Haga gikk raskest av alle på jaktstarten: – Det er helt rått

Ragnhild Haga tok en overraskende tredjeplass på dagens jaktstart.

Ragnhild Haga har vært på pallen en gang før.   Foto: NTB scanpix

langrenn

Det var ingen som kunne gjøre noe med de suverene skidronningene fra Norge og Sverige helt i front av dagens avslutningsetappe i Ruka. Men bak duoen i tet jaget en stor gruppe på den siste pallplassen.

I konkurranse med Heidi Weng, Ingvild Flugstad Østberg, Stina Nilsson og Teresa Stadlober var det Ragnhild Haga som stakk av i den siste bakken før innspurten.

Så godt gikk hun at hun fikk den beste etappetiden på dagens jaktstart, og fikk dermed sin første verdenscupseier.

– Alt gikk helt etter planen i dag. Jeg hadde et håp om å ta igjen de foran, men jeg hadde respekt for de andre på slutten. Planen var å gå først inn i bakken, og jeg var livredd for at de kom på slutten. Dette er nesten som en seier for meg, sier hun til NRK etter å ha vært oppe på pallen i Finland.

Ragnhild Haga gikk sammen med en stor gruppe, men rykket fra i den siste bakken.   Foto: NTB scanpix

Dårlig start

For hun hadde virkelig ikke trodd det skulle ende slik etter fredagens sprint. Da røk hun i likhet med flere av de andre norske favorittene ut i prologen.

– Det startet relativt mørkt, selv om jeg ikke hadde de største forventningene til den dagen. Å være på pallen i dag, særlig etter den fredagen, er helt rått. Alt er mulig om man har null respekt, og det prøvde jeg å ha, sier Haga til Aftenposten.

Vanligvis kjemper Haga om en plass blant de 15 beste, og synes det var utrolig gøy å endelig se hvordan det gikk helt i fronten på slutten av løpet.

– Avstanden opp er mye mindre enn før, og da ser man at ingenting er umulig, sier Haga.

Trent systematisk

Og den gode starten på verdenscupsesongen har hun jobbet hardt for. Hun sier selv at hun har trent mye smartere i sommer enn årene før. Hun har trent systematisk, og hvilt når hun trengte å hvile.

– Jeg har vært veldig tålmodig og jobbet hardt. Bygd stein på stein. Gjort noen ekstra grep i år og vært mer systematisk enn tidligere. Det er utrolig gøy å kjempe om pallen i stedet for tiendeplasser, sier Haga.

Lagvenninne og tour-toer Marit Bjørgen er full av lovord etter den imponerende tredjeplassen.

– I dag er det viktig at vi gleder oss over Ragnhild Haga. Det er utrolig bra. Hun gikk veldig bra klassisk, og hadde følelsen av at hun kom til å gå bra i dag også. Hun er hakket bedre i skøyting og en tredjeplass er enormt bra, sa Marit Bjørgen til NRK.

– Utrolig imponerende

Også NRK-ekspert Fredrik Aukland er imponert over at hun klarte å slå lagvenninnene, og mente at tredjeplassen var det man burde glede seg mest over i dag.

– Det er utrolig imponerende det hun leverer. Hun trekker på hele feltet, og gjør hele jobben selv. Så avgjør hun på en måte hun aldri har klart før. Det viser at treningen hun har gjort i sommer og høst har gitt resultater, og en pallplass gir en selvtillitboost inn mot videre renn. Det er ikke siste gang vi ser henne på pallen, sa Aukland.

Også treneren Roar Hjelmeset tror at skifansen får se mer av Haga denne sesongen.

Hun har vist to ganger på rad at hun har gått fort. Hun har hatt et overskudd i hele høst, og om hun fortsetter det, blir det en flott sesong. Hun gikk utrolig lett og fint opp bakkene i dag, og det var moro at hun klarte å komme på pallen for andre gang, sa Hjelmeset til NRK.