Bare lo da treneren mente hun kunne sikre OL-plass før jul. Nå er den så godt som i boks.

– Helt urealistisk, svarte Ragnhild Haga.

Ragnhild Haga trodde det skulle bli et slit å kvalifisere seg til OL. Så langt i sesongen har hun gått fire distanserenn i verdenscupen. Hun har havnet på pallen i tre av dem.   Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix

langrenn

Da vi fortsatt skrev oktober og sesongen bare var snø på de høyeste toppene, var det få som anså Ragnhild Haga for å være en klar medaljekandidat på flere distanser i OL i februar neste år.

Drøye to måneder senere er det en helt annen historie som kan fortelles, selv om folk rundt om i langrennsgale Norge ikke hadde helt den store troen.

Sant å si så hadde ikke 26-åringen fra Nannestad den helt store troen selv heller.

– Jeg kan huske at trener Roar (Hjelmeset) i høst sa at hvis jeg har vært på pallen i rennene før jul, så kunne jeg slippe å gå Tour de Ski. Da lo jeg bare av ham og tenkte at det er helt urealistisk.

Det var ikke urealistisk like vel. Det Roar Hjelmeset antydet den gangen var at langrennsløpere på det norske laget som er klare for OL, ikke trenger å bruke Tour de Ski til å kvalifisere seg til den åtte kvinners store troppen til Pyeongchang.

Ragnhild Haga bak Heidi Weng under jaktstarten i Ruka i sesongåpningen. Haga hadde best tid på 10-kilometeren og ble nummer 3 sammenlagt.   Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix

Bare pallplasser

Ragnhild Haga hadde allerede bestilt seg overnatting i Mellom-Europa i julen slik at hun kunne være klar til å gå Tour de Ski.

Nå er det lite som tvinger henne gjennom en knallhard Tour i romjulen og nyttårshelgen. Resultatene har vært slik at selv på det landslaget i verden med tøffest konkurranse, kommer ikke Hjelmeset og sportssjef Vidar Løfshus utenom Haga når de skal komponere et uttak til Sør-Korea.

– Det har gått over all forventning. Før sesongen hadde jeg sett for meg 10 km friteknikk i Davos som det viktigste rennet for å kvalifisere meg til OL.

Dette rennet var selvfølgelig viktig, men nå var det bare en bekreftelse på at Ragnhild Haga er et av våre sterkeste kort på distansen i OL.

Hun ble nummer to i Davos, kun slått av Ingvild Flugstad Østberg.

Men da hadde hun allerede to pallplasseringer i verdenscupen bak seg. Hun hadde best tid på 10 km fri i minitouren i Ruka og kom på tredjeplass sammenlagt. På 15 kilometeren med skibytte på Lillehammer ble det nok en pallplass. Hun ble nummer tre etter Charlotte Kalla og Heidi Weng.

I Davos sist helg tok Ragnhild Haga sin tredje pallplass for sesongen. Her sammen med vinneren Ingvild Flugstad Østberg og finske Krista Pärmäkoski som tok tredjeplassen.   Foto: Gian Ehrenzeller, AP/NTB scanpix

Kan få OL-antrekket utlevert

Dermed ligger det veldig godt an til at hun får utlevert OL-antrekket som hun prøvde på Lillehammer for en drøy uke siden.

Noe uttak er ikke offentliggjort, men før jul kan Ragnhild Haga sammen med Marit Bjørgen, Maiken Caspersen Falla, Ingvild Flugstad Østberg og Heidi Weng få beskjed om at de kan forberede seg i fred og ro på lekene i Sør-Korea.

– Det hadde vært helt rått å bli klar allerede før jul. Men det tør jeg ikke stole på, sier hun.

Haga føler selv at hun har opplevd en holdningsendring etter at resultatene begynte å komme.

– Jeg føler at jeg blir tatt mer på alvor. Det er godt å være en som ikke lenger er en sånn «wannabe» som trener og trener, men ikke blir tatt seriøst.

Nå er det godt mulig at Haga i hvert fall starter Tour de Ski selv om hun skulle være aldri så klar for OL.

– Jeg liker konkurransen, men det er ikke aktuelt å fullføre alle rennene, sier hun.