruskrisen.

Japans statsminister Shinzo Abe fulgte i etterkant opp med å åpne for det samme.

IOC ga seg selv fire ukers frist på å fatte en beslutning om når OL skal arrangeres, men alt tyder på at komiteen må bestemme seg lenge før det.

(©NTB)

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
idrettspolitikk