Kronikk:

«Hverdagsmagi»

For det var den draumen da. Drømmen om hvordan livet skulle bli når vi ble stor og ikke trengte noen voksne til å ordne opp. 

Illustrasjon:   Foto: Scanpix

Jeg har til gode å møte noen som drømte om helseutfordringer eller å bli trygda!

Hege-Beate Skjølberg
Meninger

Noen drømte om å bli brannmann eller prinsesse, andre om å bli verdens beste fotballspiller. Ingenting er umulig når du er liten; du har superkrefter og mirakler skjer på ekte!


Jeg har til gode å møte noen som drømte om helseutfordringer eller å bli trygda!

Ei jente jeg kjenner hoppet fra toppen av klatrestativet i barnehagen. Med sin nye supermanntruse på var hun helt sikker på at hun kunne fly. Det endte med et brudd i foten og noen skrammer på sjela samt en stor skuffelse over at supermannstrusa ikke fungerte! Men er det ikke lov til å feile uten å føle seg mislykket?

Ingen får utlevert kart og kompass på fødestua. Ingen vet hvilken retning livet tar og hvilke fallgruver som fins på veien. Vi tar noen valg, krysser fingrene og håper at stien fører til et bra sted. De fleste av oss blir hverken prinsesser eller fotballstjerner, men det er ikke noe dårlig alternativ å bli bussjåfør eller sykepleier. Uansett hvilken jobb vi ender opp med, er det noen som har sett oss og gitt oss en mulighet.


Leder 20. mars:

«En plass på tillitstoppen kommer ikke av seg sjøl»

I Norge har vi større tillit til velferdssystemet enn i mange andre vestlige land. Vi har stort sett tillit til at vi får hjelp når vi trenger det, at systemet er rettferdig og at vi får en rettferdig andel tilbake i forhold til det vi betaler i skatt.


Norge er et av verdens rikeste land med det beste velferdssystemet i verden, men likevel øker fattigdom og utenforskap hos oss. Dette gjelder også i Møre og Romsdal. De som sliter mest med å få seg en jobb, er de med helseutfordringer, språkproblemer og lav utdanning. Det mest skremmende er at man ser en økning av unge mennesker som blir uføre. Er dette noe storsamfunnet Norge ønsker? Kan man se for andre løsninger slik at ungdommer lykkes i livet? Bør det ikke være plass for alle som vil og kan jobbe?

Forskning viser at det i de fleste tilfeller er helsefremmende å være jobb eller i aktivitet, enten det er psykisk eller fysisk helse det handler om!

Norge som nasjon vil om få år på grunn av eldrebølgen og arbeidsutvandring ha store problemer med å dekke behovet for arbeidskraft. Det er ikke oljen, men bedrifter og verdiskapingen i arbeidslivet som er motoren i norsk økonomi.


Isaksen: Sats på dem som ikke har A4-bakgrunn

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil ha flere som ikke er A4, i arbeid. Mandag holder regjeringen møte om et inkluderende arbeidsliv.


Vi har for mange som står utenfor jobb. Hva med alle de som mistet drømmen av syne mellom krevende skoleår, helseutfordringer, ensomhet, flukt eller språkproblemer?

De som aldri helt ble sett eller fikk den hjelpen de trengte. Ungdommer som kunne blitt de mest lojale og fineste arbeidstakere bare de fikk en sjanse.

Kjenner vi ikke alle en som sliter med helsa? Nabogutten som ikke tør å gå ut av soverommet sitt og gamer seg gjennom natta. Niesen som først følte seg sett da hun begynte med rus. Han som aldri fikk sjansen fordi han ikke mestret språket. De trenger bare noen som ser dem for det de er og gir dem en mulighet.


Furene AS kan vise til nokre av landets beste tal når det kjem til å få personar ut i arbeid igjen - men:

– Dei som står lengst unna arbeidslivet får det berre tøffare med å kome tilbake i jobb


Heldigvis er det mye god vilje i Møre og Romsdal med mange fantastiske arbeidsgivere som ser slike muligheter. I 2019 var vårt fylke det beste i landet på å skape overgang til utdanning eller jobb for unge under 30 år med spesielle utfordringer. I februar 2020 står 8500 personer registrert hos NAV Møre og Romsdal med nedsatt arbeidsevne, blant dem er det 2000 ungdommer.

Det er ikke feil å få trygd når man trenger det. Norge har verdens beste velferdsordninger; et sikkerhetsnett som bistår mennesker når livet blir for krevende. Det kan skje hver og en av oss, men ingen drømmer om å havne der. Inntekt fra jobb vil alltid være mer innbringende enn stønader. Arbeid er godt for fysisk og psykisk helse, og er det beste virkemiddel mot fattigdom. Noen må være der med tilbud om jobb!
Lesarinnlegg:

«Meisterbrev like viktig som mastergrad»

Med kompetanse skal landet byggast, men kva kompetanse treng vi? spør Venstre sin ordførarkandidat på Hareid, Annika Brandal og ordførar i Vanylven Lena Landsverk Sande (V).


Møre og Romsdal er ikke det største fylket, men mer enn stort nok til å kunne gjøre et løft i fellesskap. Skal vi i 2020 ta et enda større grep sammen for å få med alle ungdommene våre?

Snakk med en som trenger det eller snakk med NAV. Inkluderingsdugnaden gjelder ennå.

Skape hverdagsmagi ved å hjelpe dem inn i jobb og gi dem tro på seg selv og på en verden med muligheter for alle. Det lønner seg ikke å miste noen av de unge som er framtiden vår!

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!