Leserinnlegg:

«Gebyrkrøll»

Kommunen oppfordrer folk til å sjekke bruksareal og målt vannforbruk. Det er vel neppe her problemet ligger i denne skandalen med gebyrer. 

Brusdalsvatnet: Drikkevannskilde for 60.000- 70.000 mennesker i Ålesund, Sula og Giske.  Foto: Staale Wattø

Jeg oppfordrer flest mulig til å møte opp på bystyremøtet når saken skal behandles på nyt

Gunnar Herfjord
Meninger

NB: Sunnmørsposten gjør oppmerksom på at dette leserinnlegget ble skrevet 3. april, før det nye forslaget til administrasjonen kom.

De aller fleste har sikkert lest av vannmåler og beregnet arealet korrekt. Problemet har oppstått fordi kommunen har prøvd å snikinnføre ei ny avgift, og måten den beregnes på.

Det er de nye vanngebyr abonnement og avløpsgebyr abonnement som skaper trøbbel og skyhøye økninger for mange. Disse ble vedtatt av det nye bystyret i desember 2019 (uten at noen reagerte eller så konsekvensene av vedtaket) og det er disse som må fjernes når saken skal behandles på nytt.Tar du bort disse fra fakturaen, vil den se ut omtrent som i fjor, kanskje med en liten prisstigning. Vi betaler ikke for vannet som kommer ut av springen, det er gratis og det kommer ned fra himmelen, det koster ikke kommunen fem øre å fylle opp Brusdalsvannet.

Det vi betaler for er å få dette vannet ført frem til boligen fra magasinet, gjennom kommunens rørsystem og ut gjennom avløpssystemet. Kostnaden for dette skal dekkes av den vanlige vann og avløpsavgiften vi har hatt i mange år og skal gå ut i 0. Kommunen kan ikke tjene penger på dette.

Når kommunen har funnet på ei ny avgift som de kaller abonnement for vann og avløp, er det denne som er problemet. Etter min mening er dette som å ta betalt for den samme kommunale tjenesten to ganger. Og det er vel ulovlig å ta betalt to ganger for samme vare/tjeneste.Hva om Sunnmørsposten innførte et avisgbyr abonnement, på f.eks. 3000 kroner, noe vi måtte betale vi som er så heldig at vi får lov til å abonnere på avisa. Så kom avisa etterpå med det vanlige abonnementet som skal dekke trykking, papir, lønn, distribusjon osv. som ligger på ca. 4000 kroner. Tror ikke det ble så mange abonnenter igjen da. Tror heller ikke at noen med sine fulle fem i Sunnmørsposten ville finne på noe slikt.

Når bystyret skal behandle det nye gebyrregulativet på nytt, må de vedta å fjerne dette abonnementsgebyret, da vil de aller fleste få et avgiftskrav som er forståelig, og står i forhold til den tjenesten de har mottatt. Nemlig det det koster å frakte vannet til og fra boligene våre.

Så kan jo folket i de to tidligere kommunene som ikke hadde eiendomsskatt, i tillegg glede seg til å begynne å betale denne i 2022. Jeg oppfordrer flest mulig til å møte opp på bystyremøtet når saken skal behandles på nytt. Dersom det ikke blir et nettmøte da.

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!