Falla herjet med verdenseliten på hjemmebane

Maiken Caspersen Falla revansjerte forrige helgs fiasko.

JUBELBRØL: Maiken Caspersen Falla var så glad da hun passerte målstreken på Lillehammer.  Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

langrenn

LILLEHAMMER/BERGEN: Starten på sesongen forløp ikke helt slik Maiken Caspersen Falla så for seg. I likhet med sine lagvenninner gikk hun på dårlige ski i finske Ruka, og tok seg ikke en gang videre fra prologen.

På hjemmebane i Lillehammer skulle hun dog få sin revansje. Med riktig gli og feste under skiene dampet den regjerende sprintverdenmesteren fra konkurrentene i den siste bakken, holdt unna i utforkjøringen og gikk inn på oppløpet i soleklar ledelse.

Den kunne ingen hente. Falla vant den klassiske sprinten foran Krista Pärmäkoski og Sadie Bjornsen.

– Jeg følte meg veldig bra og var veldig revansjelysten etter forrige helg. Nå skal jeg nyte at jeg vant her i dag, for jeg har ikke akkurat vært bortskjemt med seirer i verdenscupen tidligere, sa Falla til NRK etter løpet.

SOLID: En glad Maiken Caspersen Falla etter sin imponerende triumf.  Foto: Mariann Dybdahl

Bjørgen slått ut i kvartfinalen

Maiken Caspersen Falla var den beste av de ti norske langrennskvinnene som tok seg videre fra prologen i Lillehammer. Og allerede i første kvartfinaleheat viste hun hvorfor.

Den regjerende verdensmesteren på distansen klinte til midtveis, sørget for at konkurrentene fikk en hard reise og slo dem på oppløpet. I spurten ble Ingvild Flugstad Østberg også slått på oppløpet av Jessica Diggins, men hun gikk til slutt videre på tid.

Videre gikk også Heidi Weng, som vant sitt heat, mens langrennsdronningen Marit Bjørgen skulle få det langt tøffere. Veteranen var treg i startet, ble liggende bak og stengt inne i de avgjørende øyeblikkene. Et godt oppløp var ikke nok, Bjørgen røk ut i kvartfinalen.

SLÅTT UT: Marit Bjørgen fikk bare gå ett heat av sprinten på Lillehammer. Hun røk ut allerede i kvartfinalen.  Foto: Mariann Dybdahl

– Jeg kom for dårlig ut og ble liggende bakerst, så det ble vanskelig å komme frem. Jeg er ikke veldig fornøyd, sa Bjørgen til NRK etter kvarten.

Astrid Urenholdt Jacobsen kom seg heller ikke videre fra de innledende heatene.

To norske i finalen

I semifinalen fortsatte Falla å imponere. Igjen sprengte hun feltet, men denne gangen var det bare finske Krista Pärmäkoski som klarte å holde følge. Igjen ble Østberg nummer tre i heatet og var avhengig av at tiden var god nok.

PALLEN: Fra v.: Krista Pärmäkoski, Maiken Caspersen Falla og Sadie Bjornsen.  Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

Og det var den. For selv om Justyna Kowalczyk skrudde opp tempoet i det andre heatet, gikk det ikke fort nok. Stina Nilsson og Sadio Bjornsen tok seg videre.

Heidi Weng ble slått ut.

– Jeg er litt skuffet, det må jeg si. Jeg holdt på å falle i svingen, og da mistet jeg farten, sa Weng til NRK etter semifinalen.

I finalen kunne ingen gjøre noe med Maiken Caspersen Falla, som satte opp et vanvittig tempo i den siste bakken. Ingen klarte å holde følge, og 27-åringen fikk kjøre inn på oppløpet i ensom majestet.

Finske Krista Pärmäkoski og amerikanske Sadie Bjornsen fulgte på de neste plassene. Ingvild Flugstad Østberg ble nummer fire.