Slik fortalte Northug sine nærmeste om at det var slutt: «Det er også dem som har sagt at det er for tidlig. At jeg burde ventet og prøvd litt mer.»

Alle trodde Petter Northug (32) skulle teste formen. Mange håpet på en ny vår. Selv hadde han bestemt seg for flere dager siden.

Det ble lenge stille da Petter Northug skulle fortelle om hvem som hadde betydd mye for ham som verdens beste langrennsløpet.   Foto: Richard Sagen

langrenn

TRONDHEIM: Northug-manager Are Sørum Langås ante at noe kunne være på gang da han var på vei til Petter Northugs leilighet i Byåsen i Trondheim sent på ettermiddagen sist fredag.

Fredag 7. desember, om ettermiddagen:

De samlet seg rundt kjøkkenbordet. Da fikk manager Langås beskjeden. Litt tidligere den dagen hadde Northug sendt en tekstmelding til faren. Han hadde også ant at noe var på gang.

John Northug svarte slik, ifølge Petter Northug selv, da han fikk beskjeden:

– Det er greit, det.

Mer var det ikke å si. John Northug, faren som hadde vært med hele veien, som hadde kjørt mil etter mil med ski på taket, hadde en anelse. Den uken hadde han og Petter snakket om hvordan fremtiden skulle bli. At karrieren var over, kom derfor ikke som noen overraskelse.

– Han hadde allerede forstått hvor det bar, selv om jeg ikke hadde sagt det rett ut, fortalte Petter Northug.

Han hadde allerede bestemt seg noen dager i forveien.

Petter Northug

Født: 6. januar 1986

Fra: Mosvik i Nord-Trøndelag

Bor: Byåsen i Trondheim

Klubb: Mosvik IL (fotball), Strindheim IL (langrenn)

Meritter: 2 OL-gull (50 km og sprintstafett i Vancouver 2010), 13 VM-gull (8 er vunnet i individuelle øvelser), 3 VM-sølv, har vunnet Tour de Ski en gang (2014/15), Har vunnet verdenscupen sammenlagt to ganger (2009/10 og 2012/13)

Verdenscupen: 219 ganger har han startet verdenscuprenn. Han har havnet på pallplass 84 ganger, derav 38 seiere.

Søndag 9. desember, om kvelden:

Fortsatt var resten av det langrennsinteresserte landet uvitende om det hele. Det var også trener Arild Monsen. Moldenseren som hadde fått Northug inn på sprintlandslaget sist vår, hadde fortsatt et håp.

Ifølge den treningsplanen som Monsen og Northug hadde lagt opp, skulle han ha en såkalt hardøkt lørdag. Monsen var selv på verdenscupen på Beitostølen. I bilen hjem fra Beitostølen ringte han Northug. De snakket om trening.

– Jeg fikk en mistanke om at noe kunne komme til å skje. Den hardøkta mente Peter hadde gått dårlig.

Mandag 10. desember, kl. 13.43:

Mandag var Monsen tilbake på jobb. Rundt klokken 13.00 den dagen snakket han med flere medier i forbindelse med uttaket av lag til neste verdenscup i Davos. Aftenposten var en av dem som var på telefonen.

Petter Northug forlater pressekonferansen i Trondheim. Det ble tøffere enn han hadde tenkt seg på forhånd.   Foto: Richard Sagen

Han løy ikke da han fortalte at 33-åringen fra Mosvik skulle gå Skandinavisk cup i Østersund kommende helg. Monsen slo fast overfor Aftenposten at man skulle vurdere et videre løp for Northug etter rennene i Sverige.

Det ble ikke nødvendig.

– Klokken 13.43, like etter at jeg hadde snakket med deg, fikk jeg en telefon fra Petter.

Etter hvert spredte det seg. De nærmeste forsto beslutningen til Northug. En beslutning som han tok helt på egen hånd.

– Da avgjørelsen var tatt, var den tatt. Ikke noe å gjøre med det. Den kunne ha kommet til våren, den kunne ha kommet om tre år, den kunne ha kommet for tre år siden, den kunne faktisk ha kommet etter VM i Oslo i 2011, forteller manager Are Sørum Langås.

