To russere er mistenkt for et hackerforsøk mot WADA.

To russere er mistenkt for et hackerforsøk mot WADA. Foto: NTB scanpix

Sveits mistenker russere for antatt cyberangrep mot WADA

Påtalemyndigheten i Sveits bekrefter at de etterforsker to pågrepne russere.

Tidligere i år ble to russiske statsborgere pågrepet i Nederland etter at de ble mistenkt for å være del av et planlagt angrep mot et laboratorium i Bern.

Den sveitsiske laben skulle analysere giften som ble brukt i Salisbury-angrepet, hvor en tidligere russisk spion og hans datter ble forgiftet.

Nå sier påtalemyndigheten i Sveits at de to pågrepne russerne også blir etterforsket for et hackerforsøk mot Det internasjonale antidopingbyrået WADAs kontorer i Lausanne, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Angrepet skal ha vært etterforsket siden mars i 2017, og sveitsisk media skriver at både WADA og IOCs kontorer i Sveits skal ha vært målet for angrepet.

De to ble pågrepet i Haag, og utvist fra Nederland etter en felles etterretningsinnsats fra Storbritannia, Sveits og Nederland.

Både WADA og IOC har vært en del av etterforskningen av et statlig styrt dopingprogram i Russland, noe som har ført til omfattende konsekvenser for russisk idrett.

Den russiske ambassaden i Bern beskriver den påståtte hackingen av Wada som «rent eventyr», og et forsøk på å forstyrre prosessen med å få det russiske antidopingbyrået gjeninnsatt hos Wada.

– Det er verdt å merke seg at det brukes adjektiver som «mistenkt» og «antatt», og at offentliggjøringen kom rett etter at Wada-komiteen anbefalte å fjerne utestengelsen av det russiske antidopingbyrået, sier ambassaden i en pressemelding ifølge Reuters.

Hverken IOC eller WADA har kommentert saken lørdag. WADA har tidligere blitt utsatt for et dataangrep fra den russiske hackergruppen Fancy Bears i 2016, hvor flere idrettsutøveres personlige informasjon ble lekket.