Hvor store er egentlig disse vindturbinene? Jeg tenker meg at det plasseres en slik vindturbin i byparken i Ålesund ved Midtbyen barnehage. Da vil den med sine 150 meter rage ca. 20–25 meter høyere enn Fjellstua. For å se senter for «propellen» må du altså stå på taket av Fjellstua å se 20–25 meter oppover. Med en propellbladlengde på 70 meter, vil altså sirkelen de tegner ha en diameter på 140 meter. Da vil jeg tro den strekker seg fra Einarvikgata i nord til Parkgata i sør.

Vi har nettopp feiret vår nasjonaldag og markert at vår grunnlov denne gangen er 206 år. Hele folket har stått på sine verandaer og balkonger og sunget «Ja, vi elsker...» Sangen har 8 vers, men vi synger stort sett det 1. og de 2 siste. Hele sangen viser nemlig at det har stått hard strid mellom folket og styresmaktene tidligere også, på flere områder. Ikke minst er vi stolte over kong Sverre som talte Roma midt imot. Ser vi på hele nasjonalsangen og tar med alle versa, handler det ikke bare om kjærlighet.

I en kommentar på nettavisa var det en som siterte fra sangen: – Kjemp for alt hva du har kjært... Jeg vil hylle folket på Haramsøya og gi full støtte til deres kamp, ved å sitere 3. og 4. vers av Bjørnsons nasjonalsang:

Bønder sine økser brynte, hvor en hær drog fram.Tordenskjold langs kysten lynte, så den lystes hjem.Kvinner selv stod opp og strede, som de vare menn;andre kunne bare grede, men det kom igjen.

Visstnok var vi ikke mange, men vi strakk dog til,da vi prøvdes noen gange, og det stod på spill;ti vi heller landet brente, enn det kom til fall;husker bare hva som hendte, ned på Fredrikshald!

Det er nå det gjelder, det er nå kampen står. Taper man dette er det for seint.

Husk Altasaken, til og med statsministeren den gang innså etter hvert at utbyggingen av vassdraget ikke skulle vært gjennomført. Haramsøya kan bli Norges neste Altasak. Det er kanskje på tide å trekke fram slagordet etter Alta. «Aldri mer Alta». De modige Haramsøyinger må ikke gi seg og trenger vår full støtte.

Fienden er formidabel, og husk Bjørnson.

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!