Selv forteller Northug at det var blandede reaksjoner etter hvert som det ble kjent.

– De som står meg nærmest, forsto. Men det er også dem som har sagt at det er for tidlig. At jeg burde ventet og prøvd litt mer, sier Northug.

Onsdag 12. desember kl. 12.03:

To døgn senere skulle alle få vite det. Pressekonferanse på Scandic Lerkendal med utsyn til Rosenborgs hjemmebane. Han ankom nyklipt og klar. Det skulle bli hans foreløpig siste møte med mediene. Han var tydelig forberedt.

Det gikk fint en stund.

Men så skulle han takke. Han kom ikke unna pappa John og mamma May.

– Så har du foreldrene mine. De har støttet meg i alle årene ...

Sa Northug og ble veldig stille. Gjennom konferanserommet i Scandics tredje etasje kunne man bare høre klikkelyden fra fotografer som jobbet med lang lukkertid og stor blenderåpning.

Gråt han? Nei, kanskje ikke. Var han rørt? Ja, helt klart.

– Jeg hadde ikke trodd at det skulle bli slik, sa han unnskyldende om følelsene som rant på.

Norske sportsjournalister reiste i flokk og følge til Trondheim. Norges største langrennsløper gjennom tidene fortalte om at nok er nok.   Foto: Richard Sagen

Langrennsløpernes faste mediepåpasser Gro Eide lurte på om han kanskje skulle ta en pause.

Han ventet litt til. Gikk videre og fikk etter hvert mer dreis på det. Det var en seriøs Northug. Han innrømmet gjerne at det var en lettelse at det hele nå var over. At beslutningen var tatt. At han nå er fri til å gjøre hva han vil.

Det blir ingen flere hardøkter. Det blir ikke tur med guttene på laget som han hadde vendt tilbake til etter fire år på eget lag. Det blir ingen flere gullmedaljer.

Onsdag 12. desember, kl. 13.24:

Knappe to timer etter at det hele var over i Trondheim, var Petter Northug selv klar til å starte på resten av sitt liv. Et liv som eks-langrennsløper. Are Sørum Langås måtte ta en sjekktelefon og fikk beskjed om at oppdragsgiver Northug satt i bilen og ventet på ham.

Northug hadde en plan. En plan for de neste par timene.

– Skal slappe litt av på sofaen. Deretter kanskje en treningstur for å få ristet dette ut av kroppen. Resten av dagen, vet jeg ikke.

Manager Are Sørum Langås (t.h.) og økonomisjef i Team Northug Terje Hallan forlater Scandic Lerkendal sammen med hovedpersonen etter pressekonferansen.   Foto: Richard Sagen

Det var ikke bare resten av dagen som var åpen. Resten av fremtiden skal ikke avbrytes av to treningsøkter daglig lenger. Han har en avtale med TV 2 om å jobbe som ekspert, men aner ikke når det starter.

Men det skjer ikke med det første. I hvert fall ikke i Davos til helgen. Trener vil han ikke bli med det første. En jobb innen langrenn står ikke øverst på ønskelisten. Men Norges Skiforbund, som han har vært i konflikt med utallige ganger, utelukker ikke at han kan komme på deres lønningsliste.

Men det neste skrittet er et stykke unna.

– Nå skal jeg aller først tenke meg om.

Det ble et følelsesladet øyeblikk for Petter Northug da han fortalte offentligheten om at han legger opp.  Foto: Richard Sagen

Det ble lenge stille da Petter Northug skulle fortelle om hvem som hadde betydd mye for ham som verdens beste langrennsløpet.   Foto: Richard Sagen

Det ble lenge stille da Petter Northug skulle fortelle om hvem som hadde betydd mye for ham som verdens beste langrennsløpet.   Foto: Marius Simensen, Bildbyrån

Det ble lenge stille da Petter Northug skulle fortelle om hvem som hadde betydd mye for ham som verdens beste langrennsløpet.   Foto: Marius Simensen / BILDBYRÅN NORWAY

Det ble lenge stille da Petter Northug skulle fortelle om hvem som hadde betydd mye for ham som verdens beste langrennsløpet.   Foto: Marius Simensen / BILDBYRÅN NORWAY