Leserinnlegg

«Våre oppfatninger»

Illustrasjon: La oss godta hver enkelt personlighets ansvar overfor sin egen samvittighet, mener artikkelforfatteren.  Foto: Vidar Ruud

Meninger

Det er en trend i tiden som så vakkert snakker om «de riktige oppfatningene.»

Det er en kjent sak at det er stor forskjell på oppfatninger, men å hudflette andre for å ha «de gale oppfatningene,» er hovmod.

Våre oppfatninger er nemlig knyttet til det subjektive ved oss, og som subjekter kan vi ikke være «riktige» eller «gale» subjekter, men simpelthen personligheter med vår egen personlige oppfatning av tingene.

Enkelte oppfatninger beriker fellesskapet, andre forderver det, men dette er prisen vi må betale for å få lov til å være mennesker. Den er forbundet med menneskelivets store risiko, en risiko som ikke kan elimineres ved en nok så stor intelligens, en nok så stor evne til å sette andre fast i tilsynelatende selvmotsigelser og på den måten avsløre at de har «de gale oppfatningene.»

Hovmodet kan selv avsløres ved at det ignorerer de personlige forutsetningene for meningsdannelsen, som om en personlighet kan annet enn å være et unikt vesen, men må finne seg i å være rent objektiv, frakoblet alt det som gjør ham unik, kort sagt det som gjør ham til et menneske.

La oss ikke i kjølig overlegenhet ignorere menneskelivets store risiko ved å ha fruktbare, ufruktbare eller likefram skadelige oppfatninger. Så la oss godta hver enkelt personlighets ansvar overfor sin egen samvittighet, bare den.

De riktige oppfatningene er så allikevel ikke menneskets sak, bare en fullkommen Guds sak.

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!