Det uroer meg når de får beskjed fra sine pasienter, at – «om jeg får korona, så er det bare du som kan ha smitta meg!» eller fra pårørende – «Kjære sykepleier, bruk munnbind og hansker når du skal inn til min far!». Som fylkesleder for sykepleierne i Møre og Romsdal må jeg få si; vis respekt når du tar imot våre dyktige medlemmer! De har en bachelor eller master i sykepleie, og kan mye om smittevern og hygiene, men de rår ikke over mangelen på smittevernsutstyr.

Ståle Evald Ræstad, Fylkesleder Norsk Sykepleierforbund, Møre og Romsdal.

Det er det arbeidsgiverne i kommunene eller sjukehusa som må stillest til ansvar for. Sykepleierne lever med en stikkende usikkerhet om de kan ha fått med seg koronasmitte hjem til ektefelle eller foreldre som er i risikogruppa. Ni av ti sykepleiere er ifølge Sykepleien, redde for å smitte pasienter. Legg ikke stein til byrden.

De sender meg SMS og e-post der de spør om de klarer å fortsette etter at denne pandemien er over. Er det verdt risikoen de løper? Er det godt nok betalt, når de blir pålagt langvakter og isolasjon?

Enkelte politikere snakker om «varme hender» og «engler i hvitt», vis respekt for faget som du ikke forstår kompleksiteten av. Begynn heller å arbeide for en forsvarlig grunnbemanning og god turnus som får oss til å bli i yrket. I dag slutter 2 av 10 sykepleiere før de har jobbet i 10 år, fordi de m.a. ikke holder ut arbeidspresset.

Slutt å tilby 54,75 % stillinger for noen som har gått 3 år eller mer på høgskole for å ivareta de sjukeste i vårt samfunn. Tilby 100 % stillinger med normal belastning, slik at de som utdanner seg blir værende i jobbene sine. Tilby turnuser som fremmer god helse.

Vi har ikke hjelm og vernesko, men hele verneutstyret vårt ligger i arbeidsmiljøloven. Ikke se etter smutthull, kjære ledere, men se etter muligheter for at stolte sykepleiere kan bli i yrket gjennom et helt arbeidsliv, i 100 % stilling. Vis respekt for faget!

Når ledere tar i bruk full kriseberedskap allerede nå, uten å ha pasienter med koronasmitte, men på grunn av at en allerede har kritisk lav sykepleierbemanning, hvem skal da bistå oss senere når koronaen kommer? Om en setter inn langvakter og ekstra overtid for å løse en kjent mangel på sykepleiere, vil de som står i jobb, være utslitt lenge før det blir virkelig behov for dem.

Sykepleiermangelen bør våre ledere kunne varsle om i dag, og se behovet for å unngå ekstra arbeidsbelastning nå. Behovet kan eskalere om noen uker, og vil en da ha sykepleiere og annet nødvendig personell for å kunne holde hjulene i gang?

Ledere tar kontakt med meg og beskriver et stort krysspress om å lage turnuser som skal løse den forestående krisa (ref.: Riksrevisjonen 2019) med for få spesialsykepleiere til å kunne ivareta forsvarlig bemanning av respiratorer. De blir bedt om å toppe bemanningen med 12,5 timers vakter, slik at flest mulig kan få nødvendig hjelp om krisa skulle slå til for fullt.

Enkelte stiller seg spørsmål om hvem de skal ty til når disse intensivsykepleierne ikke klarer kjøret lenger. Det kan best besvares slik: Forsvarlige turnuser og nok pauser for å kunne løse en så kompleks oppgave.

Hvilken kvalitet kan de tilby etter 12,5 timer i fullt smitteverneutstyr? Grunnet for lite utstyr, tvinges man til å bruke samme utstyr, helst hele vakten.

Enkelte lar være å innta drikke, så de slipper å gå på wc. Det gir dehydrering pga. væsketap gjennom svette og for lite væskeinntak, og da blir man ekstra sliten. Skal vi løse våre samla utfordringer, så må vi sammen med våre ledere sørge for nok hvile og pauser, ellers blir det som enkelte skriver – «Den siste innsatsen de vil gjøre i sykepleieryrket»

Jeg er veldig stolt over den innsatsen som alle dere sykepleiere gjør, og viser dere den respekt at jeg formidler litt av frustrasjonen dere opplever. Politikere og administrasjon må forstå den utfordringen som dere står i.

Til disse vil jeg si, – «Vis respekt for faget!»

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!