For både Sigrid Ertesvåg Jakobsen, Vilde Aarøen Lykke og Ingrid Nerem har hatt betydelige helsemessige plager som helt eller delvis har satt de ut av spill.

Norgescupen var et uttalt mål å markere seg i for jentene, men der har kun Ingrid så vidt fått deltatt. Sjøl om både Sigrid og Ingrid i sesongen 2015/16 hadde topp-ti-plasseringer i 18-årsklassen og håp om å hevde seg også i sesongen som nå er over.

Vi lar jentene sjøl forklare hva de har slitt med av sjukdom og plager:

– Sist høst følte meg mye slapp og pulsen var veldig høy. Etter å ha tatt blodprøver hadde jeg veldig lave jernverdier og blodprosent. Og jeg følte meg veldig sliten helt tiden. Jeg oppsøkte Torstein Hole, som er hjertespesialist. Han er også medlem av Emblem IL og har vært til stor hjelp, for alle oss jentene, sier Ingrid Nerem.

Hun forsøkte å gå et renn i norgescupen, men var over minuttet bak løpere hun sesongen før hadde gått jevnt med.

– Jeg har gått noen renn i vinter, i kretscupen. Samt et par turrenn som Birken. Der klarte jeg merket, men jeg er usikker på om det blir satsing til neste vinter. Å gå på flere smeller har tæret på humøret, sier Ingrid som blir 19 år senere i år.

Kyssesyken

Vilde Aarøen Lykke er året yngre, altså født i 1999. Hun sier dette om sine plager:

– I september 2015 ble det konstatert at jeg hadde kyssesyken. Under det siste orienteringsløpet for sesongen gikk jeg på en total smell. Jeg maktet rett og slett ikke løpe. Under høstsamlinga for kretslaget på ski forsøkte jeg å roe ned. Det kunne så gå bra noen uker, før jeg igjen ble utrolig sliten. Det er ingen medisin som hjelper. Men Olympiatoppen har et program du kan følge i en opptreningsperiode.

Må bygge opp immunforsvaret

– Jeg hadde det greit sommeren 2016 før jeg igjen ble dårlig. Du får en følelse av utmattelse. Nå blir det viktig for meg å bygge opp igjen immunforsvaret. Og trene meg rolig opp. Jeg håper å kunne komme tilbake og ønsker å satse mest på langrenn. Men blir jeg den eneste i Emblem IL som gjør det er jeg usikker. Jeg vil jo helst kunne trene sammen med Ingrid og Sigrid, sier Vilde Aarøen Lykke.

Ikke gått renn

Den siste i trioen; Sigrid Ertresvåg Jakobsen har blitt mest skadelidende denne vinteren. Hun har ikke gått ett eneste renn.

– Under intervalltrening i slutten av september 2016 kjente jeg smerter i brystet, etter en forkjølelse. Siden jeg ikke hadde feber fortsatte jeg å trene harde økter. Men i høstferien ble brystsmertene så intense at vi måtte oppsøke legevakta på Oppdal. Jeg ble sendt videre til Orkanger Sjukehus og det ble tatt belastnings-EKG og test av lunger samt røntgen. Alle prøver var fine. Jeg trente videre, men under ei samling i Stryn fikk jeg igjen voldsomme smerter, forklarer Sigrid Ertesvåg Jakobsen.

Smertene i brystet forsvant ikke, og hun har gått på mye smertestillende tabletter i vinter.

Lider av Costochondritt

– Nå har jeg fått konstatert at jeg lider av noe som heter Costochondritt som er en avart av Tietzes syndrom. Det er en betennelse mellom ribbein og brystbein. Det kan ta opp til ett år før det gir seg helt, sier 18-årige Sigrid.

Som til daglig går på Stranda Skigymnas. Når hun ikke må holde seg hjemme grunnet smertene.

Hun er naturlig nok veldig usikker på hva det blir til neste vinter, men har et håp om å komme tilbake sjøl om det ikke ser så lyst ut for øyeblikket. Før hun kan tenke på trening må Sigrid bli smertefri.