I de her korona-tider er det ikke så enkelt å kunne se fremover. Hva vil møte oss i fremtiden, vil alt bli som det har vært før, vil næringslivet gå godt igjen, vil reiselivsaktiviteten gå for fullt? Og vil bygg- og anleggsaktiviteten, både offentlig og privat gå så det griner?

Uansett hvordan det blir fremover kommer her en ny tid, en tid var og en annen vart. Men med en ny tid så skapes der også ufattelig mange muligheter. Det som gjerne kan være utfordringen, er å se mulighetene og det gjelder oss alle.

Tiltakspakker legges frem for å hjelpe så godt som mulig, og det er veldig bra. Men til syvende og sist, uansett tiltakspakker som legges frem, så er det de ulike markedene som avgjør om et produkt eller bedrift har livets rett i fremtiden. Og ut av en krise så kommer der mange nye løsninger, produkter, ideer og bedrifter, så fremtiden er lys for oss alle. Vi må bare gjennom denne korona-krisen sammen.

I denne anledning så må en lete og se etter mulighetene. Skatt Øst uttalte i 2014 at det var svart omsetning («tuskhandel») for anslagsvis 420 milliard kroner i Norge, ja du leste rett, 420 milliard kroner! Det blir ca. 150 milliard i unndratt skatt og avgift til staten, og jeg har grunn til å tro at det ikke har blitt mindre de siste årene, dessverre. Det sies at svart arbeid øker på med høyere levestandard og velferd i samfunnet.

Ca 50–60 % av dette ble det sagt var innenfor bygg, maling, elektro, murer, anlegg osv., Ikke vet jeg, men slik ble det sagt, så da tenker jeg at nå når det først er så galt, så må en kunne gjøre noe med dette. Her er tusenvis med arbeidsplasser og et marked som er der i dag, og som kan med letthet gjøres om til lovlige, ærlige jobber. Få bort svart arbeid, så kan de seriøse håndverkerne vi har i de ulike bransjer få mer å gjøre. Mer arbeid, mer ansettelser av arbeidsfolk og mer skatter og avgifter til staten.

Om regjeringen endrer på dagens skatteregler, så hadde de kunne skapt tusenvis av arbeidsplasser i dagens krisemarked uten å bruke en eneste krone. Arbeidsplassene og markedet er der allerede, en omsetning på anslagsvis 2–300 milliard som kan gjøres om til lovlig/ærlig handel.

Ved å gi skattefradrag på 28 % av fremlagte kvitteringer ved bruk av lovlig firma/arbeidskraft har jeg grunn til å tro at få eller ingen ville bruke «svart» arbeidskraft når badet skal pusses opp eller huset skal males.

Staten derimot vil ta inn MVA., arbeidsgiveravgift og skatt på lønn til arbeidstakere og bedrifter. Det vil rett og slett gi et plussresultat til staten på mange millioner kroner i forhold til slik det er i dag, der staten får ingen ting, men de som driver «tuskhandel» tar alt. Dette er ikke noe nytt, men skulle vert endret for mange år siden.

En annen stor fordel som jeg har grunn til tro vil på kort og lengre sikt slå positivt ut er forsikringspremien. Tenk hvor mange hus og hjem i Norge som har blitt skadet og fått forsikringsoppgjør på dårlig utført arbeid av ufaglært svart arbeidskraft.

Å gjøre denne endringen kan gjøres en fredag ettermiddag og tar i underkant av to minutt for stortinget om de vil. Da har de skapt og tatt vare på tusenvis av arbeidsplasser og styrket alle landets seriøse håndverksbedrifter, fått inn mange milliarder i skatt og avgifter i en av nyere tids tøffeste kriser i Norge, uten å bruke en eneste krone.

Denne løsningen ligger opp i dagen om politikerne vil, men mulig de har en annen agenda.

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!